:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SUCCESSION - SEIZOEN 2
SUCCESSION - SEIZOEN 2
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2022-10-28
SERIE
Het tweede seizoen van Succession vangt aan met de strijd van Logan Roy (Brian Cox) tegen het vijandig overnamebod dat in seizoen 1 in gang is gezet door zijn zoon Kendall (Jeremy Strong). Logans aartsvijand Sandy Furness (Larry Pine) wil samen met zijn financier Stewy Hosseini (Arian Moayed) de zaak overnemen, en Logan moet overwegen of hij op het overnamebod ingaat, wat zijn familie een slordige tien miljard dollar rijker zou maken, of aan het hoofd van Waystar RoyCo wil blijven staan, ondanks het feit dat hij intussen de tachtig is gepasseerd. Om de raad van bestuur te overtuigen, zal hij nu alleszins eindelijk een opvolger moeten benoemen, en het is duidelijk dat dat Kendall niet zal zijn. Die is weer van kamp gewisseld nadat zijn vader hem kan chanteren met zijn rol in de dood van Andrew Dodds, maar hij draagt definitief de stempel van "onbetrouwbaar". Roman (Kieran Culkin) is een onverbeterlijke seksmaniak zonder het minste greintje verantwoordelijkheidsgevoel, en Connor (Alan Ruck) heeft geen interesse in de baan - des te meer in zijn gooi naar het presidentschap - dus blijft alleen Shiv (Sarah Snook) over om het bedrijf te leiden. Die moet eerst echter haar banden met de ultralinkse presidentskandidaat Gil Eavis (Eric Bogosian) doorknippen, die net de stuipen krijgt van grote mediaconglomeraten zoals Waystar.
Maar Logan wil zich niet gewonnen geven, en is integendeel van plan om het "serieuzere" TV-netwerk Pierce over te nemen, dat inhoudelijk schril afsteekt tegen "zijn" sensatiejournalistiek van ATN. Hij hoop daarmee zo groot te worden dat Sandy en Stewy het gewoon niet meer aankunnen om Waystar RoyCo over te nemen. Er volgt een ingewikkelde paringsdans met de familie Pierce, onder leiding van Nan Pierce (Cherry Jones), die met een zéér grote zak geld en de belofte van redactionele onafhankelijkheid, misschien wel overstag gaat. Maar net voor de ondertekening breekt het schandaal los dat er op cruiseschepen van Waystar RoyCo vrouwelijke danseressen seksuele spandiensten hebben moeten voorzien in ruil voor contractverlenging. Bovendien moest de top van het bedrijf op de hoogte geweest zijn, want de centrale spilfiguur, Lester McClintock, werd door de top met de bijnaam Mo bedacht (Mo Lester, heeft u hem?). McClintock kan echter niet meer getuigen want die is het hoekje om. Tom Wambsgams (Matthew Macfayden) heeft weliswaar de compromitterende documenten laten vernietigen waarin het bedrijf de schandalen heeft trachten af te kopen, maar achterneef Greg (Nicholas Braun) heeft bij wijze van levensverzekering nog enkele kopietjes gemaakt. Hoe dan ook, de deal met Pierce gaat niet door, en tot overmaat van ramp lanceren Sandy en Stewy een moddercampagne om de Roys te laten afzetten door hun eigen raad van bestuur. Het zal een kwestie zijn om de aandeelhouders op één lijn te krijgen, en daarom stuurt Logan zijn kinderen uit zijn tweede huwelijk naar Engeland, om hun moeder Caroline (Harriet Walter), die drie procent van de aandelen bezit, over te halen vóór Logan te stemmen. Uiteraard is dit voor haar het uitgelezen moment om haar eisen te stellen.
Logan twijfelt intussen of hij Shiv nog langer aan het hoofd van Waystar RoyCo wil, nadat Rhea Jarrell (Holly Hunter) een aanbod heeft gedaan aan Shiv om voor Pierce te komen werken. Op de vooravond van de algemene aandeelhoudersvergadering reist Roman naar Turkije om geldschieters te vinden die zoveel in Waystar RoyCo zouden kunnen investeren dat het bedrijf van de beurs kan. Dit draait echter niet alleen op een kleine ramp uit, bovendien moet de top van het bedrijf voor een parlementaire onderzoekscommissie verschijnen waarin de mistoestanden op de cruiseschepen van Waystar worden onderzocht. Het is al duidelijk dat er minstens een grote kop moet rollen...
Succession is zowat het gefilmde equivalent van de kruising tussen de Story en een hardcore pornotijdschrift. Op het moment van schrijven hebben de makers net hun tweede Emmy Award op zak voor beste dramaserie. Brian Cox en Jeremy Strong grepen evenwel naast de prijs voor beste acteur, maar Succession is toch meer een groepsverdienste dan wat anders. Alhoewel de geloofwaardigheid van de plot al lang door de voordeur is vertrokken, is deze giftige cocktail van interpersoonlijke relaties een behoorlijk staaltje van doorgedreven acteerkunst, waarin geen enkele van de hoofdrolspelers onschuldig blijft, en het geheel uitmondt in een Griekse tragedie. In dit tweede seizoen valt ons vooral de gastrol van Holly Hunter op, alsook Cherry Jones uit 24, maar voornamelijk blijft Succession ensemblewerk dat draait om de meest kolerieke versie van Brian Cox die u ooit heeft mogen aanschouwen. Het is dit seizoen haast surrealistisch met wat voor minachting voor het menselijk leven Logan Roy zijn imperium leidt: of er nu vrouwen seksueel misbruikt worden op zijn cruises, of illegale migranten om het leven komen, hij bekijkt die minachtend als NRPI's - No Real Person Involved - en gaat over tot de orde van de dag. De finale vijf minuten van dit seizoen slaan dan ook in als een bom, en alhoewel je achteraf niet kon zeggen dat de plotwending niet bij herhaling aangekondigd was, laat die je toch achter met een knoop in je maag.
BEELD EN GELUID
Het tweede seizoen van Succession werd ondanks het succes van de reeks zelfs in het buitenland niet meer uitgebracht op Blu-ray. We mogen dus blij zijn dat we deze serie nog in een fyieke vorm kunnen consumeren, en we moeten het stellen met een dvd. Ook dit tweede seizoen steunt op veel los camerawerk met af en toe beperkte belichting, zodat de actie soms op een stuk reality-tv lijkt, maar dat is het allerminst. In een palet van ondergesatureerde kleuren krijgen we een rauwe montage van beelden die toch, zo blijkt, goed artistiek in beeld gebracht worden en zeer inzoomt op de emoties van de hoofdrolspelers. Het geheel werd afgemixt in Dolby Digital 5.1, en dat is voor Succession meer als voldoende. Wel dienen we een kanttekening te maken over het feit dat Warner weer eens is gaan shoppen op de ondertitelmarkt en de goedkoopste leverancier van ondertitels onder de arm heeft genomen. Volgende keer misschien even checken over de vertalers de dt-regel wel kennen, jongens, want dat is nu niet het geval!
EXTRA'S
Verspreid over de drie disks is elke aflevering voorzien van een korte making of-documentaire Inside the episodes (samen 21:08) die je best achteraf bekijkt omwille van de spoilers. Er is ook nog een korte documentaire An invitation to the set with the series' storytellers (1:51) en dan is het afgelopen. Een reeks met cachet zoals Succession had beslist meer verdiend.
CONCLUSIE
Succession is een grofgebekte reeks die elk seizoen opnieuw de grenzen van de welvoegelijkheid een stukje verder overschrijdt, tot groot jolijt van de kijker. Helaas moeten we het zonder Blu-ray stellen, en Warner zou een een beter vertaalbureau onder de arm mogen nemen.


cover
Studio: Warner

Regie: Mark Mylod, Andrij Parekh, Shari Springer Berman, Robert Pulcini, Matt Shakman, Becky Martin, Kevin Bray
Met: Hiam Abbass, Nicholas Braun, Brian Cox, Kieran Culkin, Peter Friedman, Matthew Macfadyen, Alan Ruck, Parker Saywers, Sarah Snook, Jeremy Strong, Rob Yang, Dagmara Dominczyk, Arian Moayed, J. Smith-Cameron

Film:
8,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2019

Leeftijd:
12

Speelduur:
580 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
50518896247013


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Pools, Engels CC
Extra's:
• Documentaire "An invitation to the set with the series' storytellers"
• 10 documentaires "Inside the episodes"

Andere recente releases van deze maatschappij