:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AMBIZIOSO, L' (THE CLIMBER)
AMBIZIOSO, L' (THE CLIMBER) (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-05-02
FILM
In het extra interview met Joseph Dallesandro dat je als extra op deze disk vindt, is het opmerkelijk hoe vaak de Amerikaanse acteur het woord "superster" uitspreekt als hij het over zichzelf heeft. Dat was de man ook. Vaak wordt hij aanzien als het beroemdste mannelijke sekssymbool van de Amerikaanse undergroundfilms uit de jaren '60 en '70. Als tiener liep hij op 16-jarige leeftijd weg van school om een carrière als fotomodel te beginnen (lees naaktfoto's voor homoblaadjes). De jonge tiener ontmoette Andy Warhol, die hem voorstelde aan Paul Morrissey, de excentrieke regisseur die onder Warhol-vlag een paar films maakte. Dallesandro kreeg een rol als oplichter in Flesh uit 1968 waarbij hij verschillende keren uit de kleren moest gaan en er één van de meest populaire van de Warhol-sterren mee werd. De grote doorbraak bij het cultpubliek kwam met de twee Morrissey-films Andy Warhol's Frankenstein en Andy Warhol's Dracula, die beide in Italië werden opgenomen. Dit zorgde ervoor dat Joseph Allesandro nadien vooral in Europa een bekende acteur werd. In Italië zou hij een veel gevraagde ster worden voor de bad guy-movies terwijl hij in Frankrijk opgetrommeld werd voor eerder arthouse-achtige film zoals in Je T'Aime Moi Non Plus van Serge Gainsbourg, Black Moon van Louis Malle of La Marge van Walerian Borowczyk, waarin hij seksbom Sylvia Kristel als tegenspeelster kreeg. Het zijn films die mooi ogen op een CV, maar weinig geld opbrachten. Met de Italiaanse pulpfilms was dat een tikkeltje anders...
Een van die Italiaanse pulpfilms was L'Ambizioso (The Climber) van Pasquale Squitieri. Hij speelde een vreemde snuiter die in zijn hotelkamer steeds rondliep met een revolver op zak. Hij was zich als geen ander bewust van de gevaren in Napels, en dat vertaalde hij in zijn films, zoals in Camorra waar hij Jean Seberg mee wist te strikken. Voor L'Ambizioso wilde hij absoluut Joe Dallesandro in de hoofdrol, die hij opzocht op de set van Andy Warhol's Frankenstein. Het klikte tussen de twee, waarop Squitieri onmiddellijk de naam van Franco Nero aan wie de rol beloofd was, schrapte. Het verhaal stelt eigenlijk bitter weinig voor. Joe Dallesandro mag nog maar eens de schone jongen uithangen, een nietsnut die in Napels terechtkomt en tot grote woede van de mafia wat centen bijverdient door sigaretten te gaan smokkelen. Maar de man wil, zoals de titel aangeeft, hogerop geraken.
L'Ambizioso kan je niet zien als een goede film. Daar is het acteerspel veel te ééndimensionaal voor en springt het verhaal van de hak op de tak. Wel schept deze film van Pasquale Squitieri een prachtig retrogevoel van het Italië van de jaren '70, en soms drijft men dat wel erg ver. Zo is het in deze film normaal dat er een vier minuten durende scène ingelast wordt waarin je al maar mensen in een discotheek champagne ziet drinken. Zoals een goede poliziotteschi beaamt (niet dat je veel flikken ziet in dit verhaal) komen er hondsbrutale beelden aan te pas, en is er ook genoeg plaats voor vrouwelijk schoon. Dit laatste wordt geleverd door Stefania Casini, de vrouw met het vuurrode haar die later te zien was in Suspiria en destijds het lief van Bernardo Bertolucci was. Eens de opnames van L'Ambizioso voorbij waren, liet ze de Italiaanse cineast zitten om een relatie te beginnen met de acteur.

BEELD EN GELUID
Deze pulptitel versscheen op Blu-ray via Arrow Video, gepresenteerd in een comboverpakking waar je ook de dvd in vindt. De film zelf werd gerestaureerd door Arrow Films (het 35 mm-cameranegatief werd gescand in 4K-resolutie) met de oorspronkelijke beeldverhouding van 1.85:1 en met een LPCM-monoband die je zowel in het oorspronkelijke Italiaans of in gedubd Engels kan afspelen. Naar verluidt stond de originele print vol vuiltjes en krassen, maar daar merk je op deze nieuwe versie niets van. Je krijgt mooie details, zelfs in de close-ups, en de buitenopnames hebben een heerlijk '70's-tintje. Af en toe zijn er wat donkere momenten, maar ook hier is er weinig of geen korrelig beeld merkbaar. Of om kort te zijn, wederom een topprestatie van Arrow.
EXTRA'S
Meestal staan Arrow-films bol van de extra's, maar bij deze disk moet je vrede nemen met slechts één interview. Gelukkig duurt Little Joe's Adventures in Europe een half uur, en is het zeer interessant om Joe Dallesandro te horen over spreken over zijn tijd met Andy Warhol, en overloopt de acteur hierin zijn Europese filmcarrière.

CONCLUSIE
L'Ambizioso is een Italiaanse misdaad-pulpfilm die als kapstok diende om Joe Dallesandro als schone jongen te laten paraderen. Maar net zoals in iedere Italiaanse pulpfilm wordt alles zo mooi gepresenteerd dat ondanks het wel zeer magere verhaal en gebrek aan regietalent, je uiteindelijk een zeer leuke titel in handen hebt.coverStudio: Arrow Films

Regie: Pasquale Squitieri
Met: Joe Dallesandro, Stefania Casini, Ferdinando Murolo, Raymond Pellegrin, Giovanni Cianfriglia, Ranieri Ferrara

Film:
6,5/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
U.K.

Jaar:
1975

Leeftijd:
15

Speelduur:
113 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5027035016788


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Italiaans LPCM Mono 1.0
Engels LPCM Mono 1.0

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Little Joe's Adventures in Europe


Andere recente releases van deze maatschappij