:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Universal >> PERSBERICHT: LAUREL AND HARDY SILENTS
PERSBERICHT: LAUREL AND HARDY SILENTS
Bron: Universal - Datum: 2004-06-18 - Geplaatst door: Werner
LAUREL & HARDY: SILENTS
De "stomme" films van de Dikke en de Dunne, verzameld op twee hilarische dubbel-dvd’s!

Dik, dun, kort, lang...
Als het op de gulle, warme, universele lach aankomt, op humor die in de vier windstreken even fel gesmaakt wordt, dan steken een paar komieken met kop en schouders boven de rest uit: Charlie Chaplin, Rowan “Mr. Bean” Atkinson in een recenter verleden en, voor een dubbele dosis dolle pret, de legendarische Stan Laurel en Oliver Hardy. Voor het derde en laatste luik in de reeks Laurel & Hardy releases van Universal Pictures (Benelux) zetten we een stapje terug in de tijd, naar het prille begin van de "jongens". Tussen 1927 en 1929 blikten de Boys immers talloze komische hoogtepunten uit het tijdperk van de stomme film in. Deze korte filmpjes, waarin visuele gags en slapstick hoogtij vieren, werden verzameld op twee dubbel-dvds.

The Beau Hunks
De films zijn voorzien van muzikale begeleiding en/of geluidseffecten, zoals dat ook vroeger in de bioscoop gebeurde. In bepaalde gevallen worden de filmpjes muzikaal begeleid door het Nederlandse orkest The Beau Hunks.

Reeds verschenen in deze reeks:
11 maart 2004: Laurel & Hardy Talkies 1-3
Drie losse dubbel-dvd’s met gesproken kortfilms uit de periode 1929-1935
27 mei 2004: Laurel & Hardy Features 1-4
Vier losse dubbel-dvd’s met langspeelfilms uit de periode 1931-1940

De losse dubbel-dvd’s verschijnen ook telkens in een luxe verzamelbox. In deze dubbel-dvd’s wordt een spaarkaart bijgesloten, waarmee consumenten die alle dvd’s los hebben aangeschaft, de gratis bonusdisc en luxe kartonnen bewaarbox van de complete serie kunnen bemachtigen.

Duo door dik en dun
De Dikke en de Dunne. Stan en Ollie. The Boys. Officieus: Stan Laurel en Oliver Hardy. Officieel: Arthur Stanley Jefferson (1890-1965) en Norvell Hardy (1892-1957). Een Engelsman en een Amerikaan. Beiden bebolhoed. Een dunne, hypergevoelige naïeveling met briljante invallen en een extravagante haardos en een dikke, eigenwijze regelneef met een vierkant snorretje. Ze maken deel uit van ons collectieve zwart-witgeheugen. Een zeldzame keer met de hand ingekleurd. Ze behoren tot een vervlogen era van de filmgeschiedenis. En toch blijkt en blijft hun humor, hun samenspel, hun menselijke warmte van alle tijden. Tijdloos geniaal, heerlijk ongecompliceerd en altijd doeltreffend. Van ongebreidelde slapstick, via raak geobserveerde situatiehumor tot de soms ontroerende vriendschapsmomenten, Stan en Ollie weten zowel de lachspieren te bewerken als de gevoelige snaren te betokkelen. Over hun films werd soms smalend gezegd dat niemand ze naar waarde schatte behalve het publiek. Wel, dat publiek heeft uiteindelijk gelijk gekregen en Laurel & Hardy zijn al lang vereeuwigd in de galerij der grote komieken. Aan u en uw publiek om ze te erontdekken op deze unieke reeks dvd’s.

Hal Roach
Filmpionier Hal Roach was de eerste om het specifieke talent van de twee komieken samen te brengen in zijn films. "Er zijn veel redenen waarom Laurel en Hardy zo’n fantastisch komisch team vormden," zei-ie ooit, "maar de hoofdreden is dat ze elkaar wederzijds weerwerk konden bieden. Individueel gezien waren het zeker briljante komieken, maar als je ze samenbracht, konden ze elkaars talent pas echt laten schitteren. Hun samenspel was perfect."

Stan Laurel
Stan Laurel, de zoon van een Brits showman, groeide op in het wereldje van de Engelse music halls. In 1910 reisde hij voor het eerst af naar Amerika met het gezelschap van Fred Karno, een komisch musicalensemble waartoe ook Charlie Chaplin behoorde. Laurel bleef in de States hangen, belandde in het vaudevillecircuit en vertolkte af en toe een filmrolletje.

Oliver Hardy
Oliver Hardy week af van het militaire pad dat voor hem was uitgestippeld en opende zowaar een bioscoop in een stadje in Georgia. Zijn liefde voor de film voerde hem achtereenvolgens naar Jacksonville, Florida en Hollywood, waar Hal Roach hem in 1926 aan Stan Laurel koppelde. Nauwelijks een jaar later werden ze overal ingehaald als hét komische duo bij uitstek. The rest, zoals ze zeggen, is history.

Silents 1 (1927-1929)
Inclusief The Battle of the Century en Putting Pants on Philip.
De zwijgende films van Laurel en Hardy zijn pure slapstick. Dit eerste deel van de Silents bevat klassiekers in het genre, zoals Big Business waarin een huis en een T-Ford worden gesloopt en The Battle of the Century, de film waarin met drieduizend taarten wordt gesmeten.

Silents 2 (1927-1929)
Inclusief Liberty, Two Tars en Double Whoopee.
Het tweede deel van de Silents is opnieuw een feest van echte slapstick. Onder de veertien titels zijn klassiekers als, Double Whoopee, waarin Laurel en Hardy hotelportiers zijn, From Soup to Nuts met de Stan en Ollie als butlers bij een deftig diner en Two Tars, de vermaarde film met vechtende automobilisten in een lange file.

DE DIKKE EN DE DUNNE: TIJDLOZE HUMOR

Basisinfo:
Release koopdvd: 15 juli 2004
Genre: Humor
Regie: Diversen
Cast: Stan Laurel & Oliver Hardy
Speelduur: 4 à 5 uur per volume
Ondertiteling: Nederlands
Beeld: 4:3
Audio: Mono 1.0 en Dolby Digital 2.0
Presentatie:
Twee volumes met telkens twee dvd’s
Luxebox met alle volumes en vier dvd’s