:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Docville >> NIEUWSBERICHT: DOCUMENTAIRES VAN DOCVILLE
NIEUWSBERICHT: DOCUMENTAIRES VAN DOCVILLE
Bron: Docville - Datum: 2015-06-04 - Geplaatst door: Werner
THE LOOK OF SILENCE

Dankzij Oppenheimers vorige documentaire The Act Of Killing – over de daders van de genocide in Indonesië – ontdekt een familie wie de moordenaar van hun zoon is. De jongste broer is vastberaden om de stilte en de angst te doorbreken en confronteert de moordenaars van zijn broer met het verleden – wat onvoorstelbaar is in een land waar moordenaars jarenlang ongestoord aan de macht blijven.

The Look Of Silence was de slotfilm op Docville en speelde in KASK Cinema (Gent) en MOOOV in Utopolis (Turnhout). Binnenkort ook in Cinema ZED (Leuven), Sphinx Cinema (Gent), Cinema ZUID (Antwerpen), The Roxy Theater (Koersel), e.a.

Pers:
"Zonder meer een van de meest beklijvende films van het jaar." - (De Standaard)
"Een weerzinwekkend inzicht ****" – (Filmtotaal)
"Visueel oogstrelend. *****" – (Cinemagazine)

Deelname festival en prijzen:
• CPH:DOX Award, CPH:DOX, 2014;
• FIPRESCI Prize, Fedeora Award, Grand Jury Prize, Human Rights Film Network Award, Venice Film Festival, 2014

Regie: Joshua Oppenheimer
Herkomst: 2015
Speelduur: 1u38


ELEPHANT'S DREAM

Een vrouwelijke postbeambte in een vervallen postkantoor, collega’s op een verlaten treinstation en een groep brandweermannen in de enige brandweerkazerne van de stad. De verhalen van drie overheidsinstellingen en hun werknemers in DR Congo bieden een authentieke blik op het dagelijkse (over)leven in Kinshasa. Een verrassend poëtische en empathische kijk op een staat in verval en verandering en tegelijk een film die het Westen een spiegel voorhoudt.


CITIZENFOUR

Een politieke thriller, relevanter dan ooit. President Barack Obama ondertekende gisteren de ‘Freedom Act’, die een hervorming van de NSA spionageprogramma’s voorziet. Daardoor bestaat er opnieuw een wettelijke dekking voor de activiteiten van die inlichtingendienst. Zo wordt het bijvoorbeeld het massaal vergaren van metadata van telefoongesprekken aan banden gelegd. Het gaat om de grootste hervormingen van het NSA-programma sinds klokkenluider Edward Snowden meer dan twee jaar geleden het massale karakter van de spionageactiviteiten aan het licht bracht... (Bron: De Standaard, 3/6/15)

Citizenfour is het Oscarwinnende, derde deel van Laura Poitras’ trilogie over het Amerika van na 11 september. Poitras was al een paar jaar met de film bezig toen ze in januari 2013 gecodeerde e-mails ontving van een anonieme bron, Citizen four, de man die later bekend werd als Edward Snowden. Een beklemmende documentaire thriller van ooggetuigen over één van de meest spraakmakende schandalen van het afgelopen decennium: een schandaal waarvan de volle omvang tot op heden nog altijd niet duidelijk is.

Citizenfour ging in Belgische première op Docville.

Pers:
"Een onthutsende wake-upcall én een spannende politieke thriller ineen. Gepresenteerd als een razend spannend spionageverhaal. Gaat dat zien, maar wees discreet: u wordt gevolgd." (Knack Focus)
"De docu over klokkenluider Edward Snowden laat zich bekijken als een hallucinante thriller." (De Morgen)
"Relevant, choquerend en in een knappe beeldtaal: een terechte Oscar voor beste documentaire." (De Standaard)

Een documentaire van Laura Poitras
Herkomst: 2014
Speelduur: 1u54
Speelt in Sphinx Cinema (Gent) en Cinema Aventure (Brussel). Later ook in Cinema Zuid (Antwerpen).


HET NIEUWE RIJKSMUSEUM

Het befaamde Rijksmuseum zou 5 jaar sluiten voor verbouwingswerken, het werden er uiteindelijk dubbel zoveel. Tien jaar lang filmde Oeke Hoogendijk achter gesloten deuren de verbouwingsperikelen, de deels opgeslagen onschatbare kunstcollectie en de mensen achter die kunst: de conservatoren met hun eigen visie, de directeuren die op vele fronten strijd moeten leveren, gefrustreerde architecten, boze fietsers en de huismeester, die ‘zijn’ gebouw scherp in de gaten houdt.

Pers:
"Een fenomenaal portret." (De Telegraaf)
"Een monumentaal verslag dat past bij de grandeur van Nederlands beroemdste museum: het is groots, heeft een lange geschiedenis, verbergt schoonheid, verdriet en rijkdom, oogt zakelijk en nauwkeurig." - (Cinema.nl)

Vanaf 10 juni in de zalen!
Speelt in Sphinx Cinema (Gent), Cinema Zuid (Antwerpen)
Recent nieuws van dezelfde bron