:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> OUTBREAK
OUTBREAK
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2003-07-12
FILM
Kolonel Sam Daniels (Dustin Hoffman) wordt samen met zijn assistenten majoor Salt (Cuba Gooding jr.) en majoor Casey Schuler (Kevin Spacey) naar Mobata, Zaïre gestuurd, om voor de biowapens-eenheid van het leger onderzoek te doen naar een virus dat op een mum van tijd een heel dorp heeft uitgeroeid. Sam meent dat verdere voorzorgsmaatregelen nodig zijn om een eventuele uitbreiding van het virus te stoppen. Hij wordt hierbij tegengewerkt door zijn overste, generaal Billy Ford (Morgan Freeman), die van zijn opperbevelhebber de opdracht heeft gekregen om Sam Daniels zo ver mogelijk van het onderzoek af te houden. Sam heeft de details echter al naar zijn ex-vrouw Robby Keough (Rene Russo) verstuurd, die voor een burgerinstantie nagenoeg in hetzelfde onderzoeksgebied actief is als hijzelf. En er staat inderdaad een ramp te gebeuren: het anders zo rustige dorpje Cedar Creek in Atlanta wordt besmet door toedoen van een jongeman, Jimbo Scott (Patrick Dempsey) die een centje bijverdient door exotische apen door te verkopen aan de dierenwinkel. Het uiterst besmettelijke Mobata-virus doet tot op het allerhoogste niveau paniek uitbreken, en omdat de meeste computermodellen voorspellen dat binnen de twee dagen de ganse bevolking van de Verenigde Staten zou kunnen uitgeroeid zijn, beslist majoor-generaal Donald McClintock (Donald Sutherland) alle mensen in Cedar Creek "op te offeren" voor de goede zaak. De goede zaak, in zijn geval, het in bezit hebben van het ultieme biologische wapen.

Tijd om nog eens een klassiekertje van op de bodem van de DVD-kast op te vissen, ook al omdat dit lang geleden mijn eerste kennismaking was met het medium home-cinema. Een vriend had thuis een VCD-speler aangekocht, en dit was toen één van de weinige titels die op het intussen al haast door een dodelijk virus uitgeroeide formaat te krijgen was. Outbreak is een volgens de regels van de kunst gemaakte technothriller van de hand van de in Hollywood groot geworden Duitse regisseur Wolfgang Petersen (Air Force One, The Perfect Storm, Das Boot). Volgens de regels van de kunst gemaakt betekent echter ook dat we alle klassieke en ten treure vertelde plotwendingen moeten doorstaan die eigen zijn aan het genre: een romance tussen twee van de hoofdrolspelers (Hoffman en Russo), een geflipte opperbevelhebber (Sutherland) met een schijtlaars (Freeman) als adjunct, een groentje (Gooding) die zijn eigen angsten moet leren overwinnen en een nonchalant hulpje (Spacey) die de missie in gevaar brengt. En enkele van de plotwendingen, zoals het feit dat Hoffman en Russo, vers gescheiden, een hoederechtgevecht leveren over twee honden (jawel!) doet toch een beetje afbreuk aan het feit dat de plot van de film toch nog een klein beetje pseudo-wetenschappelijk onderbouwd is, waarmee we bedoelen dat het wetenschappelijk allemaal nonsens is, maar tenminste op een geloofwaardige manier gebracht. Petersen houdt echter scenario-gewijs de druk voldoende op de ketel om de kijker geboeid te houden, en heeft hiervoor beschikking over een redelijke cast; vooral Dustin Hoffman, die je in dit soort rollen anders niet ziet, kan nog een klein beetje diepgang in zijn personage leggen. De andere acteurs spelen een beetje op automatische piloot, en wie hoopt dat Donald Sutherland nog eens een schurk gaat neerzetten zoals zijn psychotische rol in Backdraft is eraan voor de moeite.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van deze DVD is niet de beste die we ooit al hebben mogen aanschouwen. Hier en daar mist het beeld aan scherpte, en zitten er een paar lelijke MPEG-compressie-artefacts in. De kleuren zien er eerder aan de bleke kant uit, en lopen soms wat in elkaar over. De Dolby Digital 5.1-track kunnen we dan weer wél veel positieve punten geven: een zeer goed gerichte en heldere dialoog, goede ondersteuning van de muziek, en ruimtelijke effecten die hier en daar het schrik-effect nog eens goed ondersteunen. De overvliegende helikopters en de ontploffingen van de benzinebommen zijn puik uitgevoerd. Ook het subwoofer-kanaal wordt met mate maar effectief gebruikt, een bewijs dat het allemaal niet noodzakelijk luid moet zijn om goed te zijn. Al bij al een soundtrack met veel dynamiek, en zo hebben we het graag.

EXTRA'S
De disc schiet schromelijk tekort op gebied van extra's: enkel wat cast en crew-informatie, en wat produktie-aantekeningen. Hoog tijd voor een S.E.-versie!

CONCLUSIE
Outbreak is een onderhoudende maar eerder voorspelbare thriller. De beeldkwaliteit van de disc is acceptabel, de geluidstrack zeer goed, maar de extra's zijn een lachertje. Als je in een Best Buy-drie-kopen-één-gratis aanbieding niet goed weet wat als laatste titel in je pakket op te nemen, kan dit een aanradertje zijn.


cover
Studio: Warner

Regie: Wolfgang Petersen
Met: Dustin Hoffman, Rene Russo, Morgan Freeman, Kevin Spacey, Cuba Gooding jr., Patrick Dempsey, Donald Sutherland

Film:
6,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1995

Leeftijd:
12

Speelduur:
123 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931136327


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Portugees, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Cast en crew-informatie
• Produktie-aantekeningen

Andere recente releases van deze maatschappij