:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NEW YORK, NEW YORK
NEW YORK, NEW YORK
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-06-05
FILM
Toen Frank Sinatra in de jaren '80 een gigantische hit had met Theme From New York, New York wisten toen maar weinig mensen dat dit nummer uit de musical New York, New York kwam, die in 1977 geregisseerd werd door Martin Scorsese. De liefdesbrief aan Hollywood, zoals Marty die zelf omschreef, werd een gigantische flop. Waarschijnlijk had dat deels te maken met het feit dat het publiek maar weinig zin had in kartonnen decors (wat een referentie was naar de oude Hollywood-films uit de jaren '40) en een stijl die (zeker naar het einde toe) zeer dicht aanleunt bij de MGM-musicals.




Scorsese las in The Hollywood Reporter dat de producenten Robert Chartoff en Irwin Winkler de rechten van deze musical van Earl Mac Rauch hadden opgekocht en hij was er onmiddellijk van overtuigd dat hij de regisseur bij uitstek was om dit klusje te klaren. Meteen dacht hij aan Robert De Niro en Liza Minnelli. De keuze voor De Niro was zo goed als vanzelfsprekend voor Scorsese (ook al zouden ze eerst nog Taxi Driver maken) en Liza Minelli was eerder een symbolische zet. Haar vader was Vincente Minnelli, regisseur van vele grote MGM-producties en haar moeder is natuurlijk de betreurde Judy Garland die de musicalwereld veranderde met A Star Is Born. Op papier was dit een droomduo, maar Scorsese, die in deze tijd met een cocaïneprobleem kampte, gaf de toelating aan zijn twee acteurs om volop te gaan improviseren, en dat werkt soms storend. Ook de productie liep in het honderd, want de 14 weken die waren uitgestippeld werden 22 weken. Om het allemaal nog wat chaotischer te maken werd Scorsese verliefd op Minnelli, waardoor zijn huwelijk met Julia Cameron (die bovendien zwanger was) strandde. Bovendien hield Scorsese zich vast aan de finale die atypisch was voor Hollywood-films. United Artists was helemaal niet te spreken over de rampzalige box-officeresultaten en volgens hun had de lengte van de film daarmee veel te maken waardoor de studio meer dan twintig minuten uit de originele versie knipte. Gelukkig is er nog de fysieke media, want op deze dvd kun je de film zien zoals Marty het voor ogen had.




De film begint met een groot feest in New York, want zonet is aangekondigd dat de Jappen de strijdbijl hebben begraven en dat de Amerikaanse jongens naar huis kunnen komen. In een New Yorkse nachtclub ontmoeten we er voor het eerst saxofonist Jimmy Doyle (Robert De Niro, die om zijn rol er meer geloofwaardig uit te laten zien zelf de knepen van het saxofoon spelen aanleerde). Doyle is een klaploper en egoïst die denkt dat de evenaar door zijn gat loopt en er prat opgaat dat hij alle vrouwen aan de haak kan slaan. Zijn oog valt op de zangers Francine Evans (Liza Minelli), die eenzaam aan een tafeltje zit. Het wordt een romance met ups, maar met vooral veel downs.

Voor vele kijkers zal Robert De Niro het struikelblok zijn. Niet dat hij slecht speelt, dat deed hij in de jaren '70 of '80 immers nooit, maar wel door zijn onuitstaanbaar personage. Bijna drie uur lang wordt Minelli vernederd, en dat levert weliswaar mooie acteerprestaties op, maar het blijft vreemd en bijna onmogelijk om ook maar één greintje sympathie voor de hoofdrolspeler te hebben, die je overigens drie uur dient te volgen. De stijl die Scorsese hanteert is eveneens te nemen of te laten, en vaak doet denken aan A Star Is Born. Scorsese is nooit slecht, maar toch is New York, New York één van zijn moeilijk te verteren films




BEELD EN GELUID
Cinema van Scorsese die is uitgebracht op een barslechte dvd, il faut le faire. De kleuren lijken afgewassen en ogen allesbehalve prachtig. Het grootste gebrek aan deze transfer zijn de details waarbij alles in elkaar lijkt te lopen wat de kijkervaring van drie uur er niet bepaald gemakkelijker op maakt. De geluidsband is een verzorgde 5.1 maar zonder lagen die vooral "standaard" klinkt.

EXTRA'S
De enige extra die je hierop treft is een vijf minuten durende introductie van Scorsese zelve.

CONCLUSIE

New York, New York was een financiële flop waar je wel de hand van de grootmeester Scorsese inziet, maar het is moeilijk om drie uur lang in het gezelschap te vertoeven van een klootzak (weliswaar briljant vertolkt door Robert De Niro) die er plezier in vindt om zijn vrouw te treiteren en te vernederen. 



cover




Studio: MGM

Regie: Martin Scorsese
Met: Liza Minnelli, Robert De Niro, Mary Kay Place, Barry Primus, Lionel Stander, Dick Miller

Film:
8/10

Extra's:
1/10

Geluid:
6/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Musical

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1977

Leeftijd:
6

Speelduur:
156 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
871626028352


Beeldformaat:
1.66:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Pools Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Sloveens, Kroatisch, Hebreeuws, Bulgaars, Spaans, Pools, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Tsjechisch, Engels CC
Extra's:
• Introductie van Martin Scorsese


Andere recente releases van deze maatschappij