:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Source 1 Media >> PERSBERICHT: DOCUMENTAIRES
PERSBERICHT: DOCUMENTAIRES
Bron: Source 1 Media - Datum: 2015-02-28 - Geplaatst door: Werner
Wanneer kun je iemand een held noemen? Is zo'n titel voorbehouden voor acties aan het front en in oorlogstijd of kun je ook in vredestijd een held zijn? "Veteranen ingezet in dienst van de vrede" is een intrigerend drieluik van Gouden Kalf - winnaar Hans Heijnen over onze helden uit verschillende tijden. In deze box vindt u de documentaires, In Vredesnaam, Groetjes Uit Libanon en zijn nieuwste documentaire Helden.

Inhoud
• Helden
Documentaire over vier dragers van dapperheidsonderscheidingen. De oudste toen nog in leven zijnde Ridder Militaire Willems-Orde (MWO), de Limburger Albert Hoeben, kreeg zijn onderscheiding voor een bijzondere actie in Nederlands-Indië. Meer dan vijftig jaar duurde het voor er een nieuwe Nederlandse Ridder MWO bij kwam: Marco Kroon, die voor zijn acties als commando in Afghanistan gedecoreerd werd. Joke Folmer kreeg de Bronzen Leeuw, omdat zij in de Tweede Wereldoorlog meer dan driehonderd mensen over de grens in veiligheid bracht. De jongste van het stel is ex-korporaal Mike van de Vondervoort die als medic in Uruzgan onder zwaar vuur zijn gewonde maten verzorgde na een zelfmoordaanslag en hiervoor het Kruis van Verdienste ontving.

• Groetjes Uit Libanon
Documentaire over de Nederlandse bijdrage aan de United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL). Drie oud-militairen keren terug naar de plaats in Libanon waar in november 1979 een bomaanslag plaatsvond waarbij de Nederlandse militair Philip de Koning om het leven kwam. De documentaire bevat veel nooit eerder vertoond (8mm) filmmateriaal.

• In Vredesnaam
Documentaire met een vijftal portretten van voormalige militairen die werden ingezet in vredesoperaties in Korea, Libanon, Srebrenica, Irak en Afghanistan. Met authentieke, nooit eerder vertoonde beelden van deze militaire missies.

Hans Heijnen heeft door de jaren heen meerdere prijzen in ontvangst mogen nemen o.a. Best Europese Documentaire, Nominatie Gouden Beeld, IDFA RAM Journaal Beste Film, Gouden Kalf en meer. Met uniek bonusmateriaal van onder meer een helikoptervlucht en de befaamde rel op Koninginnedag 1982, rond het optreden van Hansje Ravesteijn. Met authentieke, nooit eerder vertoonde beelden van deze militaire missies.

Speelduur: ca. 150 minuten
Verkrijgbaar vanaf 5 maart