:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Fox >> PERSBERICHT: MASTER AND COMMANDER
PERSBERICHT: MASTER AND COMMANDER
Bron: Fox - Datum: 2004-04-15 - Geplaatst door: Werner
MASTER AND COMMANDER: THE FAR SIDE OF THE WORLD
Bekroond met 4 Bafta's en 3 Golden Globes
Genomineerd voor 10 Oscars
Te huur en te koop op dvd vanaf 28 april

Het verhaal
April 1805: de napoleontische oorlog tussen Engeland en Frankrijk woedt hevig. Franse kaperschepen vallen in dienst van Napoleon Engelse schepen aan. Het Franse fregat Acheron heeft al menig Brits schip tot zinken gebracht voor de kust van Zuid-Amerika. Kapitein Lucky Jack Aubrey (Russell Crowe) heeft de leiding over de H.M.S. Surprise. Als zijn schip plots het doelwit wordt van de Acheron neemt Aubrey een zware beslissing: ondanks aanzienlijke schade aan de Surprise en een aantal gewonden zet hij de achtervolging in om de Acheron te onderscheppen of tot zinken te brengen. Het is een missie die een beslissende wending kan geven aan het lot van een natie - maar ze kan ook het leven kosten aan Aubrey en zijn bemanning...

Bekroningen en nominaties
Master & Commander is niet alleen een publiekslieveling: ook de filmkritiek en de filminstituten zijn meer dan lovend. Het is heel uitzonderlijk en veelzeggend dat een film tien Oscar-nominaties krijgt en dat in categorieën als regie, visuele effecten, kostumering en simpelweg 'Beste Speelfilm van het Jaar'. In Engeland werd Master & Commander bekroond met drie Bafta's: Beste Kostuums, Beste Geluid en Beste Productiedesign; en de film haalde ook vier Bafta-nominaties binnen, waaronder beste film. Ook voor een Golden Globe award werd Master & Commander driemaal genomineerd.

Topregisseur met topcast
Peter Weir heeft niet zo veel films gemaakt, maar wat hij regisseert is altijd excellent, zie Picknic At Hanging Rock (1975), The Year Of Living Dangerously (1982), Witness (1985), The Mosquito Coast (1986), Dead Poets Society (1989) en The Truman Show (1998). Met Master & Commander laat de meester zien dat hij als geen ander weet hoe je een groots verhaal meeslepend moet brengen. Het idee voor Master & Commander haalde Peter Weir uit de gelijknamige boekenreeks van Patrick O'Brian. De auteur werkt al sinds 1971 aan de reeks die onder kenners een ware cultstatus heeft gekregen.
Zowel Paul Bettany (Dogville, A Beautifull Mind), de teruggetrokken intellectueel met z'n brilletje, als Russell Crowe (Gladiator, LA Confidential), de extraverte zeebonk, acteert voortreffelijk. Als voorbereiding voor z'n rol zeilde Crowe door de woelige zee van de Fiji-eilanden. Paul Bettany studeerde op de cello en verdiepte zich in de chirurgische praktijken en amputaties zoals die toen werden uitgevoerd.

Realisme en visuele effecten
Nooit eerder kregen we zo'n realistische schets te zien van het leven op zee in de tijd van Napoleon. Elk detail werd nauwgezet bestudeerd en de researchers kregen steun van een schare wetenschappers, van archeologen tot artsen. Enkele voorbeelden:
• De H.M.S. Surprise werd nagebouwd op basis van de plannen van de Britse admiraliteit en daarbij werden de kleinste details gerespecteerd: het optuigen, de uitrusting en dimensies van de scheepsdekken, het aantal kettingpompen, het echte geteerde henneptouw, een constructie zonder spijkers (om het kompas niet te beïnvloeden), enzovoort.
• In feite zijn er twee Surprises op ware grootte, beiden afgeleid van de originele Surprise die zijn leven begon in 1794 als het Franse fregat 'Unité'. De ene Surprise was bestemd voor opnames op zee, de andere voor de studio. De zeewaardige versie van de Surprise is een omgebouwd lesschip voor zeilers.
• De andere Surprise stond in een watertank van acht are groot m de studio's van Fox, waar hij de windhozen en tropische zeeën moest doorstaan.
• Ook de Surprise in de studio is boven de waterlijn een perfecte replica, met elk touw en zeil op precies de juiste plaats. Alle acteurs kregen intensieve training in zeevaart- en zeiltecnnieken.
• Aan de technische tekeningen van het schip werkte een team zeventien personen, dat zich bovendien moest specialiseren in de verschillen tussen Franse en Engelse scheepsontwerpen, met als extra moeilijkheid dat de Surprise aanvankelijk een Frans schip was, en de Acheron Amerikaans.
• De Acheron is voor een groot stuk gemodelleerd op de USS Constitution en ook gemaakt voor de studio, maar zonder het meeste van het tuigage. Als echt schip was het enkel nodig voor de finale gevechtsscène. In andere scènes waar we de Acheron bijvoorbeeld met volle zeilen zien, betreft het een schaalmodel van negen meter of een computerbeeld.

Double disc special edition koop-dvd
Titel: Master and Commander: The Far Side of the World
Releasedatum: 28/4/2004
Genre: actie/avontuur
Leeftijd: 12
Lengte: 2 u. 18 min.
Geluid: Dolby Digital 5.1, DTS
Beeld: 16:9 (2.35:1)
Menutalen dvd: Engels
Ondertiteling dvd: Engels, Nederlands,Zweeds, Noors, Deens, Fins

Extra's dvd:
• Featurette "The Hundred Days"(+/-70 min.)
• Peter Weir praat over regisseren "In the Wake of O'Brian"
• Documentaire over de special effects van Master and Commander
• Documentaire over het geluid van Master and Commander
• HBO Featurette "HBO First Look"
• Verwijderde scènes
• Een blik op de actiescènes en het filmen met meerdere camera's
• Fotogalerij


Recent nieuws van dezelfde bron