:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SURE THING, THE
SURE THING, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-06-06
FILM
Een genre dat vandaag nog nauwelijks aan bod komt is de hybride tussen de tienerkomedie en de coming-of-age film, een concept dat niet weg te denken was in de eighties en zijn hoogtepunt bereikte met John Hughes, ofschoon er meer dan genoeg andere voorbeelden zijn maar die helaas vaak in de vergetelheid geraakt zijn. Maar dat betekent niet dat ze daarom minder goed zijn, en daar is The Sure Thing uit 1985 een meer dan perfect voorbeeld van. De film, die gebaseerd was op de jeugdervaringen van scenarist Steven L. Bloom, betekende het filmdebuut (en meteen de doorbraak) van John Cusack, die tijdens de casting nog geen 16 was en niet eens de middelbare school had afgemaakt. Om alles enigszins wettelijk te laten verlopen werd producer Roger Birnbaum zijn wettelijke voogd.
Cusack speelt de rol van Walter Gibson, die net afgestudeerd is van de middelbare school en zoals zijn leeftijdsgenoten uitkijkt naar het universiteitsleven. Zijn beste vriend Lance (de altijd wel fantastische Anthony Edwards die in tal van eighties-hits zat zoals Top Gun en Revenge Of The Nerds, maar ook in ondergewaardeerde pareltjes als Gotcha!) opteert voor de universiteit van Los Angeles omdat al het vrouwelijke schoon daar te vinden is, terwijl Walter in het saaie en brave New England blijft. De twee blijven elkaar brieven schrijven en Lance stuurt zijn vriend een foto van een knappe dame die de hele film in bikini rondloopt en bestempelt wordt als the sure thing (Nicollette Sheridan). Walter heeft echter meer oog voor de nerdy Alison Bradbury (Daphne Zuniga) die alleen maar aan studeren denkt. Om haar te versieren verzint Walter dat hij bij haar bijles wil volgen.
Een verhaal dat typisch eighties is, zeker met de hippe rocksoundtrack erbij, maar toch merk je in The Sure Thing dat er een regisseur achter de camera staat die weet wat cinema is en die man is Rob Reiner: de maker van Stand By Me, de romantische komedie When Harry Met Sally..., het nog altijd fantastische A Few Good Men, Misery (volgens velen één van de beste Stephen King-adapties) en de baanbrekende mockumentary This Is Spinal Tap. De regisseur was helemaal niet in zijn nopjes met de keuze van John Cusack. Het ging zelfs zo ver dat Reiner resoluut weigerde om met Cusack te werken en de hoofdrol aan Anthony Edwards wilde geven, maar gelukkig konden de producers de cineast overhalen om een casting van Cusack bij te wonen en eens de auditie afgelopen was, wist Reiner dat hij hem moest hebben voor de hoofdrol.

Het geniale aan The Sure Thing is dat Reiner koos voor een tienerkomedie die zich ontpopt als een rasechte roadmovie en daarmee eigenlijk alle valkuilen van de clichés weet te ontlopen. Het basisprincipe is wel niet meer dan een dwaas liefdesverhaaltje, maar Reiner doet er zo veel meer mee. De kracht zit hem ook in de perfecte bijrollen met als uitschieter een hilarische Tim Robbins als de man die tegen beter weten in Cusack en zijn vriendinnetje een lift aanbiedt. Ook Cusacks tegenspeler Daphne Zuniga, die daarvoor te zien was in twee slashers (The Dorm That Dripped Blood en The Initiation, en later Jo Reynolds in Melrose Place werd) straalt een natuurlijke charme uit die de film wat extra's geeft. Nicollette Sheridan, die later via Desperate Housewives en de reboot van Dynasty ook in de soapwereld belandde en waar het hem in de film over gaat (the sure thing, weet je wel), krijgt een pak minder screentime en misschien is dat maar goed ook.
BEELD EN GELUID
Deze '80’s-classic kun je vrij gemakkelijk en goedkoop in Duitsland via Studio Canal scoren, helaas is het wel een schijfje zonder enige ondertiteling geworden waarbij je kan kiezen tussen de originele Engelse versie en de Duitse gedubde, beide in LPCM mono. De dialogen zijn vrij goed verstaanbaar en de geluidsband wordt vooral gedomineerd door een collage van '80’s-hits, en dat gaat van Rod Stewart tot Peter Wollf. Het beeld is best genietbaar zonder al te veel filmgrain, ofschoon de kwaliteit naar Studio Canal-normen eerder aan de magere kant is met vooral afgewassen kleuren.

EXTRA’S
Op deze disk vind je geen enkele extra.

CONCLUSIE
The Sure Thing is een bij ons wat vergeten coming-of-age film die gerust naast het werk van John Hughes mag staan.coverStudio: Studio Canal

Regie: Rob Reiner
Met: John Cusack, Daphne Zuniga, Anthony Edwards, Boyd Gaines, Tim Robbins, Lisa Jane Persky

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Duitsland

Jaar:
1985

Leeftijd:
12

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
4006680094311


Beeldformaat:
1.77:1 HD

Geluid:
Engels LPCM Mono 1.0
Duits LPCM Mono 1.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij