:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dutch FilmWorks >> PERSBERICHT: MICHAEL CLAYTON
PERSBERICHT: MICHAEL CLAYTON
Bron: Dutch FilmWorks - Datum: 2008-04-20 - Geplaatst door: Werner
MICHAEL CLAYTON
Een spannende rechtbankthriller van de schrijver van de Jason Bourne-films!
Oscarwinnaar!

Michael Clayton (George Clooney) is een "fixer", iemand die problemen oplost voor de belangrijke cliënten van een prestigieus advocatenkantoor. De waarheid verdoezelen of verdraaien, getuigen een rad voor ogen draaien, niets is hem te veel om een zaak te winnen.

Nadat topadvocaat Arthur Edens geestelijk in elkaar is gestort tijdens een belangrijke rechtszaak, wordt Clayton door zijn baas opgeroepen om de zaak weer op de rails te krijgen. Clayton’s kantoor is ingehuurd om het chemisch concern U/North, dat verdacht wordt van het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen, te helpen onder een miljardenclaim uit te komen. Maar hoe meer hij over de affaire ontdekt, hoe meer hij ervan overtuigd raakt dat U/North een smerig geheim te verbergen heeft. Nu moet hij kiezen tussen zijn plicht en zijn geweten. Aan welke kant staat Michael Clayton?

Michael Clayton kreeg in 2007 maar liefst zeven (!) oscarnominaties: voor Actor in a Leading Role, Actor in a Supporting Role, Actress in a Supporting Role, Directing, Music (Score), Best Picture en Writing (Original Screenplay). De concurrentie was straf, vorig jaar, en dus sleepte Michael Clayton uiteindelijk één van de felbegeerde trofeeën in de wacht: die voor 'Actress in a Supporting Role'.

Voor winnares Tilda Swinton (47) die de rol van Karen Crowder, CEO van U/North, vertolkt, is deze oscarwinst zonder twijfel het (voorlopige) hoogtepunt van haar carrière. Bij het grote publiek was Swinton voorheen tamelijk onbekend. Nochtans won ze al heel wat mooie filmprijzen (14) en werd ze regelmatig genomineerd voor allerhande awards (23). Haar allereerste winner dateert van 1988, toen ze in de categorie 'Prijs van de Jury' een Teddy in ontvangst mocht nemen op het festival van Berlijn. In 1991 wint ze op het filmfestival van Venetië in de categorie 'Best Actress' voor haar rol in Edward II. In 2001 wordt ze tal van keren genomineerd voor haar rol van Margaret Hall in The Deep End, een film van Scott McGehee en David Siegel. Het is steeds in stijgende lijn gegaan voor Tilda Swinton en met deze Oscar achter de hand, zal die trend nog wel even aanhouden. De namen van de co-acteurs in haar op stapel staande films liegen er niet om: Brad Pitt, John Malkovich, George Clooney (again!), Frances McDormand, Cate Blanchett, Julia Ormond, Bill Murray, John Hurt en eh … Marilyn Manson.

Over George Clooney hoeven we niet uit te weiden. U weet dat deze acteur gewoon steengoed is, en in de rol van Michael Clayton bevestigt hij zichzelf nogmaals. Idem voor Tom Wilkinson, die Arthur Edens speelt. Beide topacteurs werden terecht genomineerd voor een Oscar.In de liner notes geeft Tony Gilroy, scerarist en regisseur van Michael Clayton, zijn persoonlijke visie over de film. Michael Clayton is Gilroy's regiedebuut maar als scenarist was hij medeverantwoordelijk voor kassuccessen als The Bourne Ultimatum (2007) met Matt Damon en The Devil's Advocate (1997) met Al Pacino.

De DVD van Michael Clayton is een 2-disc editie. Daarop vind je filmclips, interviews, liner notes, enzovoort.

Liner notes
Tony Gilroy schreef in 1997 het scenario voor The Devil's Advocate, waarin Al Pacino gestalte geeft aan een geslepen New Yorkse topadvocaat achter wiens menselijk voorkomen niemand minder dan de Duivel zelf schuilgaat. Tien jaar later duikt Gilroy met zijn regiedebuut Michael Clayton opnieuw in de wereld van de New Yorkse advocatuur, en weer toont hij ons de rottigheid achter die respectabele façade van maatpakken en martini's. Maar waar The Devil's Advocate een haast naïeve metafoor is over de besmettelijkheid van het kwaad, verbeeldt Michael Clayton een realistische wereld in grijstinten, waarin het kwaad hooguit bestaat als een bijproduct van verkeerde morele keuzes.

Als je ziet hoeveel destructieve morele keuzes er elke dag worden gemaakt door mensen die weten dat wat ze doen verkeerd is, (...) die braaf hun belasting betalen en die van hun kinderen houden, is het dan niet raar dat er maar zo weinig van hen hun verstand verliezen?", vraagt Tony Gilroy zich af.

Je moet wel gek zijn om een geweten te hebben. Zoals Arthur Edens (een briljante Tom Wilkinson), die in elkaar stort zodra hij zich realiseert dat hij "een kankergezwel" verdedigt. Dat kankergezwel is de multinational U/North, die een miljoenenclaim boven het hoofd hangt voor het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen. Edens' plotse gewetenswroeging is het gevolg van zijn manisch-depressiviteit, wat hem eerder een raadsel maakt dan een held, want voor die laatste is in Michael Clayton geen plek.

Ook het door George Clooney gespeelde titelpersonage is geen held. Clayton is een voormalig strafpleiter die bij een prestigieus advocatenkantoo$r in dienst is als 'fixer', de man die problemen oplost en cliënten uit de nesten helpt. "Een conciërge" noemt hij zichzelf. Bij aanvang van de film is hij op een dieptepunt belandt: hij verafschuwt zijn werk, maar een poging om eruit te stappen en een restaurant te beginnen is op een fiasco uitgelopen. Hij heeft schulden bij schimmige types en kampt met een gokprobleem. Gilroy: "Alle eigenschappen die hem voorheen zo goed van pas kwamen – zijn charme, zijn rust, zijn autoriteit – daar heeft hij allemaal niks aan zodra het verhaal zich ontwikkelt. Alle charisma van de wereld helpen je niet de weg naar huis te vinden als je verdwaald bent."

Clayton wordt door zijn baas gevraagd om Arthur Edens weer op het rechte pad te brengen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. In de woorden van Gilroy: "Je hebt een koor van angst en zelfbehoud aan de ene kant, en de eenzame stem van een manische virtuoso die medicijnen zou moeten slikken aan de andere kant. Michael Clayton vertegenwoordigt de rest van ons in het midden. Naar wie luistert hij? Welke keuze zal hij maken?"

In een film zonder helden is ook geen plaats voor schurken. Gilroy wilde van U/North geen voor de hand liggende, gezichtsloze schurk maken. Het personage Karen Crowder (Oscarwinnares Tilda Swinton), CEO van U/North, is een van die mensen die volgens Gilroy heel bewust "destructieve morele keuzes" maakt. Maar dat betekent niet dat ze een slecht mens is. Gilroy: "Ik voel affectie voor Karen. Hoe gek het ook mag klinken, in elke scène sta ik aan haar kant. Ze heeft een moeilijke baan die alles voor haar betekent. Ze kan het maar net bijbenen en dan stort Arthur in. En dan breekt ze. Ze breekt omdat ze verdrinkt in ambitie en angst. Ze breekt omdat ze onderworpen is aan een corporate illusie. Al die giftige invloeden op iemand die emotioneel zo kreupel is dat ze de grenzen niet meer ziet… Je kunt bijna van een slachtoffer spreken."

Michael Clayton is geen film met een boodschap. Gilroy is er niet op uit om te preken over de morele corruptie van corporate America. Hij is geïnteresseerd in de keuzes die mensen maken en waarom ze die maken. Het is een karakterstudie verpakt als een spannende juridische thriller. Een solide brok entertainment die ook nog eens ergens over gaat.

Wat dat betreft roept Michael Clayton herinneringen op aan de Amerikaanse cinema van de jaren zeventig. Niet toevallig, want Gilroy en George Clooney delen een liefde voor de films van regisseurs als Alan J. Pakula, Sidney Lumet en Sidney Pollack (die hier als producent optreedt en die bovendien de rolm speelt van Clayton's baas Marty Bach). "Die films werden met een bepaalde energie gemaakt" zegt Gilroy. "De personages waren complex. De films waren mooi maar niet bevallig. En ze liepen niet altijd netjes af." Clooney voegt toe: "Dat was een tijd van baanbrekende sociale vooruitgang en de filmmakers reflecteerden dat in hun werk. Deze film gaat over het sociaal geweten, maar op een spannende manier. Tony’s scenario was geschreven met de passie van een echte filmmaker en zulke scripts kom je niet al te vaak tegen."

Synopsis
Michael Clayton is een "fixer", iemand die problemen oplost voor de belangrijke cliënten van een prestigieus advocatenkantoor. De waarheid verdoezelen of verdraaien, getuigen een rad voor ogen draaien, niets is hem te veel om een zaak te winnen. Nadat topadvocaat Arthur Edens geestelijk in elkaar is gestort tijdens een belangrijke rechtszaak, wordt Clayton door zijn baas opgeroepen om de zaak weer op de rails te krijgen. Clayton’s kantoor is ingehuurd om het chemisch concern U/North, dat verdacht wordt van het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen, te helpen onder een miljardenclaim uit te komen. Maar hoe meer hij over de affaire ontdekt, hoe meer hij ervan overtuigd raakt dat U/North een smerig geheim te verbergen heeft. Nu moet hij kiezen tussen zijn plicht en zijn geweten. Aan welke kant staat Michael Clayton?

Features:
Regisseur: Tony Gilroy
Cast: George Clooney (Syriana, Ocean's Thirteen, Three Kings), Tom Wilkinson (Batman Begins, Shakespeare In Love, The Exorcism Of Emily Rose), Tilda Swinton (The Chronicles Of Narnia, The Beach, Adaptation)
Product: DVD: 2-disc amaray met slipcase, Blu-ray: 1-disc
Distributor: Dutch FilmWorks
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen (2.35:1)
Geluid: Dolby Digital 5.1 & DTS Engels gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Speelfilm
Speelduur: 115 minuten
Leeftijd: 6 jaar, angst, geweld en grof taalgebruik
Releasedatum: 29 April 2008

Extra's:
• Filmclips
• Interview Cast & Crew
• Behind the Scenes
• Photo Gallery
• Liner Notes
• Also or soon Available
Speelduur: 47 minuten