:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Buena Vista >> PERSBERICHT: BIONICLE, MASK OF LIGHT
PERSBERICHT: BIONICLE, MASK OF LIGHT
Bron: Buena Vista - Datum: 2003-10-27 - Geplaatst door: Werner
BIONICLE, MASK OF LIGHT - THE MOVIE

Het populaire LEGO-spel komt tot leven in de magie van Disney!
Vanaf 5 november 2003 te koop op DVD

In deze film komen de favoriete speelkameraadjes van vele kinderen tot leven. Gebaseerd op het spel van Lego, is Bionicle een film waarin de Toa’s, de Matoran, Mata Nui, Makuta en vele andere karakters zich storten in een overweldigend avontuur met vele effecten en verbazende ‘moves’.

De non-stop actie gaat van start als de loyale, betrouwbare Jaller en zijn beste vriend, de impulsieve en avontuurlijke Takua, op weg gaan met het Mask of Light als gids om de zevende Toa te vinden. Deze mystieke wachter kan als enige helpen om hun thuis, het eiland Mata Nui, te beschermen. Alleen met gebundelde kracht van alle Toa’s kunnen de Meester van de Schaduw, Makuta, en de gevaarlijke Rahkshi worden overmeesterd. Ze moeten overwinnen of het eiland Mata Nui zal voor eeuwig in het duister gehuld zijn.

In deze spannende strijd tegen een dreigende duisternis, worden de speciale effecten en de eigenschappen van de Bionicle figuurtjes prachtig in beeld gebracht. Met de kennis en traditie van Walt Disney in het creëren van CGI-animatiefilms, is deze film ook grappig en zeer boeiend om naar te kijken. Alles werd in een magisch geheel gegoten zodat vele kinderen zullen genieten van deze film !

Het Verhaal
In het verhaal komt de legende van Bionicle tot leven! Mata Nui, de spirituele leider van de Matoran, een vredelievend volk, daalde lang geleden af naar een eiland om hen er een plaats te geven. Hij gaf ze ook drie deugden: Eenheid, Plichtsbesef en Lotsverbondenheid. Het was een waar paradijs en de Matoran vereerden Mata Nui. Als dank voor zijn schenking noemden ze het eiland naar hun schenker. Maar de slechte broer van Mata Nui, Makuta was jaloers op al die verering en betoverde Mata Nui zodat hij in een diepe slaap viel. Makuta begon zo aan een verovering van het paradijs en wierp overal waar hij kon een donkere schaduw waardoor de oude waarden, die het eiland tot een vredige plek maakten, langzaamaan in vergetelheid geraakten. Maar een legende zegt dat er ooit een zevende Toa zal opstaan om Makuta te verslaan en nu is het eindelijk zover…

Hier begint het verhaal van Takua, zijn trouwe krab en vervoersmiddel Pewku, en Jaller zijn beste vriend. Takua, ook wel de kroniekschrijver genoemd, is telkens op zoek naar avontuur en ontdekt als bij toeval een masker dat oogverblindend schittert van licht. Dit masker blijkt voorbestemd te zijn aan de zevende Toa, de Toa van het licht. Deze zevende beschermer van het rijk van de Matoran zou samen met de andere Toa’s, die elk een aardelement vertegenwoordigen en hieruit hun krachten putten, Makuta kunnen verslaan, Mata Nui wekken en de schaduwen kunnen doen verdwijnen! De drager van het masker moet gevonden worden door de boodschapper van het masker, dus Takua. Hij gaat op stap met zijn trouwe vriend Jaller en Pewku en met het Mask of Light als gids. Het is een gevaarlijke en moeilijke tocht en de tijd dringt, want ondertussen is Makuta ook op de hoogte van de zoektocht naar de zevende Toa en tracht dit kost wat kost te verhinderen. Hij zendt er zijn Rahkshi, de schaduwen uit de diepte, opuit om de boodschappers te vinden en de Matoran voorgoed te verdrijven. Gelukkig krijgen Takua, Pewku en Jaller hulp van de Toa’s. Wanneer deze hun krachten moeten bundelen om de Rahkshi te verslaan, vinden ze hun oude waarden eindelijk weer terug.

Bionicle : een fascinerend en ‘hot’ spel van LEGO
Voor ouders met jonge kinderen is het succesvolle speelgoed Bionicle geen onbekende. De wereld van BIONICLE – een samensmelting van biological (biologisch) en chronicle (kroniek) - is ontwikkeld door getalenteerde ontwerpers en verhalen-vertellers van de in Denemarken gevestigde LEGO Company. In december 2000 werden de lancering van de interactieve website en een serie stripboeken het startpunt van een ongeëvenaard succes. Alleen al van de speelgoedlijn van LEGO zijn wereldwijd al meer dan 150 miljoen stuks verkocht. Kortom al snel werd Bionicle het meest succesvolle actie-speelgoed voor kinderen resulterend in verschillende Speelgoed van het Jaar prijzen, toegekend door de American Toy Association, zoals Most Innovative Toy en Best Toy of the Year. Inmiddels is Bionicle verkrijgbaar op maar liefst 27 verschillende platforms waaronder video games (LEGO Interactive en Electronic Arts), NIKE Bionicle schoenen, schoolboeken en een enorme reeks verschillende websites.

De Bionicle-figuren
Bionicle liefhebbers weten dat elk figuurtje zijn eigen eigenschappen heeft, zijn eigen bewegingen en ook een eigen taak op het eiland Mata Nui.

De Matoran: Dappere en hardwerkende bewoners van het eiland Mata Nui
• Takua: Het is zijn taak om de geschiedenis van Mata Nui en de avonturen van de Toa op te schrijven. Tegen beter weten in groeit hij uit tot een held en is het zijn lotsbestemming om de Toa van het Licht te vinden
• Jaller is de beste vriend van Takua. Hij heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel, is principieel en zeer toegewijd.
• Hahli is een groot atlete van het dorp Ga-Matoran, dat geheel uit vrouwen bestaat. Zij is Jaller’s beste vriendin.
• Pewku is een oude vrouwelijke krab die buitengewoon loyaal is aan Takua.

De Toa’s: Machtige helden die het eiland Mata Nui beschermen
• Tahu is de Toa van het Vuur. Hij gebruikt twee vloeibare zwaarden om zijn kracht te kanaliseren. Samen vormen ze een lavamassa, waarop hij zich kan voortbewegen. Hij is de absolute leider van de Toa’s.
• Gali is de Toa van het Water en is de enige vrouw. Zij is aardig, vriendelijk en bewaart de vrede. Ze zwemt sneller dan wie dan ook en is in staat om golven, fonteinen en watervallen te veroorzaken.
• Lewa is de Toa van de Lucht. Hij kan een zuchtje wind tot een tornado omvormen.
• Kopaka is de Toa van het IJs. Hij is zo koud als de ijskoude winden die om zijn dorp Ko-Koro waaien. Hij is slim maar gebruikt liever zijn ijsblad, dat in tweeën kan worden gespleten, waarna hij erop kan schaatsen.
• Pohatu is de Toa van het Steen. Hij is de snelste van allemaal. Hij is betrouwbaar en overziet iedere situatie, hoe moeilijk ook.
• Onua is de Toa van de Aarde. Hij is de sterkste van de zes helden. Met zijn gereedschap kan hij tunnels door rotsen maken.
• Toa Takanuva. Terwijl zes Toa’s op het eiland aankwamen, vertelt de Legende dat er nog een zevende Toa was. Hij is de grootste. In de film gaan de held Takua en zijn vriend Jaller met de zes Toa’s en het mysterieuze Mask of Light op zoek naar deze zevende Toa. Wat Takua niet weet – en wat wij uiteindelijk leren – is dat de zevende Toa binnen in hemzelf leeft. Wanneer Takua zijn lotsbestemming aanvaart en het Mask of Light opzet, verandert hij in Takanuva, de zevende Toa. Met Kolhii, de staf van Licht, verslaat hij uiteindelijk Makuta.

De Turaga: De wijze dorpsbewoners
Aan het hoofd van ieder van de zes dorpen op Mata Nui staat een ouder iemand, genaamd Turaga. Hij is de wijze dorpsoudste. Hij moet ervoor zorgen dat de oude legenden niet verloren gaan. De drie die ook in de film voorkomen zijn:
• Turaga Vakama, van To-Koro, het zelfde dorp waarin Takua en Jaller wonen. Het wordt beschermd door Tahu, de Toa van het Vuur. Hij is bekend om zijn moed.
• Turaga Nokama, van de dorpen van Ga-Koro. Zij is de enige vrouwelijke Turaga. Ze is beroemd om het bemiddelen bij conflicten.
• Turaga Onewa, van het dorp Po-Koro. Hij ontwierp de spelregels van de populaire sport Kolhii.

Makuta en zijn Slaven
• Makuta, Mata Nui’s duistere en mysterieuze broer, is de meester van het schaduwrijk en de ergste vijand van de Toa’s. Generaties lang heeft hij over het eiland Mata Nui geregeerd. Hij is het onderwerp van veel mythen en legenden. Toch is maar weinig over hem bekend. Niemand heeft hem ooit gezien, of kon de ontmoeting met hem navertellen. De film brengt hier verandering in.
• De Rahkski zijn zes zeer gevaarlijke jagers die precies doen wat Makuta hen opdraagt. Ze bezitten allemaal hetzelfde figuur, maar binnenin bevatten ze allemaal een bloedzuigend wezen dat hen de kracht en de slimheid geeft om hun opdracht te vervullen.

Wist u dat...
• 8 versies van het script zijn geschreven?
• 44 animatoren en artiesten deel uitmaakten van het Creative Capers Entertainment team?
• 100.800 frames zijn gemaakt bij het CGI animatie proces?
• 1.000 potlood- en inktschetsen zijn gemaakt?
• 7.000 zwart / wit storyboard panels?
• 150 tekeningen en schetsen in kleur?
• 270.000 mijl aan vlieguren tussen Taiwan en Californie door de regisseurs David Molina en Terry Shakespeare zijn afgelegd?
• 3.235 stuks BIONICLE LEGO speelgoed door de animatoren uit elkaar zijn gehaald om uiteindelijk tot het gewenste resultaat te komen?

Technische fiche:
Distributeur: Buena Vista Home Entertainment
Speelduur : 72 minuten
Keuring : 6 jaar
Taalkeuze: Dolby Digital 5.1: Engels / Frans / Nederlands
Ondertiteling: Engels / Engels voor doven en slechthorenden / Frans / Nederlands
Technische specificatie: 16 x 9 / 1.78:1 widescreen (geschikt voor alle beeldformaten)

Bonusmateriaal:
• Achtergrondreportage van BIONICLE: Mask of Light “The making of”
• Op verkenning op Mata Nui
• Muur van de geschiedenis
• Toelichting van de filmmakers
• « Uit de montagekamer »
• Vooruitblik naar de volgende verhaallijn van BIONICLE
• Vergelijking van storyboard en film
• Publiciteit en reclame

Buena Vista Home Entertainment zal aanwezig zijn op het Legofestival dat plaatsheeft van 31 oktober tot 2 november in de Expo in Brussel – Paleis 1 (www.cpexpo.com)