:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Universal >> PERSBERICHT: SCHINDLER'S LIST
PERSBERICHT: SCHINDLER'S LIST
Bron: Universal - Datum: 2004-03-19 - Geplaatst door: Werner
SCHINDLER’S LIST

WHOEVER SAVES ONE LIFE... SAVES THE WORLD ENTIRE

De aangrijpende aanklacht tegen de holocaust, nu voor het eerst op dvd verkrijgbaar

Het goede in elke mens
De release van Schindler’s List, één van de meest gelauwerde films uit de geschiedenis van de cinema, valt samen met de tiende verjaardag van The Shoah Visual History Foundation, een vzw die Steven Spielberg oprichtte na het maken van zijn meesterwerk. De film sleepte uiteindelijk zeven Academy Awards in de wacht, waaronder die voor Beste Film en Beste Regie en werd op elke grote uitreiking gelauwerd als een ontroerende, diepmenselijke aanklacht tegen een onmenselijk regime en een ode aan het goede dat in elke mens leeft.

Lijst en leven
Gebaseerd op ware gebeurtenissen en een scenario naar de roman van Thomas Keneally, vertelt Schindler’s List het verhaal van Oskar Schindler (Liam Neeson), een onverbeterlijk rokkenjager en oorlogswoekeraar die Poolse joden aan het werk zet in zijn nieuwe fabriek van vaatwerk. Als lid van de partij telt zijn kennissenkring veel vooraanstaande militairen en nazi’s. Dat levert hem lucratieve contracten met het leger op en dankzij zijn charme en het boekhoudkundig genie van Itzhak Stern (Ben Kingsley), draait zijn fabriek weldra op volle toeren. Wanneer hij echter getuige is van de gewelddadige ontruiming van het getto van Krakau, begint de volle omvang van de nazigruwel hem te dagen en ontpopt hij zich van een oppervlakkige flierefluiter tot een stille held. Zijn werknemers komen van het getto in een werkkamp terecht, dat onder het sadistische terreurbewind van Amon Goeth (Ralph Fiennes) alras uitgroeit tot een hel op aarde. Met behulp van Stern stelt Schindler een lijst op van meer dan 1.100 "essentiële" werkkrachten die hij naar zijn Tsjechische munitiefabriek wil overhevelen. Om Amon Goeth om te kopen, heeft Schindler zijn hele fortuin veil. Zo redt hij "zijn" joden van een bijna zekere dood in de gaskamers.

THIS LIST... IS AN ABSOLUTE GOOD. THE LIST IS LIFE.

Een aangrijpende film met schitterende vertolkingen, prachtige muziek en een overweldigende cinematografie in ingetogen zwart-wit.

Extra's
De extra’s op de Special Edition dvd van Schindler’s List geven de film zelf nog meer diepgang en zeggingskracht. Between the Lines of the List: The True Stories of Schindler’s Jews is een documentaire van ongeveer een uur, die dieper ingaat op enkele verhalen achter de namen op de lijst. Unieke getuigenissen van overlevenden maken duidelijk dat de realiteit vaak elke fictie overstijgt. De dvd bevat ook The Shoah Foundation Story with Steven Spielberg, een blik achter de schermen van The Shoah Visual History Foundation. Het doel van deze stichting is vooroordelen, onverdraagzaamheid en racisme en de ellende die deze vaak veroorzaken, te bestrijden door het educatief aanwenden van de visuele getuigenissen uit haar patrimonium.

Collector’s Edition
Van Schindler’s List verschijnt ook een exclusieve en gelimiteerde Collector’s Edition die o.a. het fotoboek Schindler’s List: Images of the Steven Spielberg Film bevat, een verzameling aangrijpende opnames van fotograaf David James, ingeleid door Steven Spielberg. In die inleiding vertelt de regisseur onder andere hoe het maken van de film zijn leven heeft beïnvloed. Daarnaast bevat de Collector’s Edition ook de soundtrack met de onwaarschijnlijke mooie muziek van John Williams en wereldvermaard violist Itzhak Perlman en een senitype (35mm beeldje uit de film) in gelimiteerde oplage. Een widescreen presentatie van de film vervolledigt deze indrukwekkende verzamelaarseditie.

Cast, crew en awards
Talloze topacteurs en getalenteerde filmmakers droegen hun creatief steentje bij aan deze monumentale film. Spielberg zelf noemde zijn bijdrage aan Schindler’s List "de ervaring die mijn leven veranderde." Hij kreeg twee Oscars - voor Beste Regie en als producer, voor Beste Film. Liam Neeson (Gangs of New York, Love Actually) werd genomineerd als Beste Acteur voor zijn vertolking van Oskar Schindler, en Ralph Fiennes (The English Patient) sleepte een nominatie in de wacht in de categorie Beste Mannelijke Bijrol voor zijn aangrijpende portret van de wrede Nazibeul Amon Goeth. Oscarwinnaar Ben Kingsley (Gandhi, House of Sand and Fog) werd in diezelfde categorie dan weer genomineerd door BAFTA, de British Film Academy, voor zijn gedenkwaardige vertolking als Schindlers joodse boekhouder, Itzhak Stern. Componist John Williams (E.T., Jurassic Park), scenarist Steven Zaillian (Gangs of New York, Mission: Impossible) en Hoofd Fotografie Janusz Kaminiski kregen allemaal een Academy Award voor hun bijdrage aan Schindler’s List. De overige Oscars gingen naar Allan Starski en Ewa Braun voor Beste Art Direction/Set Decoration, Michael Kahn voor Beste Montage, en Gerald R. Molen, Branko Lustig en Spielberg voor Beste Film. De film won zeven British Academy Awards en de prijs voor Beste Film van de New York Film Critics Circle, de National Society of Film Critics, de National Board of Review, de Producers Guild, de Los Angeles Film Critics, de Film Critics van Chicago, Boston en Dallas, een Christopher Award en de Hollywood Foreign Press Association Golden Globe Awards. Spielberg werd ook geëerd met de Directors Guild of America Award.

Shoah Foundation
Steven Spielberg stichtte de Survivors of the Shoah Visual History Foundation in 1994 met als doel de getuigenissen van overlevenden en getuigen van de Holocaust te verzamelen en voor het nageslacht te bewaren. De Foundation, die geen winstgevend doel heeft, verzamelde totnogtoe bijna 52.000 videogetuigenissen uit 56 landen en in 32 talen. De Shoah Foundation is een educatieve organisatie met als doel deze unieke collectie persoonlijke getuigenissen te gebruiken als wapen in de strijd tegen racisme en onverdraagzaamheid.

Basisinfo
Release: Huurdvd 6 april 2004 , Koop DVD8 april 2004
Genre: Drama
Regie: Steven Spielberg
Cast: Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Caroline Goodall, Jonathan Sagall, Embeth Davidtz
Speelduur: 190 minuten

DVD Specs
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Beeld: 16:9
Audio: Dolby Digital 5.1
Presentatie:
• Special Edition met twee schijven
• Limited Collector's Edition