:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Filmfreaks >> PERSBERICHT: CYRUS FRISCH RETROSPECTIEVE
PERSBERICHT: CYRUS FRISCH RETROSPECTIEVE
Bron: Filmfreaks - Datum: 2011-05-06 - Geplaatst door: Werner
Van 22 t/m 25 mei presenteert Eye een retrospectief rond filmmaker Cyrus Frisch. Gelijktijdig komen drie van zijn films uit op dvd. Hieronder leest u meer over het programma in Eye en de dvd-releases.

Retrospectief
Retrospectief en betoog Cyrus Frisch
22 t/m 25 mei, Eye

Cyrus Frisch wordt beschouwd als een van de meest geëngageerde filmmakers van Nederland. Zijn eerste bioscoopfilm was Vergeef Me (2001), een hoogst controversiële film bedoeld als kritiek op de Reality tv cultuur. In Blackwater Fever (2008) wordt een man zich er langzaam van bewust dat hij zich niet meer in Noord Amerika, maar in een burgeroorlog in de Hoorn van Afrika bevindt. En met Oogverblindend (2009) creëert Frisch volgens het Tribeca Film Festival zijn eigen unieke visie op maatschappelijk betrokken cinema. Op 22 mei presenteert Frisch de Nederlandse première van zijn betoog 'The story of a filmmaker who got frustrated because he never saved a life’. Frisch over deze performance: “Zelfs als ik erin slaag om een film te maken die werkelijk van belang is, dan nog zal ik gefrustreerd zijn dat ik niet op zo’n directe manier levens red zoals Chen Si dat doet, op een brug boven de Chinese Yangtze rivier.” Raymond van den Boogaard, redacteur van NRC Handelsblad, gaat na afloop met de maker in gesprek.

Van 22 t/m 25 mei wordt een groot deel van de films van Cyrus Frisch in Eye vertoond, waaronder de korte film De Kut Van Maria (1991) en de speelfilms Zelfbeklag (1993), Vergeef Me (2001) en Oogverblindend (2009). Met laatstgenoemde film, met Georgina Verbaan in de hoofdrol, vraagt Frisch zich af waarom we niet ingrijpen als we iets ergs zien gebeuren. Frisch betrapt zich erop dat hij liever een zwerver vanuit zijn raam filmt dan dat hij deze man in de vrieskou helpt. Over dit schuldgevoel maakt hij zijn films. Eerder richtte Frisch de camera op de overleden criticus Hans Saaltink in Ik zal je leven eren…, en castte hij alcoholici en junks voor zijn speelfilm Vergeef Me, waarmee hij bewust een film wilde maken die moreel verwerpelijk was voor het publiek. Met zijn onvergelijkbare films stelt hij ongemakkelijke vragen die de grens opzoeken van het acceptabele. Of is Frisch eigenlijk een onvervalste moralist?

Lees meer over het hele programma op de website van Eye

DVD-releases

WAAROM HEEFT NIEMAND MIJ VERTELD DAT HET ZO ERG ZOU WORDEN IN AFGHANISTAN

Waarom Heeft Niemand Mij Verteld Dat Het Zo Erg Zou Worden In Afghanistan bekijkt de wereld door de ogen van een oorlogsveteraan die net uit Afghanistan is teruggekeerd. Hij kan maar moeilijk wennen aan het gewone leven in Amsterdam – overal waar hij kijkt, ziet hij dreiging: de Marokkaanse jongens die op het plein rondhangen, de politie die een opstootje uiteen drijft, de zwervers, de winkeldief die zich schreeuwend tegen zijn arrestatie verzet. Het leven in Amsterdam is een voortzetting van de oorlog, net zo erg als in Afghanistan. Langzaam maar zeker lijkt de hoofdpersoon zijn verstand te verliezen.

Waarom Heeft Niemand Mij Verteld Dat Het Zo Erg Zou Worden In Afghanistan is de eerste speelfilm die opgenomen werd met de camera van een mobiele telefoon. De moeilijk te onderscheiden, gepixelde beelden werken vervreemdend en verontrustend. Ze maken de toenemende paranoia van de hoofdpersoon voelbaar.

DVD details:
Releasedatum: 16 mei
Label: Reel23
Herkomst: Nederland, 2007
Speelduur: 70 minuten
Geluid: Nederlands 2.0
Beeld: 16:9
Engels ondertiteld
Kijkwijzer: 6

Extra's:
• Film als 3GP-download


BLACKWATER FEVER

Een man - lijdend aan het dodelijke Blackwater Fever - zit in zijn Amerikaanse auto en rijdt door de zinderende, lege woestijn. Naast hem zit een vrouw op de passagiersstoel. Los Angeles en Las Vegas staat er op de wegwijzers naar deze westerse consumptieparadijzen. Ongemerkt - zonder paspoortcontroles, inentingen of andere obstakels – rijden zij Afrika binnen. Aan de rand van de eindeloze weg doemen gruwelijke taferelen op: uitgebrande auto's, stenengooiende kinderen, explosies, martelende soldaten, verkrachting en moord. De man rijdt stug door en negeert ze alsof het journaalbeelden zijn die voorbij flitsen. Of zijn het slechts hallucinaties als gevolg van zijn steeds heviger wordende koorts? Als de chaos en het geweld zijn metgezellin treffen, kan hij de werkelijkheid niet meer ontlopen.

DVD details:
Cast: Roeland Fernhout, Ellen ten Damme
Releasedatum: 16 mei
Label: Filmfreak
Herkomst: Nederland, 2008
Speelduur: 70 minuten
Geluid: Nederlands / Engels Dolby Surround 2.0
Beeld: 16:9
Nederlands ondertiteld
Kijkwijzer: 12

Extra's:
• Boekje,
• inleding Jan Pronk tijdens de première


OOGVERBLINDEND

Oogverblindend is een hartstochtelijk liefdesverhaal over twee mensen die verlangen naar een mooier bestaan. Door een speling van het lot komen een man in Argentinië en een jonge vrouw in Nederland via de telefoon met elkaar in contact. Beiden voelen zich gevangen in een onmenselijke wereld, en voor de duur van het gesprek slagen zij erin om daaraan te ontsnappen. Ondanks de fysieke afstand groeit tussen hen een sterk gevoel van verbondenheid. Maar zelfs hun opvlammende liefde kan het noodlot niet keren.

DVD details:
Cast: Georgina Verbaan, Rutger Hauer
Releasedatum: 16 mei
Label: Filmfreak
Herkomst: Nederland, 2009
Speelduur: 90 minuten
Geluid: Nederlands / Engels Dolby Surround 2.0
Beeld: 16:9
Nederlands ondertiteld

Extra's:
• Verwijderde scènes,
• director's statement (tekst)