:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dutch FilmWorks >> PERSBERICHT: THE GOOD SHEPHERD
PERSBERICHT: THE GOOD SHEPHERD
Bron: Dutch FilmWorks - Datum: 2007-06-14 - Geplaatst door: Werner
THE GOOD SHEPHERD SPECIAL EDITION
Het verhaal van de machtigste intelligentiedienst ter wereld

Edward Wilson (Matt Damon) studeert aan de prestigieuze universiteit in Yale wanneer hij door professor poëzie Fredericks (Michael Gambon), wordt gevraagd om redacteur te worden van een literair tijdschrift. Edward accepteert, maar wordt al snel benaderd door FBI-agent Sam Murach (Alec Baldwin), die hem recruteert om Fredericks in diskrediet te brengen. De professor sympathiseert immers met de Nazi's. Niet lang daarna blijkt dat de man ook weet heeft van de plannen om een nieuwe intelligentiedienst op te starten, die later omgedoopt zal worden tot de Central Intelligence Agency. Niet alleen zijn kennis, maar ook zijn homoseksualiteit brengt hem daarbij in gevaar.

De koele Edward wordt steeds verder meegesleurd in een web van intrige en verraad. Hij ontdekt dat degenen die dichtbij hem staan allemaal geheime motieven hebben en stapt een wereld in die hij niet meer zal kunnen verlaten. Omdat hij een patriot is, omdat hij wordt belogen en gemanipuleerd... en omdat hij niet anders meer kan.

The Good Shepherd is een onderkoelde, donkere thriller van Robert De Niro, die door de ogen van de fictieve Edward Wilson een duistere wereld van spionage toont. Het Amerikaanse ideaal wordt in vraag gesteld, ambigu bevonden en begraven.

Specificaties
Regisseur: Robert De Niro (A Bronx Tale, The Score)
Cast: Matt Damon (Saving Private Ryan, The Talented Mr. Ripley, The Departed), Angelina Jolie (Girl Interrupted, Lara Croft: Tomb Raider, Mr. & Mrs. Smith), Alec Baldwin (The Hunt For Red October, The Cooler, The Aviator), Tammy Blanchard (We Were The Mulvaneys, When Angels Come To Town, Bella), Billy Crudup (Sleepers, Big Fish, Stage Beauty), Robert De Niro (The Godfather: Part II, Taxi Driver, Raging Bull), Keir Dullea (2001: A Space Odyssey, 2010, Three Days Of Rain), Michael Gambon (Othello, Sleepy Hollow, Gosford Park), Martina Gedeck (Der Bewegte Mann, Harald, Das Leben Der Anderen), William Hurt (Body Heat, A History Of Violence, Mr. Brooks), Timothy Hutton (The Falcon And The Snowman, Kinsey, The Kovak Box)

Edward wordt gevolgd gedurende dertig jaar van zijn leven, vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog tot de desastreuze invasie van de Varkensbaai. Gaandeweg wordt hij meer en meer geďndoctrineerd in de manier waarop een intelligentiedienst moet werken. Edward worstelt zelf met zijn seksuele identiteit en verschijnt ook in vrouwenkleren tijdens een voorstelling van The Mikado, maar wordt verliefd op de dove Laura (Tammy Blanchard). Hij is echter een rijpe prooi voor rijkeluismeisje Margaret 'Clover' Russell (Angelina Jolie), die weet te verleiden en prompt zwanger geraakt, wat Edward noopt met haar te trouwen.

Ondertussen is Edward ook lid geworden van het geheimzinnige 'Skulls & Bones' genootschap en wordt hij sterk betrokken in allerlei clandestiene activiteiten van het pas opgerichte Office of Strategic Services, dat later omgedoopt zal worden tot de Central Intelligence Agency. Vlak na zijn huwelijk met Margaret wordt hij naar Londen gestuurd door agent 'Wild Bill' Sullivan om daar ervaring en kennis op te doen.

Uiteindelijk zal Edward leren niemand meer te vertrouwen...

The Good Shepherd is nog maar de tweede film die Robert De Niro ooit regisseerde als we The Score (waarvoor hij geen 'credits' kreeg) even buiten beschouwing laat. Toch brengt De Niro het er aardig van af. De onderkoelde sfeer, de soms bijna emotieloze personages en de grauwe realiteit van The Good Shepherd dragen allemaal bij tot wat een realistische alternatieve versie van de geschiedenis van de C.I.A. is. In deze prent ontstaat de C.I.A. eerder dan in werkelijkheid gebeurde en zijn alle personages enkel losjes gebaseerd op mannen en vrouwen die echt bestaan (hebben), maar toch lijkt De Niro iets te willen zeggen over de politiek van de Verenigde Staten en, vooral, van de Amerikaanse intelligentiediensten. Wie houdt van starre, knap in beeld gebrachte, thrillers, zal dan ook op zijn of haar wenken bediend worden door deze The Good Shepherd.

Liner notes
Edward Wilson (Matt Damon) wordt benaderd door zijn professor poëzie, Fredericks (de legendarische Michael Gambon), om redacteur te worden van het literaire tijdschrift van zijn universiteit. Fredericks heeft zelf een oogje op Edward en hoopt zijn sterstudent zo dichtbij hem te houden. Hij lijkt er niet op te rekenen dat de kersverse redacteur benaderd zal worden door F.B.I.-agent Sam Murach (Alec Baldwin) om Fredericks in diskrediet te brengen.
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen (2.35:1)
Geluid: Dolby Digital 5.1 & DTS Engels Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Thriller/Speelfilm
Speelduur: 144 minuten
Leeftijd: 16 jaar, geweld
DVD release: 12/06/2007

Extra's:
• Trailer
• A Look Inside
• TV Spots
• Interviews Cast & Crew
• Behind the Scene
• Photo Gallery
• Liner Notes
• Also or soon available
• Docu's A look inside the secret services: CIA & KGB
Duur extra's: 149 minuten
Engels Gesproken
Nederlands Ondertiteld

Wat de pers schrijft:
"Verteld met een visuele efficiëntie die verder reikt dan de aanzienlijke lengte van de film, is Shepherd een gespierde, niet-sentimentele film over schaduwkrijgers en donkere compromissen. Hij neemt aan dat het publiek intelligent is en beloont het bij elke wending." - Chris Vognar, Dallas Morning News
"Geen voorgaande Amerikaanse film is zover in nog steeds grotendeels onverkend gebied gegaan met zoveel authoriteit en emotionele onthechting. Voor die reden alleen al is The Good Shepherd verplicht kijkvoer." - Andrew Sarris, New York Observer