:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> 8 MILLION WAYS TO DIE
8 MILLION WAYS TO DIE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-05-10
FILM
"Written by Oliver Stone", zo lezen we in grote letters op het hoesje. Van de filmregisseur Hal Ashby is er geen sprake. Enerzijds is dat vreemd ,omdat Ashby toch de maker is van grote American classics zoals Harold And Maude, The Last Detail en Being There. Anderzijds begrijpelijk, want toen Hal Ashby de belangrijkste delen had afgerond voor deze film, werd hij door de studio met veel plezier ontslagen en nam PSO Entertainment zijn werk over.
Quentin Tarantino noemde deze laatste film van Ashby één van zijn favoriete '80's-films. Deze film balanceert dan ook tussen The King Of New York, To Live And Die In L.A. en zelfs Scarface, maar helaas voelt het allemaal net iets te halfslachtig aan om de volle duimen te krijgen. Dat vond ook Oliver Stone, die enorm ontevreden was over het resultaat. Dat had vooral veel te maken met zijn script. Stone zat op dat moment in Mexico, waar hij bezig was aan het maken van Salvador. Zonder hem te raadplegen begon Hal Ashby aan het script te sleutelen en voegde hij er een heleboel elementen aan toe die in de roman van Lawrence Block zaten. Ashby gaf zijn herwerkte script door aan producer Stephen J. Roth, maar ondertussen had de filmstudio ook al R. Lance Hill ingehuurd om het script van Stone te herschrijven. Uiteindelijk besloot de studio dat Ashby zich niet meer mocht moeien met het scenario en werden al zijn invalshoeken uit het verhaal verwijderd. Toen Hill klaar was met het script, trokken de producers zich op hun beurt terug omdat de film veel te veel zou kosten en werd aan Robert Towne gevraagd om het scenario nog eens te gaan herwerken. Hill was zo beledigd door de aanpassingen dat hij erop stond dat hij op de credits onder het pseudoniem David Lee Henry vermeld werd. Dit maar om te zeggen dat het verhaallijn een zooitje is en helaas de film wat nekt. Geregeld worden er sprongen in het verhaal gemaakt die elke logica overtreffen, maar als je daardoor heen kan kijken is 8 Million Ways To Die toch een meer dan aangename misdaadfilm.
Alles speelt zich af in Los Angeles waar agent Matt Scudder (Jeff Bridges) werkt. De man zit zeer zwaar aan de drank en als hij een ongewapende dealer in het bijzijn van diens vrouw en kinderen neerknalt, krijgt de man zijn ontslag en eindigt hij bij de Anonieme Alcoholisten. Scudder krijgt onverwachts een briefje toegestopt van de knappe callgirl Sunny (Alexandra Paul), waaruit blijkt dat haar leven in gevaar is door haar agressieve pooier Chance Walker (Randy Brooks). De werkloze Scudder kan best een centje gebruiken en besluit haar te helpen, maar het is eerder de malafide Angel Maldonado (Andy Garcia met paardenstaart) die de touwtjes in handen heeft en een vreemde relatie heeft met een andere callgirl (Rosanna Arquette, een rol die oorspronkelijk gespeeld zou worden door Jamie Lee Curtis).

Alexandra Paul, die later zou doorbreken met haar rol als Stephanie Holden in Baywatch, vertelde jaren later dat 8 Million Ways To Die een ideaal voorbeeld is dat laat zien dat een goede cast en crew niks uithaalt als je geen goed script hebt, en nog minder als je er één hebt die tijdens het draaien alsmaar herschreven wordt. Het eerste deel van de film is ronduit verbluffend, maar eens Andy Garcia de hoofdrol opeist, wordt het toch een pak minder. Ook al ligt het niet per se aan hem, ofschoon zijn overacting soms irritant is, zeker in de laatste scène in het pakhuis dat duidelijk de inspiratie was voor Reservoir Dogs.
8 Million Ways To Die voelt net iets te veel aan als een gemiste kans om met de grote punten te gaan lopen, maar is zeker en vast de moeite waard om nog eens op te snorren.

BEELD EN GELUID
8 Million Ways To Die was bij ons een echte hit in de videotheken, en daar had waarschijnlijk de poster (die iedere '80's-fan kent) wellicht veel te maken. Het duurde een hele poos vooraleer hij op Blu-ray verscheen. Dat was voor het eerst via Kino Lorber. Ondertussen is deze titel ook uit op het Duitse Koch Media via hun Explosive Media-bijhuis en we nemen aan dat het om dezelfde transfer gaat. Meer zelfs, op deze Duitse versie vind je ook de Engelse ondertiteling die echt wel broodnodig is bij dit soms ingewikkelde verhaal. Het beeld is prachtig gerestaureerd met een hoge '80's-vibe en dan nog wel gefilmd in Los Angeles, dus wat wil je nog meer? Zeker als je weet dat je deze titel regelmatig kan scoren voor een prijsje rond de 7 euro. Het geluid is een DTS-HD MA 2.0, zowel in het Engels als het Duits.
EXTRA'S
Het enige wat je hier vindt qua extra's is een trailer.

CONCLUSIE
8 Million Ways To Die is een film die door alsmaar andere beslissingen kapot geschreven werd, met als resultaat een onsamenhangend verhaal. Wat overblijft is een ijzersterk eerste uur en een topprestatie van de hele cast met op kop Jeff Bridges, die er nog zatter bijloopt dan in The Big Lebowski.coverStudio: Koch Media

Regie: Hal Ashby
Met: Jeff Bridges, Rosanna Arquette, Alexandra Paul, Randy Brooks, Andy Garcia, Christa Denton

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Duitsland

Jaar:
1986

Leeftijd:
16

Speelduur:
116 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
4020628755881


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 2.0
Duits DTS-HD MA 2.0

Ondertitels:
Engels, Duits
Extra's:
• trailer


Andere recente releases van deze maatschappij