:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TOM & JERRY - WHISKERS AWAY (SCHIETEN ER VANDOOR)
TOM & JERRY - WHISKERS AWAY (SCHIETEN ER VANDOOR)
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2003-07-01
FILM
Wie kent dit wereldberoemde duo nu niet? Al meer dan een halve eeuw “teisteren” ze ons televisiescherm en nog zijn we ze niet beu gezien. Over wie we het hebben? Tom & Jerry natuurlijk! Twee van de vele geesteskinderen van William Hannah en Joseph Barbera, enkele andere van hun “kinderen” zijn bv. The Jetsons, The Flinstones, Scooby Doo, Bugs Bunny etc etc. Op deze DVD krijgen we 10 cartoons voorgeschoteld van dit bekende duo: Cruise Cat, Neapolitan Mouse, Posse Cat, The Two Mouseketeers, Mucho Mouse, Cat Fishin’, Texas Tom, The Cat and the Mermouse, The Million Dollar Cat, The Hollywood Bowl.

Qua inhoud kunnen we natuurlijk kort zijn want de cartoons handelen natuurlijk altijd over hetzelfde. De eeuwige strijd tussen Tom & Jerry. In Cruise Cat maken ze het te bont op een zeilschip, Naepolitan Mouse toont ons beide in de stad Napels en in bijvoorbeeld The Two Mousketeers krijgen we onze “helden” te zien in het Frankrijk van de musketiers. Geen enkel van deze filmpjes is minder goed dan het andere en hoewel het steeds om dolkomische achtervolgingen gaat, slaat de verveling toch niet toe. Het is en blijft de hele 69 minuten lang boeiend om te bekijken.

BEELD EN GELUID
Deze DVD werd in het originele beeldformaat van 1.33:1. Alhoewel men hier toch wel enkele bedenkingen kan bij maken, meer bepaald bij de “aflevering” Mucho Mouse. Want wanneer deze start krijgen we een breedbeeld openingslogo van MGM te zien en een breedbeeld scherm “Tom & Jerry”, op het titelscherm met daarop “Mucho Mouse” staat vermeld dat de cartoon in Cinemascope in geanimeerd … wat toch zou moeten betekenen dat de Cartoon in breedbeeld geanimeerd is, maar wanneer de cartoon begint hebben we uiteindelijk te maken met een 1.33:1 beeldformaat. Een vrij rare situatie wat ons betreft.

Het beeld zelf bevat krassen, vuil en beschadigingen, ook is het niet altijd even helder. Maar dit is wel enigszins te verklaren, we gaan er vanuit dat men deze krassen en vuil en dergelijke meer bewust in de beeldtransfer heeft laten staan omwille van het authentieke gevoel dat dit met zich meebrengt. We zijn het nu ondertussen allemaal wel gewoon dat cartoons uit die periode wel redelijk at beschadigingen kunnen vertonen. Dat men voor deze korte cartoons dus geen volledige digitale remastering heeft toegepast zoals voor bijvoorbeeld Disney’s Snow White lijkt me dan ook wel enigszins logisch. Kwalitatief bekeken scoort de beeldtransfer dus niet echt hoog. Hoewel wel mag gezegd worden dat ons dit tijdens het bekijken van de cartoons zelf niet echt stoorde.

Wat betreft geluid krijgen we op deze DVD een Dolby Digital Mono kanaal voorgeschoteld. Dus dit zal geen DVD zijn voor de mensen die het maximale uit hun geluidsinstallatie willen halen. Maar dergelijke cartoons hebben er denk ik toch niet veel aan als men ze van een 5.1 audiotrack zou gaan voorzien. Want de aanwezige geluidstransfer klinkt wel zeer duidelijk en niet te gedateerd. Wel was het misschien beter geweest dat met een DD 2.0 audiotrack had gebruikt met een identiek linker en rechter voorkanaal in plaats van een DD 1.0 track door het centerkanaal. Dit neemt echter niet weg dat de kwaliteit behoorlijk is.

EXTRA’S
Maak je eigen tekening van Tom & Jerry
Deze animatie toont ons in een sneltempo hoe Tom en Jerry nu eigenlijk getekend worden. Echt veel inhoud heeft dit dus niet en vanzelfsprekend ook niet echt een meerwaarde

Interactieve menu’s
Tegenwoordig zijn we ze al gewoon die menu’s. Wel kan hier gezegd worden dat er een onvergeeflijke spellingsfout aanwezig is. In het hoofdmenu staat er namelijk : “Kies eeen aflevering”. Dit had niet mogen gebeuren!

Bioscooptrailer

Ook krijgen we 3 trailers voorgeschoteld van Tom & Jerry – De Film, Tom & Jerry – De Magische Ring, Scooby Doo – Legend of the Vampire

Een echte meerwaarde hebben deze extra’s dan ook niet echt.

CONCLUSIE
De inhoud van deze DVD is ontegensprekelijk dolkomisch en niet te versmaden. De beeldtransfer stelt ietwat teleur, maar hiervoor is er dus een verklaring. De geluidskwaliteit is in orde. Voor dan fans van cartoons, Hanna-Barbera en Tom en Jerry is deze DVD dus zeker een aanrader!


cover
Studio: Warner

Regie: -
Met: -

Film:
8,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
AL

Speelduur:
69 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321931657174


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 1.0
Nederlands Dolby Digital 1.0
Frans Dolby Digital 1.0
Zweeds Dolby Digital 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Zweeds
Extra's:
• Maak je eigen tekening,
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij