:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Total Film >> PERSBERICHT: IL TURCO IN ITALIA
PERSBERICHT: IL TURCO IN ITALIA
Bron: Total Film - Datum: 2004-11-11 - Geplaatst door: Werner
IL TURCO IN ITALIA

Il turco in Italia is één van Rossini's grappigste maar meest genegeerde werken. Het werk zit vol ingenieuze en verfrissend gecomponeerde vindingrijkheid. Het is Rossini's eerste samenwerking met Felice Romani – de librettist van Bellini - die perfect Rossini's voorliefde voor pastiche en parodie aanvoelde. Hij voorzag in een commedia dell'arte scenario dat Rossini royaal de kans gaf om de tradities belachelijk te maken die hij ooit hielp te cultiveren. De plot van Il Turco is heerlijk wellustig. Onder de vele hoogtepunten van het werk wordt het duet tussen Geronio en Selim – waarin de Turk probeert de oude echtgenoot te overtuigen zijn vrouw te verkopen – beschouwd als één van de meesterwerken van de componist.

Cecilia Bartoli wordt gevierd als de meest opwindende, talentvolle en mooiste Rossinizangeres van tegenwoordig. Zij vertoont opvallende overeenkomsten qua bereik, persoonlijkheid en temperament met Rossini's grote liefde, de vurige Spaanse sopraan Isabella Colbran. De flirtende, opgewekte en verleidelijke jonge echtgenote is een perfecte rol voor een levendige en expressieve zangeres als Bartoli. In de sterke bezetting vinden we ook twee van de meest talentvolle bassen van deze tijd. Beiden zijn bekend om hun dramatische vaardigheden: Ruggero Raimondi als Selim, de Turk en Paolo Rumetz als de belachelijke echtgenoot, Don Geronio.

Het handhaven van Rossini’s diepgang, terwijl tegelijkertijd de franje die het werk verluchtigt niet genegeerd kan worden, typeert de benadering van de productie in Zürich in april 2002. Tegen de achtergrond van Tullio Pericoli's fantastische, bonte decor hebben Cesare Lievi en Daniela Schiavone een versie van deze absurde komedie geënsceneerd die trouw aan het origineel combineert met een schat aan frisse ideeën – zonder ooit de muziek zelf uit het oog te verliezen. De 'drama in een drama' structuur, met de dichter als middelpunt, wordt op indrukwekkende wijze benadrukt in deze productie. De poetà doet zijn best om controle over de handeling te houden. Hij noteert alles en probeert zelfs letterlijk te dirigeren wat er op het toneel gebeurt. Hij slaagt daar niet altijd in omdat de protagonisten bij tijd en wijle heftig protesteren tegen de plot die ze geacht worden te volgen. De dichter mag zichzelf gelukkig prijzen dat hij de assistentie heeft van een alter ego in de persoon van de souffleur. Maar dit heeft natuurlijk slechts tot doel om de speelse absurditeit van de situatie verder te overdrijven: één van hen schrijft zijn drama rechtstreeks vanaf de lippen van zijn acteurs, terwijl de ander de tekst op zijn knie heeft en verondersteld wordt hen van daar te souffleren! De Neue Zürcher Zeitung vatte de productie als volgt samen: Een uitzonderlijk aangename avond. Niet in de laatste plaats dankzij dirigent Franz Welser-Möst en het orkest die de muzikale verbanden leggen met perfecte timing en goed beoordeelde tempi. Ver weg van de ruw versimpelde Rossini die zo vaak opgediend wordt, is dit een subtiele en gelaagde productie. Enrico Cacciari’s recitatieven worden begeleid op de piano met veel humor. Al met al, een productie die royaal de ruimte biedt aan de zangers om uit te blinken.

Specificaties:
Titel: Il Turco In Italia
Opera van Zürich 2002
Opera Buffa in twee aktes
Libretto van Felice Romani, naar Mazzolà
Dirigent Franz Welser-Möst
Producent Cesare Lievi
Decor- en kostuumontwerp Tullio Pericoli

Bezetting:
Selim, de Turk - Ruggero Raimondi
Donna Fiorilla, een jonge Napolitaanse echtgenote - Cecilia Bartoli
Don Geronio, haar echtgenoot - Paolo Rumetz
Don Narciso, verliefd op Fiorilla - Reinaldo Macias
Prosdocimo, een dichter - Oliver Widmer
Zaida, een Turkse - Judith Schmid
Albazar, een Turkse - Valery Tsarev

Koor en orkest Opera van Zürich
Televisieregie door Thomas Grimm

Beeld: 16:9 ; Kleur
Speelduur: 137 minuten
Menu talen: Engels, Duits, Frans, Spaans, Japans
Ondertiteling: Engels, Duits, Frans, Spaans, Japans
Geluid: PCM Stereo, Dolby Digital 5.1, DTS 5.1