:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Fox >> VOORUITBLIK: THE SIMPSONS SEIZOEN 2
VOORUITBLIK: THE SIMPSONS SEIZOEN 2
Bron: Fox - Datum: 2002-04-08 - Geplaatst door: Werner
Achtergrond en serie:
Na het succes van de eerste 13 afleveringen zette 20th Century Fox in 1990 het licht op groen voor het eerste volwaardige seizoen Simpsons. Nog steeds geanimeerd in de Hongaarse Klasky-Czupo-studio's, zagen voor het seizoen 1990-1991 22 inmiddels ontelbare keren herhaalde afleveringen het levenslicht. De seizoensopener, "Bart Gets An F", waarin Bart zó erg zijn best doet om toch eens één keertje niet gebuisd te zijn, tegen alle tegenslagen in, is tevens tot op vandaag de ongeslagen recordhouder wat betreft waarderingscijfers. Tijdens Halloween werd er zelfs een speciale aflevering op de kijkers losgelaten, waarin drie kortere verhaaltjes werden verteld die niet de continuïteit van de reeks volgden. "Treehouse Of Horror" was geboren; het zou het begin worden van een lange en nog steeds weerkerende jaarlijkse traditie. Vanaf nu zouden de éénogige aliens Kodos en Kang hun jaarlijkse gastrol gaan vervullen, deze éne keer nog vergezeld van de onschatbare Serak The Preparer. Eén van de verhaaltjes was overigens een meesterlijke bewerking van The Raven van Edgar Allan Poe, waarmee de makers bewezen hun retro-klassiekers te kennen. Een andere traditie die in dit tweede seizoen gestart is, zijn de afleveringen waarin de Simpsons terugblikken op hun eigen verleden; in "The Way We Was" gaat de TV stuk, en om de tijd te doden vertellen Homer en Marge aan hun kinderen hoe ze elkaar hebben leren kennen. Ook wilden verschillende filmsterren, inhakend op het succes van de reeks, graag een gaststem inspreken; zo verzorgde Danny DeVito de stem van Homers halfbroer Herb Powell in "Oh Brother, Where Art Thou?", en Dustin Hoffman - ongecrediteerd - die van Lisa's interim-leerkracht Mr. Bergstrom in "Lisa's Substitute". Door het groter aantal afleveringen kregen de makers tevens de gelegenheid om enkele van de nevenkarakters beter uit te werken. In "Old Money" erft Grampa een considerabele som geld van een mede-bewoonster, in "Two Cars In Every Garage, Three Eyes On Every Fish" stelt Mr. Burns zich kandidaat voor de post van gouverneur om zijn klein probleempje met de milieuinspectie onder de mat te kunnen schuiven, en in "Principal Charming" wordt directeur Skinner verliefd op Barts tante Patty. Zelfs de hond Santa's Little Helper staat één aflevering lang centraal in "Bart's Dog Gets An F", waarin Bart hem de regels van gehoorzaamheid moet bijbrengen. Vooral Mr. Burns en zijn privé-hielenlikker Smithers - beiden meesterlijk vertolkt door Harry Shearer - hebben tijdens dit tweede seizoen een drukke agenda: Mr. Burns overrijdt Bart in "Bart Gets Hit By A Car", laat zich door Marge op een schilderij vereeuwigen in "Brush With Greatness" en heeft een dringende transfusie met zijn zeldzame dubbel O-negatief-bloedgroep nodig in "Blood Feud".

Maar ook de karakterontwikkeling van de hoofdrolspelers is in deze reeks nog in volle bloei. Homer vindt naast zijn verloren broer in "Oh Brother, Where Art Thou?" ook nog zijn verloren haar terug in "Simpson And Delilah", wat hem een prompte promotie oplevert. Hij probeert tevens in "Dancin' Homer" tevergeefs een carrière als honkbalmascotte uit te bouwen in Capital City, en moet tijdens een huwelijkscursus van Reverend Lovejoy kiezen tussen zijn vrouw en gaan vissen op Catfish Lake in "War Of The Simpsons". In "One Fish, Two Fish, Blowfish, Blue Fish" maakt hij zelfs zijn testament, nadat hij denkt dat hij gaat sterven omdat hij van een giftige vis heeft gegeten.

Veel afleveringen hebben een sterk morele inslag, zonder daarom prekerig te worden, zoals wanneer Bart in "Bart Vs. Thanksgiving" geen spijt kan tonen als hij Lisa's knutselwerkje heeft kapot gemaakt, of Lisa die Homer ervan probeert te weerhouden om een illegale kabelaansluiting te nemen in "Homer Vs. Lisa And The 8th Commandment". Dé klassieker van deze reeks is echter "Itchy & Scratchy & Marge", waarin Marge campagne voert tegen het geweld in cartoons, er vervolgens in slaagt om een gecensureerde versie van Itchy & Scratchy op het scherm te krijgen, maar toch ondervindt dat het beknotten van de vrijheid van meningsuiting zware gevolgen kan hebben. En wie kan al die andere klassieke momenten uit dit heerlijke topseizoen vergeten, zoals Bart die over een ravijn wil springen op zijn skateboard in "Bart The Daredevil", Homer en Ned Flanders die elkaar hebben uitgedaagd om in een jurk van hun vrouw het gras te gaan maaien in "Dead Putting Society", of Bart, Milhouse en Martin die samen hebben gelegd om de eerste strip van Radioactive Man te kunnen kopen in "Three Men And A Comic Book", maar dan ondervinden dat delen niet zo makkelijk is?

De extra's:
Elke aflevering is opnieuw een prachtig afgewerkt geheel, zonder losse eindjes of hiaten. En zelfs al heb je deze afleveringen allemaal al ontelbare keren gezien, elke keer opnieuw blijft het leuk om alle verborgen referenties, freeze-frame grappen of telefoontjes van Bart naar Moe's Tavern te zien. Bovendien is ook deze volledig in Dolby Digital 5.1-geremasterde 4-disc DVD-release net als de eerste boxset volgepropt met extra's. Elke aflevering wordt over de volledige lengte van commentaar voorzien, en daarbovenop krijgen we nog een interview met Matt Groening en James L. Brooks, een onderonsje met animator David Silverman die een korte toelichting geeft bij het maken van een epsiode, korte filmpjes over de Emmy Awards, binnen- en buitenlandse promofilmpjes en een fotogalerij (met o.a. vroege schetsen en brieven van Barbara Bush). En als bijzonder extraatje op de DVD krijgen we onder meer de van commentaar voorziene videoclips van "Do The Bartman" en "Deep Deep Trouble", twee nummers uit de CD "The Simpsons Sing The Blues", waarvan het eerste tijdens de Golfoorlog nog gecensureerd omdat men dansende Arabieren te link vond.

Specificaties:
Beeld: 1:33.1
Geluid: Engels Dolby Digital 5.1
Ondertitels: Nederlands
Jaar:
Leeftijd: AL
Speelduur: ? min.

Extra's:
• Audiocommentaar bij elke aflevering door Matt Groening,
• Interviews met Matt Groening en James L. Brooks,
• Promofilmpjes,
• Making of an episode (met David Silverman) ,
• Fotogalerij,
• Videoclips,
• Emmy Awards presentatie


Recent nieuws van dezelfde bron