:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STEPFORD WIVES, THE
STEPFORD WIVES, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-07-07
FILM
Zou een film als The Stepford Wives nu nog gemaakt kunnen worden? We vragen het ons oprecht af, want in dit sciencefictionsprookje gaan de makers ervan uit dat de perfecte vrouw vervaardigd is uit het aloude recept van de droomprinses in de keuken en de hoer in bed. De bedenker van dit verhaaltje is Ira Levin, de Amerikaanse auteur die ook Rosemary's Baby en The Boys From Brazil, waarin de wereld werd overspoeld met Hitler-klonen, bedacht. De roman uit 1972 werd drie jaar later verfilmd door de Brit Bryan Forbes met Katharine Ross in de hoofdrol. De film werd een cultklassieker en ook een belediging voor heel wat feministen die de film het liefst op de brandstapel zagen belanden. In 2004 was er nog geen sprake van MeToo en dus kon een remake nog. Niet dat de mensen er überhaupt op zaten te wachten maar Frank Oz (de poppenspeler van o.a. Miss Piggy, Fozzie Bear en Animal uit de Muppets) dacht van wel en schonk de wereld een nieuwe versie met een sprankelende Nicole Kidman. Het zou zijn voorlaatste film worden...




De film begint wanneer de succesvolle TV-presentatrice Joanna Eberhart (Nicole Kidman) ontslagen wordt wanneer een deelnemer het podium opstapt en in naam van alle beledigde mannen een vuurwapen trekt. Joanna krijgt een zenuwinzinking, en samen met haar man Walter (Matthew Broderick, de man met de eeuwige babyface-glimlach) verhuist ze van Manhattan naar Stepford, een rustige buitenwijk in Connecticut. Joanna raakt er bevriend met de rebelse schrijfster Roberta "Bobbie" Markowitz (Bette Midler) en haar flamboyante vriend Roger Bannister (Roger Bart). Alle vrouwen zien er perfect uit en voeren alle huistaken uit zonder ook maar één moment te morren. Joanna denkt dat er meer aan de hand is...




Wie de film reeds zag, weet waarom dat zo is. Was de originele film nog een tikkeltje luguber, dan kiest Oz resoluut voor een overladen Disney-aanpak, waarbij de decors moeten wijken voor het verhaal. De premisse is, hoewel het compleet van de pot gerukt is, best aardig, maar men had er meer mee kunnen doen. Nu is deze remake niet meer dan een perfect visueel pareltje geworden, en dan nog wel zonder veel inhoud. Matthew Broderick, die soms best wel leuk kan zijn, wordt volledig weggespeeld door een schitterende Kidman, die zich volop kan laten gaan, ofschoon je er onmiddellijk kan bijvertellen dat Kidman, die op dat moment de beste actrice was van Hollywood, beter verdiende dan dit. In de cast merken we ook nog Christopher Walken op, die voor de zoveelste keer de eer krijgt om met brio een weirdo te vertolken. Slecht is The Stepford Wives nooit, want daar is het veel te vakkundig voor gemaakt, maar het blijft vooral een grote doos met een reuzestrik om die onder de kerstboom de meeste aandacht krijgt, maar eens de verpakking verwijderd is, een lichte ontgoocheling als gevolg heeft.




BEELD EN GELUID
Wij pikten de Duitse release op die je mits wat zoekwerk voor een aardig prijsje kan scoren bij de je wel bekende verkooppunten. Het voordeel is dat deze ook Engelse ondertitels bevat, het nadeel is evenwel dat de beeldkwaliteit vaak te wensen overlaat en dat in de donkere scènes waarin het allemaal net iets te wazig wordt. In de buitenopnames oogt dat een pak beter, maar Oz koos net als voor zijn onderwerp wel zeer artificiële kleuren die het geheel technisch wel een ruim voldoende opleveren, maar het is in de eerste plaats toch een lelijke bedoening. De detaillering is voldoende, maar nooit spectaculair.




EXTRA'S
De extra's op deze Blu-ray zijn deze die je al kon vinden op de dvd. Er is een audiocommentaar van regisseur Frank Oz en naast The Making Of die net geen twintig minuten duurt en vooral uit interviews bestaat die gaan over de sets, locaties, kostuums en speciale effecten, zijn er nog een paar korte featurettes. In Stepford: A Definition vertelt de cast je kort waar de film over gaat, terwijl in het iets langere Stepford: The Architects de regisseur en scenarioschrijver Paul Rudnick aan het woord zijn. Ten slotte is er nog Stepford: The Godswaarin de mannelijke sterren belicht worden en er is ook nog Stepford: The Godesseswaarin de vrouwen hun zegje mogen doen. Wie er zin in heeft kan achteraf nog een kleine tien minuten wat weggelaten scènes bekijken.

CONCLUSIE
The Stepford Wives is een leuke, maar wat overbodige remake van Frank Oz waarin we vooral een Nicole Kidman zien schitteren die de mannen er probeert van te overtuigen dat een vrouw van vlees en bloed nog altijd beter is dan een voorgeprogrammeerde robot.



cover



Studio: Paramount

Regie: Frank Oz
Met: Nicole Kidman, Matthew Broderick, Bette Midler, Glenn Close, Christopher Walken, Roger Bart

Film:
6/10

Extra's:
5/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
6/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Duitsland

Jaar:
2004

Leeftijd:
12

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5053083232580


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Japans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Engels, Duits, Frans, Japaans
Extra's:
• Audiocommentaar van Frank Oz
• A Perfect World : The Making Of
• Stepford: A Definition
• Stepford: The Architects
• Stepford: The Gods
• Stepford: The Godesses
• Deleted Scenes




Andere recente releases van deze maatschappij