:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Source 1 Media >> PERSBERICHT: OORLOG IN INDI╦
PERSBERICHT: OORLOG IN INDI╦
Bron: Source 1 Media - Datum: 2015-02-16 - Geplaatst door: Werner
OORLOG IN INDIË

‘Dicht bij de mensen, dicht bij je hart’ Dat is het motto van de documentaires van Pia van der Molen en Michiel Praal, gerenommeerde televisiemakers. De DVD-box Oorlog In Indië bevat vier spraakmakende documentaires van hun hand en geeft een indringend beeld van een deel van onze geschiedenis, dat voor velen tot nu toe niet of nauwelijks bekend was.

De nadagen van Nederlands-Indië; Een tijd van oorlog, onzekerheid en het verlies van een stuk vaderland overzee waar generaties lang Nederlanders woonden en werkten. De Tweede Wereldoorlog maakte een definitief einde aan deze tijd. Gewone mensen vertellen in de documentaires hun aangrijpende verhalen over wat zij in deze periode hebben meegemaakt.

Inhoud:
• Vrijwillig voor het vaderland: Een gefilmde persoonlijke zoektocht naar het Indië-verleden van Pieter van der Molen en de achtergrond van zijn vraag “Is er voor mij voldoende vergeving?”. Hij was één van de 20.000 vrijwilligers die zich vlak na onze bevrijding van de Duitsers aanmeldde voor het brengen van orde, rust en veiligheid in de Indische archipel.
• Jack Boer, bevrijder van 2384 Nederlanders: Een gefilmde reconstructie van één van de meest spectaculaire reddingsoperaties uit de Tweede Wereldoorlog. Een Nederlander in Engels uniform redt samen met tien Gurkha soldaten ruim 2000 ten dode opgeschreven Nederlanders uit de Werfstraatgevangenis in Soerabaja.
• Archief van tranen: In deze documentaires worden vrijwel onbekende massamoorden op burgers met de Nederlandse nationaliteit belicht, die plaatsvonden in de periode augustus 1945 tot maart 1947 in het voormalig Nederlands-Indië. Deze periode staat bekend als de Bersiap.
• Zo ver weg in den vreemde: In deze documentaire ligt de nadruk op de slachtoffers en hun nabestaanden van de Japanse bezetting van maart 1942 tot augustus 1945. Daarnaast is er ook aandacht voor de ingrijpende Bersiap-periode en de gesneuvelden van het gewapend conflict tijdens de totstandkoming van een onafhankelijk Indonesië.

Oorlog In Indië:
Speelduur: ca. 241 minuten