:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Filmfreaks >> PERSBERICHT: OPEN DOEK APPROVED
PERSBERICHT: OPEN DOEK APPROVED
Bron: Filmfreaks - Datum: 2011-04-21 - Geplaatst door: Ann
Vlaams filmfestival Open Doek lanceert een eigen dvd-label: Open Doek Approved. Deze maand verschijnen er drie titels op het label, die alleen voor de Vlaamse markt beschikbaar zijn. Hieronder leest u meer over deze nieuwe releases. Het 18e Film Festival Open Doek loopt van 23 april tot 2 mei en vindt plaats in Turnhout.

FOR A MOMENT, FREEDOM

For A Moment, Freedom vertelt het verhaal van twee kinderen – Asy is zeven, Arman vijf – die onder begeleiding van hun ooms Ali en Merdad Iran proberen te ontvluchten. Ze trekken richting Oostenrijk, waar de ouders van de kinderen op hen wachten. Onderweg sluipen andere vluchtelingen het verhaal binnen. Ze hebben allemaal hun eigen verhaal en er wacht hen allen een andere toekomst, maar hun verlangen is hetzelfde: vrijheid. Wat ze nog gemeen hebben is dat ze, door toedoen van een mensensmokkelaar, gestrand zijn in Ankara en er wachten tot ze papieren krijgen die hun doortocht naar Europa moeten garanderen. Elke dag opnieuw staan ze in de rij aan het vn-gebouw in de hoop als politiek vluchteling erkend te worden. Hun pogingen blijven tevergeefs en de situatie escaleert... For a Moment, Freedom is een politieke aanklacht tegen het migratiebeleid van de Europese Unie. Het is een intense en intieme prent, gebaseerd op feiten.

DVD details:
Cast: Navíd Akhavan, Pourya Mahyari, Elika Bozorgi
Regie: Arash T. Riahi
Label: Open Doek Approved
Herkomst: Turkije / Oostenrijk, 2009
Speelduur: 110 minuten
Geluid: Turks / Engels / Perzisch Dolby Surround 2.0
Beeld: 16:9
Nederlands ondertiteld
Kijkwijzer: 16
Releasedatum: 2 mei 2011


EL ÚLTIMO VERANDO DE LA BOYITA

Nieuwsgierigheid, verwarring, een vage zoektocht en enkele ontdekkingen kenmerken de zomer die Jorgelina met haar vader doorbrengt op het platteland, terwijl haar moeder en oudere zus in de stad zijn gebleven. Jorgelina beleeft, op het einde van haar kindertijd, een aantal beslissende ervaringen met haar tienervriend en zal stap voor stap haar persoonlijke ethiek en haar eigen identiteit gaan bepalen. Het verhaal van Jorgelina wordt door filmmaakster Julia Solomonoff in beeld gebracht met aandacht voor de kleinste details. De gevoelige film kent een rustig tempo, synchroon met het ritme van het platteland waar het verhaal zich afspeelt. De tegenstellingen tussen stad- en plattelandsbewoners, de vooroordelen, de kleine tegenslagen en vijandigheden en vooral het thema van seksuele bewustwording worden door de filmmaakster op een sterke manier weergegeven, zonder dat situaties worden geforceerd, zonder zich te beroepen op demagogische argumenten of te vervallen in sentimentaliteit of overdrijving. Het resultaat is een tedere en uiterst nauwkeurige film over het achterlaten van je jeugd.

DVD details:
Cast: Guadalupe Alonso, Nicolás Treise, Mirella Pascual
Regie: Julia Solomonoff
Label: Open Doek Approved
Herkomst: Argentinië, 2009
Speelduur: 93 minuten
Geluid: Argentijns Dolby Surround 2.0
Beeld: 16:9
Nederlands ondertiteld
Kijkwijzer: 6
Releasedatum: 2 mei 2011


INTO ETERNITY

Iedere dag produceren elektriciteitscentrales over de hele wereld tonnen hoog radioactief nucleair afval, dat nog minstens honderdduizend jaar schadelijk blijft voor de mens. De documentaire richt zich op één mogelijke oplossing van dit groeiende probleem. In Finland wordt diep onder de rotsgrond gebouwd aan Onkalo, letterlijk ‘spelonk’: een gigantisch en ondoordringbare bunker waar het Finse nucleaire materiaal de komende eeuwen moet worden opgeslagen. Een project van ongekende proporties. De bouw begon vorige eeuw en zal pas volgende eeuw voltooid zijn. Regisseur Michael Madsen structureert zijn portret als een brief aan toekomstige generaties, en richt zich met name op de filosofische en existentiële vragen die Onkalo oproept. Want hoe kun je als beschaving die pas een paar duizend jaar bestaat overzien hoe de wereld er over honderdduizend jaar uitziet? Hoe voorkom je dat toekomstige beschavingen, na het verdwijnen van de huidige talen, maatschappijen en misschien zelfs levensvormen, de bunker proberen open te breken? Een intrigerende documentaire over de nucleaire mythe met doodernstige vragen.

DVD details:
Regie: Michael Madsen
Label: Open Doek Approved
Herkomst: Finland / Denemarken / Zweden, 2010
Speelduur: 75 minuten
Geluid: Engels Dolby Surround 2.0
Beeld: 16:9
Nederlands ondertiteld
Kijkwijzer: AL
Releasedatum: 2 mei 2011UIT HET ARCHIEF