:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FAREWELL, THE
FAREWELL, THE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-03-07
FILM 
Ondanks het feit dat The Farewell uit een volledig Aziatische cast bestaat, is de film van Lulu Wang die in 2014 debuteerde met Posthumous op en top Amerikaans, wel is deze tragikomedie een Chinese film waarin de traditionele waarden centraal staan en met een titel die je zeer letterlijk moet nemen. Een Chinees-Amerikaanse familie komt er achter dat de in China levende grootmoeder Nai Nai (Shuzhen Zhao) aan longkanker lijdt en dat ze nog maar drie maanden heeft. In de VS geldt de wet dat de patiënt daarvan op de hoogte moet gebracht worden, maar in China wordt dat door de meeste families verzwegen onder het mom dat het niet de kanker is die doodt, maar wel de angst. De familie wil op gepaste wijze afscheid nemen van oma en verzint daarom een nephuwelijk zodanig dat er een echte familiebijeenkomst komt. Een leugentje om bestwil, ofschoon dat maar is hoe je de zaak bekijkt.




Wang die de film gedeeltelijk op haar levenservaringen baseerde en dat voor het eerst via een radioverhaal deed, kiest niet voor de dramatische aanpak. Geregeld komen we wel tot de patstelling of de grootmoeder nu wel of niet haar fatale lot dient te weten, maar ondanks het zware gegeven is dit een heerlijke komedie die veel bijval van critici kreeg en bij de Golden Globe Awards genomineerd raakte voor twee prijzen, waaronder die voor Beste Buitenlandse Film en die voor Beste Actrice in de musical- of komediesectie. Die laatste werd gewonnen door hoofdrolspeelster Awkwafina: een ontzettend populaire popster die met haar rapnummer My Vag via YouTube een monsterhit scoorde en sindsdien te zien is in een paar films waaronder Ocean's 8, Crazy Rich Asians en Jumanji: The Next Level maar het mag duidelijk zijn dat dit de lekkerste kers is die ze tot nu toe op haar taart heeft mogen leggen.

The Farewell toont op een briljante manier de clash tussen twee culturen, want de Chinese familie die in Amerika woont en naar China afreist voelt buiten het familiegevoel geen beetje verwantschap meer met de Chinese waarden (we zijn Amerikanen!). Een komedie zonder dat je er echt moet bij gaat schaterlachen maar toch een heerlijk gevoel op je gelaat tovert. Een titel die zeer atypisch is voor A24 (het is de enige titel uit hun catalogus die een PG-rating kreeg), maar wel vol kwaliteit want The Farewell is een absoluut te ontdekken waanzinnig heerlijke film.




BEELD EN GELUID
The Farewell werd bij ons via The Searchers uitgebracht en is zowel beschikbaar op dvd als Blu-ray. Voor ons ligt de dvd die een zeer mooie transfer heeft en de kitscherige Aziatische kleuren perfect accentueert. De detaillering schommelt boven het gemiddelde en alles blijft steeds (naar dvd-normen) vrij scherp. De geluidsband is een mix van Mandarijns en Engels en wordt gepresenteerd op een Dolby Digital 5.1 die nooit echt opvalt, behalve tijdens de Chinese popliedjes die gedraaid worden tijdens het huwelijk.

EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze dvd.

CONCLUSIE
De lof voor The Farewell is absoluut gerechtvaardigd want op een bijzonder geestige (maar ingetogen) manier toont regisseuse Lulu Wang ons de clash tussen twee culturen, ook al zegeviert uiteindelijk de familieliefde.



cover




Studio: The Searchers

Regie: Lulu Wang
Met: Awkwafina, Tzi Ma, Diana Lin, Shuzhen Zhao, Hong Lu, Yongbo Jiang

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2019

Leeftijd:
16

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789461876959


Beeldformaat:
2.39:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Mandarijn / Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij