:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MUPPET SHOW VOL. 2, THE VERY BEST OF THE
MUPPET SHOW VOL. 2, THE VERY BEST OF THE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2003-07-10
SHOW
Net als de eerste Very Best Of The Muppets-compilatie die we ongeveer een jaar geleden tegen het licht hielden, is deze DVD, volgens hetzelfde concept opgebouwd, een mooie herinnering aan de gloriedagen van Jim Henson's compleet van de pot gerukte variétéshow. Een exhaustieve uitgave van alle afleveringen is haast onbegonnen werk, ook al omdat vele van de gasten die eertijds kwamen opdraven als "very special guest star" dik over hun vervaldatum zijn - ook Amerika heeft zijn Sam Gooris-figuren. De échte sterren van de show zijn natuurlijk de onvergetelijke Muppets zelf, een bont allegaartje aan poppenfiguren, onder de deskundige leiding van spreekstalmeester Kermit de Kikker, en die humor is, zo blijkt, tijdloos. Een 10 disc best of-compilatie zoals in regio 1 kon er bij ons niet af, en eerder kwam er in ons land een 5 disc-versie uit die - afschuwelijk - in het Frans gedubd bleek. Wij blijven dan maar bij de niet-ondertitelde UK-versies zweren, die misschien toch wat frequenter mochten verschijnen, maar de show alle recht aandoet die deze verdient. We krijgen een compilatie van zo'n 50 minuten aan hoogtepunten uit de show, met onder meer: de Zweedse kok die schildpaddensoep probeert te maken van een weerbarstige schildpad, Gonzo die een hypnose-act doet met kippen, Fozzie die als afwisseling eens een goochelact wil brengen, maar geen assistente kan vinden die hij in twee mag zagen, en Kermit die af te rekenen krijgt met een van gedaante verwisselende buitenaardse levensvorm - Mystique, eat your heart out.


De gehele show wordt natuurlijk zoals altijd becommentarieerd door de kranige oudjes Statler en Waldorf, die niet onder stoelen of banken steken dat de show volgens hen zwaar zuigt. De obligate afleveringen van Veterinarian's Hospital, Pigs In Space, Muppet Labs en Muppet News zijn ook zoals steeds weer in ruime mate aanwezig. Ook de muzikale intermezzo's zoals de onnavolgbare interpretatie van de Wilhelm Tell-ouverture en de dwaze versie van In The Navy zijn best te pruimen, alhoewel alle humor wel van een redelijk melig niveau is, en je hier echt van moet houden. Maar wij kunnen alleszins onze lol niet half op, want sommige vondsten, zoals het wereldkampioenschap langeafstands-biljarten zijn gewoon om niet meer bij te komen.


BEELD EN GELUID
Ten opzichte van de eerste Muppet-DVD-compilatie kunnen we tot onze grote vreugde een verbetering in beeldkwaliteit noteren. Vooral op gebied van scherpte is er aan de transfer duidelijk gewerkt. Noemenswaardige grainproblemen zijn er niet, er zitten geen beschadigingen in de transfer, wat voor een reeks uit de jaren '70 uitzonderlijk is, en het contrast is gewoon weergaloos. Probleem nummer één blijft nog steeds het storende interlacing, maar voor de rest zeker gegeven de ouderdom een puike DVD. Over het Dolby Surround 2.0-geluid valt niet veel bijzonders te melden, behalve dan dat er niets noemenswaardigs mis mee is. Je zou verwachten dat de tand des tijds ook aan de toonzuiverheid van de klankband heeft geknabbeld, maar niets daarvan. Alleen spijtig dat de dialogen zelfs voor een geoefende Engelssprekende zo bitsig snel gaan dat je ze soms pas na twee of drie keer terugspoelen volledig mee hebt.


EXTRA'S
Net zoals de eerste disc is een 50 minuten durende compilatie wat weinig, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door het feit dat er nog eens anderhalve keer zo lang aan extra's op staan. We krijgen om te beginnen weer twee integrale afleveringen met sterren die nog niet helemáál verdwenen zijn (alhoewel), namelijk Roger '007' Moore en Sylvester Stallone daterend uit de tijd dat die net een Oscar had gewonnen voor Rocky. De beeldkwaliteit daarvan is iets minder dan de hoofdfeature, en er is spijtig genoeg geen chapterselectie voorzien. Wat kunnen we over die afleveringen nog zeggen? Wel, dat het voor eens en altijd onomstotelijk is aangetoond dat Moore noch Stallone kunnen zingen. Roger Moore houdt nog echter een beetje zijn fatsoen, in zoverre dat als gast in The Muppet Show uiteraard mogelijk is, maar Stallone is echt wel een karikatuur van zichzelf, en kan geen twee zinnen na elkaar behoorlijk uitspreken.


Met de documentaire "Of Muppets And Men" op de eerste Muppets-DVD is qua bonusmateriaal natuurlijk de zwaarste kogel al verschoten, maar de Jim Henson-nalatenschap blijkt onuitputtelijk. Als bonus is hier namelijk een special uit 1994 toegevoegd, Muppet Fairy Tales, waarin de Muppets in een dik half uur zeer eigenzinnige theaterversies brengen van de klassiekers The Three Little Pigs, King Midas en The Boy Who Cried Wolf. Ook vinden we op deze disc profielen en trivia van de voornaamste Muppet-poppen, een quiz en wat conceptuele schetsen, maar die overlappen gedeeltelijk met het bonusmateriaal op de eerste Muppets-disc. Maar alleen al de bonusafleveringen maken dit ruimschoots goed.


CONCLUSIE
We vallen in herhaling, maar de conclusie van de eerste Very Best Of The Muppets-DVD kunnen we woordelijk overnemen: Dit is een DVD waarbij je merkt dat de makers van de show deze met veel liefde en toewijding hebben gemaakt.


cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: Philip Casson en Peter Harris
Met: Jim Henson, Frank Oz, Jerry Nelson, Richard Hunt, Dave Goelz, Sylvester Stallone, Roger Moore

Film:
7,5/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
U.K.

Jaar:
76-81

Leeftijd:
G

Speelduur:
50 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5035822108110


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Episode met Roger Moore
• Episode met Sylvester Stallone
• Muppet Fairy Tales
• Muppet profiles
• Conceptuele schetsen
• Quiz
• Character facts

Andere recente releases van deze maatschappij