:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BULL
BULL (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-09-07
FILM
Bij ons is Bull zo goed als onbekend. Deze Britse misdaadfilm kreeg een zeer beperkte roulatie in de bioscopen waaronder een vertoning op het Offscreen-festival, maar in thuisland Engeland heeft de film het ondertussen al tot cultstatus geschopt en is hij als Blu-ray verschenen op het Britse (en zoals altijd peperdure) boutiquelabel Second Sight. Ook bij ons kreeg deze misdaad-wraakthriller een fysieke release, en wel via The Searchers. Laat ons daar als filmfan maar tevreden over zijn, want Bull is het soort film dat beslist je belangstelling waard is, ook al zou hij door het overaanbod wel eens aan je aandacht kunnen ontglippen. Wie een boontje voor Britse misdaadfilms heeft maar het heeft gehad met het feit dat iedere Britse filmmaker per se achter het gat van de overhypte Guy Ritchie moet gaan lopen, zit met Bull op rozen, zeker voor wie zijn films graag wat gepeperd ziet met spijkerhard geweld.
Neil Maskell, die kan doorgaan als een dubbelganger van Ricky Gervais (dezelfde grijns en dat ringbaardje), speelt Bull, een koelbloedige gangster die al in de eerste scène onmeedogend een man in een garage neerknalt. Bull is duidelijk niet je jofele oom, en na tien jaar (op het einde verneem je waarom) keert de driftige schurk terug naar zijn oud misdaadmilieu om er de zaken op orde stellen. Toen de zaken nog gesmeerd liepen, was Bull de rechterhand van zijn schoonvader Norm (David Hayman), een maffiabaas die in de vleesindustrie het geweld niet schuwt om te tonen dat men bij hem moet aankloppen als er vlees moet aangekocht worden. Doordat zijn dochter Gemma (Lois Brabin-Platt) aan de heroïne zit en daardoor haar zoontje verwaarloost, komt het tot een onherstelbare breuk tussen schoonvader en schoonzoon.
Bull is zeker geen perfecte film, en dat komt deels door de overdaad van flashbacks die de continuïteit uit het verhaal haalt, wat zeker op het nogal bizarre einde, dat problematisch oogt. Gelukkig is het een mankement dat je door het gevarieerde script gauw vergeet, dat gedomineerd wordt door de expliciete bruutheid, die uitgevoerd wordt door de exquisiete karakterkop Neil Maskell. De acteur, die onder meer bekend is van Peaky Blinders en de Ben Wheatley-cultklassieker Kill List,schept er als Bull plezier in om de ledematen van zijn slachtoffers met een kapmes af te hakken in een film die net iets meer dan 80 minuten duurt en door zijn Tarantino-achtige dialogen een dolle, maar niet onvergetelijke rit wordt.

BEELD EN GELUID
De kwaliteit van deze Blu-ray is bevredigend, maar zeker niet overdonderend, en dat komt door de nogal magere detaillering, zeker in de donkere scènes. De scènes die zich op de kermis afspelen, en dat zijn er toch heel wat, hebben wel een vrij kleurrijk palet. Bovendien is dit een film die niet al te veel heeft gekost, en dat merk je ook wel. De geluidsband is een DTS-HD MA 5.1 en daar kunnen we hetzelfde woord als bij de beeldkwaliteit voor gebruiken. Bevredigend dus.
EXTRA’S
Er staan geen extra’s op deze disk.

CONCLUSIE

Bull is een onderhoudende, weliswaar niet feilloze, Britse misdaadthriller met een driftige Neil Maskell in de hoofdrol, die vooral op bruut geweld teert.coverStudio: The Searchers

Regie: Paul Andrew Williams
Met: Neil Maskell, David Hayman, Chris Coghill, Jake Davies, Elizabeth Counsell, Kevin Harvey, Henri Charles, Ajay Chhabra, Robin Hellier, Lois Brabin-Platt, Ivy Amelia Angelides, David Constant, Daniele Lydon, Rufus Gerhardt-Williams, Hélder Fernandes, Matthew Castle, Adam Xander Angelides, Robert Eadon.

Film:
/10

Extra's:
/10

Geluid:
/10

Beeld:
/10


Regio:
B

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2021

Leeftijd:
16

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789461879455


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij