:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SERIAL MOM
SERIAL MOM (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-03-20
FILM
"This film is a true story. The screenplay is based on court testimony. Sworn Declarations. And hundreds of interviews conducted by the film-makers. / Some of the innocent characters' names have been changed in the interest of a larger truth. / No one involved in the crimes received any form of financial compensation." (Opening credits)

Anno 2022 is het, met dank aan de woke-beweging, bijna onmogelijk geworden maar in de jaren 70 werd John Waters wereldberoemd door zijn slechte smaak. Toegegeven, het is allemaal subjectief want wat John Waters deed is duizend keer beter dan waar pakweg Michael Bay zich mee bezighoudt , maar in ieder geval waren het films waarin heilige huisjes omver werden geblazen. Masturbatie met een paternoster, je moet het in katholiek Amerika maar durven! In de jaren '70 waren dat goedkoop gemaakte cultfilms met bijna steeds Divine in de hoofdrol, een dragqueen die in de jaren '80 zelfs een wereldhit scoorde met de discosong Shoot Your Shot. Maar in de jaren '80 werden zijn films een pak toegankelijker. Minder tegen de schenen schoppend en het experimentele aspect werd overboord geworpen. Het begon in 1981 met Polyester, maar zijn grootste hit scoorde hij in 1990 met Cry-Baby en in het kielzog van dat succes verscheen vier jaar later Serial Mom.
Waters absorbeert net als Tarantino zijn liefde voor films in diens eigen werk. In het geval van Waters is dat bijvoorveeld het werk van Russ Meyer. Films die boordevol cameo’s zitten, zo heb je in Serial Mom een cameo van pornoster Traci Lords of fijne grapjes die alleen maar begrepen worden door fervente cinefielen. Of het goede films zijn laten we in het midden, maar ze zijn ongelooflijk plezant en zo ver we weten is dat ook één van de redenen waarom films gemaakt worden...
Een zwarte komedie over moraalridders. Beverly Sutphin (Kathleen Turner) lijkt op het eerste zicht een kakmadam, een beetje zoals Carolyn uit American Beauty is dat. De ideale huisvrouw uit de hogere middenklasse die zich uitslooft voor haar echtgenoot Eugene (Sam Waterston) en haar twee tienerkinderen Misty (Ricki Lake) en Chip (Matthew Lillard). Maar het is niet meer dan schijn. In het geniep is ze een seriemoordenares die iedereen om het loodje legt die de morele normen niet naleeft. Alles wat ze in haar handen krijgt, wordt een moordwapen, van een schaar tot een lamsbout.
Tijdens de pre-productie had Waters voor de rol van Beverly Meryl Streep, Kathy Bates en Glenn Close en Susan Sarandon in gedachten. Die waren ofwel te duur of zagen de rol niet zitten. Na een tijdje kwam men bij Kathleen Turner terecht, die wel interesse toonde in de rol en Waters niet vroeg om het script te herschrijven zodat Beverly wat sympathieker werd. Een vrouw zonder eisen was de droom van Waters, en de enige die er een stokje kon voorsteken was Michael Douglas, die zijn tegenspeelster uit Romancing The Stone de raad gaf om niet zo'n rol te gaan spelen. Gelukkig luisterde Turner niet naar deze dwaze raad… Met zijn 80 minuten runtime kijkt Serial Mom heerlijk weg, en hoewel geen meesterwerk blijft het een hilarische trip waarin er zo veel gebeurt, en dat gaat van het gastoptreden van L7 tot de meest hilarische rechtbankscène (nog beter dan My Cousin Vinny dus!) die je ooit zag. Geen grootse cinema, wel fijne.

BEELD EN GELUID
Bij ons is deze titel op Blu-ray via de welgekende shops vrij moeilijk te vinden, maar wie vrede neemt met een Duits hoesje kan gerust deze titel daar kopen, want bij de vele ondertitelingen zit ook het Nederlands. Het gaat om een vrij oude Universal-release, maar alles oogt zeer mooi, hoewel John Waters nog altijd de koning is van de kitsch en dat zie je hier ook wel. De detaillering is ruim voldoende en er is een krachtige DTS-HD MA 5.1 met leuke effecten en toffe poprock zoals de riot grrrl van L7.
EXTRA'S
Er staan geen extra’s op deze disk.

CONCLUSIE
Die-hardfans van John Waters zullen terecht opmerken dat dit een film is waarbij de regisseur plat ging voor de Hollywood-normen, want Serial Mom is inderdaad één van zijn minst gewaagde, maar met Kathleen Turner in topvorm als een moordlustig huisvrouwtje nog altijd een ontzettend leuke!coverStudio: Universal

Regie: John Waters
Met: Kathleen Turner, Sam Waterston, Ricki Lake, Matthew Lillard, Justin Whalin, Traci Lords

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Duitsland

Jaar:
1994

Leeftijd:
16

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5050582946253


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Duits Dolby Surround 2.0
Portugees Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0
Russisch Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Pools, Grieks, Hongaars, Turks, Russisch, Koreaans, Chinees (Mandarijn), Engels CC
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij