:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HERO, A
HERO, A
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-12-06
FILM
In Iran is een filmmaker zeker geen beroep zonder gevaren. Zowel Mohsen Makhmalbaf als Jafar Panahi kwamen in aanvaring met het ayatollah-regime, en voor Panahi werd het zelfs een celstraf. Iets subtieler, maar daarom niet minder doorgravend, gaat Asghar Farhadi te werk, die met A Separation de eerste Iraanse film op zak had die werd bekroond met een Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film. Ook zijn Le Passé kreeg de nodige bloemen toegeworpen, alleen zijn Spaans uitstapje Todos Lo Saben (Everybody Knows) werd op wat minder gejuich onthaald. Kritiek die de Iraanse filmmaker ter harte nam, want met A Hero keert hij terug naar zijn roots, en dat is die van het Iraanse drama.
A Hero gaat over, simpeler kan het niet, een held. Alleen zijn helden vaak een kort leven toegeschoven, en voor Amir (Rahim Jadidi) gaat het wel zeer vlug bergafwaarts. De man zit een gevangenisstraf uit van drie jaar omdat hij niet in staat is om een geleend bedrag aan zijn ex-schoonvader Bahram (Mohsen Tanabandeh) af te lossen. Amir mag geregeld op verlof, en ontmoet dan telkens Farkondeh (Sahar Goldoost), zijn nieuwe geliefde waarmee hij hoopt te kunnen trouwen. Op een dag vindt Farkondeh op de bus een verloren handtas waarin 17 gouden munten zitten. Het koppel gaat er vanuit dat ze met de opbrengst hiervan het beschuldigde bedrag aan Bahram kunnen betalen, waardoor Amir een vrije man wordt, maar helaas is de waarde van de buit niet genoeg. Samen met zijn zus bedenkt Amir het snode plan om in de stad een bericht rond te hangen met de mededeling dat hij de tas heeft gevonden en die zonder vergoeding wil terugbezorgen aan de eigenares. Hierdoor komt Amir in een goed daglicht te staan, waardoor de man een vervroegde vrijlating hoopt te bekomen. De opzet van het plan lijkt tot Bahrams grote afgunst nog te gaan lukken ook, maar gaandeweg komen er steeds maar lekken aan het licht, waardoor de held een antiheld wordt.
A Hero vertoont best wel wat gelijkenissen met A Seperation. Net als in het bekroonde echtscheidingsdrama volgen we in A Hero een moegestreden man die alsmaar tegen de lamp loopt, maar langzaamaan niet meer de sympathieke kerel is voor wie hij in het begin doorging. Zelfs wie volledig buiten het Iraanse systeem staat, weet niet wat hij moet aanvangen met een persoon als Amir. De opgelegde straf staat wel buiten proportie met de gepleegde daad, maar doordat de man zo verstrikt raakt in zijn eigen web van leugens raak je elke sympathie voor hem kwijt en ga je ongewild aan de kant van de bikkelharde wet staan. Zonder goedkoop uit de hoek te komen hanteert Asghar Farhadi een Hollywoodconcept door de kijker alsmaar op een ander been te zetten, en dat door het pientere scenario, maar ook door de overtuigende vertolkingen die de film twee uur probleemloos weten te boeien.
BEELD EN GELUID
Deze Iraanse kwaliteitsfilm is alleen maar op dvd te verkrijgen, en bij ons is dat via Cinéart. Gelukkig gaat het om zeer verzorgde uitgave met een puike transfer die perfect het Iraanse karakter weergeeft, en dan hebben we het over zowel de landschappen als de interieurs. De detaillering is meer dan voldoende. De geluidsband is een Iraanse Dolby Digital 5.1 die, maar dat had u reeds vlug door, vooral veel dialogen bevat.

EXTRA’S
Er staan geen extra’s op deze uitgave.

CONCLUSIE
Met A Hero levert Asghar Farhadi alweer een Iraans drama af dat van de eerste tot de laatste seconde grote indruk nalaat, met een vernuft scenario waar ze in Hollywood tegenwoordig alleen nog maar van kunnen dromen.cover
Studio: Cinéart

Regie: Asghar Farhadi
Met: Amir Jadidi , Mohsen Tanabandeh, Fereshteh Sadrorafaii

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2021

Leeftijd:
6

Speelduur:
127 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5051083180023


Beeldformaat:
2.39:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Iraans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij