:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Universal >> PERSBERICHT: SCARFACE S.E.
PERSBERICHT: SCARFACE S.E.
Bron: Universal - Datum: 2004-02-26 - Geplaatst door: Werner
Al Pacino in de grootste gangsterfilm aller tijden

Grensverleggend en genrebepalend.
Al Pacino. Michelle Pfeiffer. Brian de Palma. Oliver Stone… allemaal legendarische namen die hun steentje bijdroegen tot één van de rauwste en schokkendste gangsterfilms aller tijden. Het was thrillerspecialist de Palma’s eerste experiment met het bij uitstek Amerikaanse genre, maar hij zou het daar, getuige The Untouchables en Carlito’s Way, zeker niet bij laten.

Stonefaced
Het script, van de hand van die andere controversiële filmmaker en herrieschopper, Oliver Stone, is een gedeeltelijke remake van de gelijknamige Howard Hawks-film uit 1932, een prent die het zwaar aan de stok kreeg met de censuur wegens het onverbloemde geweld en de zogezegde verheerlijking van het leven aan gene kant van de wet. Gelukkig kregen de heren censoren uit de dertiger jaren nooit deze versie te zien, want zelden is geweld zo expliciet en onverbiddelijk in beeld gebracht als in Scarface. Na het bekijken van deze film ziet u een kettingzaag wellicht nooit nog als een handig instrument.

Pacino, puur en onversneden
De revelatie van de film is echter de vertolking van Al Pacino die hier als de pathetische, paranoïde en perverse Tony Montana drie uur lang alle registers van zijn acteertalent opentrekt. Tony Montana waant zichzelf larger than life en ongenaakbaar. Logisch dan dat de manier waarop Al Pacino de gewetenloze gangster neerzet, van een vaak ondraaglijke intensiteit is. Over the top, maar recht in de roos.

Wit goedje, zwarte ziel
Het verhaal heeft alles van een Griekse tragedie. Met of zonder moraal? Het hangt er vanaf hoe je ‘m bekijkt. In 1980 zet Fidel Castro kortstondig de poorten naar het Beloofde Land, Amerika, open. Hij hoopt er in één ruk alle onruststokers, dissidenten en criminelen mee van zijn eiland te zien vertrekken. Een ideale oplossing voor Cuba. Een vergiftigd geschenk voor de USA. Bij die ballingen: Tony Montana en Manny Rivera (Steven Bauer), twee ex-gedetineerden die in Miami ontschepen en daar, na een mislukte poging om legitiem aan de kost te komen en een geslaagde moord, meteen in de onderwereld belanden. Tony’s ambitie, machtshonger en geldzucht zijn grenzeloos. Nadat ze het vertrouwen van plaatselijke maffiabaas Frank Lopez (Robert Loggia) hebben gewonnen, wil Tony steeds meer: Lopez uit de weg ruimen, zijn drugsimperium overnemen, en als trofee zijn oogverblindende maîtresse Elvira Hancock (Michelle Pfeiffer) opeisen. Het gaat hem een tijdje voor de wind, maar dan begint de neerwaartse spiraal, grotendeels aangezwengeld door zijn onvermogen om aan zijn eigen producten te weerstaan, zijn ziekelijke jaloezie met betrekking tot zijn zuster (in zijn beschermzucht doodt hij zijn beste vriend) en zijn resolute weigering om ook maar iemand behalve zichzelf te vertrouwen. Zijn val is even spectaculair als zijn opgang. Zijn Amerikaanse Droom wordt een regelrechte nachtmerrie…

Cast: Al Pacino, Michelle Pfeiffer, Steven Bauer, Mary Elizabeth Mastrantonio, Robert Loggia
Regie: Brian De Palma
Genre: Thriller
Release: Koopdvd 25 maart 2004
Speelduur: 165 minuten
Ondertitelsporen: Nederlands, Engels, Frans
Menuschermen beschikbaar in Engels, Nederlands, Frans
Audiotype: Surround 5.1, DTS Mono
Taal: Engels, Frans

DVD Extra’s:
• New Digital anamorphic transfer with DTS/5.1 audio.
The Rebirth of Scarface: een korte docu die de ontwikkeling van de film schetst vanaf het origineel uit 1932 tot de versie van 1983
Acting Scarface: interviews met de acteurs en de acteer- en dialoogcoaches van de film
Creating Scarface: een making of van bijna een uur die een diepgaande blik achter de schermen van de film werpt, met interviews met DePalma en Stone.
Outtakes: bijna 15 minuten weggelaten scènes
Scarface: The TV Version: een onthullende extra die de controverse rond de censuur in een kwalijk daglicht stelt. Voor de vertoning op tv moesten bepaalde scènes immers heringesproken worden, wat tot vaak hilarische resultaten leidde
Def Jam Presents: Origins of a Hip-Hop Classic. In het hiphopwereldje worden Scarface en zijn vuilbekkende antiheld Tony Montana op handen gedragen. Het gerespecteerde Def Jam-label onderzoekt hoe en waarom de film zo’n fenomeen is geworden. Bevat interviews met enkele megasterren uit de rapindustrie.
• Trailers

"Make way for the bad guy!"