:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Columbia Tristar >> VOORUITBLIK: PANIC ROOM
VOORUITBLIK: PANIC ROOM
Bron: Columbia Tristar - Datum: 2002-08-05 - Geplaatst door: Serge
Achtergrond:
Wanneer David Fincher met een nieuwe film op de proppen komt, houdt iedere filmfan de adem in. Keer op keer verrast hij het filmwereldje met een nieuwe filmparel, keer op keer keert hij triomfantelijk huiswaarts. Fincher heeft zich de laatste jaren ontpopt als een befaamd regisseur en filmmaker. De manier waarop hij een verhaal vertelt en in beeld brengt zijn gewoonweg geniaal en innoverend. De man heeft een onvolprezen visueel talent en weet deze gave op een sublieme manier in zijn films te verwerken. Het eerder onderschatte Alien3 is zijn eerste langspeelfilm waarin hij zijn talenten de vrije loop laat. Fincher viel dankzij zijn geestdrift en motivatie (hij was al jaren een grote fan van de Alien-films) de eer te beurt om het script te verfilmen. De nieuwe stijl en de beklemmende sfeer vielen goed in de smaak, kenmerken die hij in zijn volgende films Seven, The Game, Fight Club en ook Panic Room wist te behouden en zelfs te overtreffen. Liet Fincher menig filmcritici met zijn openingshot in Fight Club verbijsterd achter (via vernuftige beelden reist de camera doorheen het hoofd van de verteller om na enkele minuten te eindigen bij het pistool dat in zijn mond gehouden wordt), gaat hij bij de openingscredits- en scènes van Panic Room nog een stapje verder. Liefhebbers van long shots en duistere fotografie zullen hier duimen en vingers bij aflikken, de camerabewegingen zijn met momenten verbluffend. Panic Room draagt net als zijn vorige films de typische Fincher-stempel. Hij verlegt steeds zijn grenzen en zijn naam mag gerust zonder blozen naast de groten der aarde geplaatst worden als Hitchcock, Coppola en De Palma.

De film:
De pas gescheiden Meg Altman (Jodie Foster) trekt met haar 12-jarige dochter Sarah (Kirsten Stewart) in riant huis in Manhattan, New York. Zich van geen kwaad bewust, is de rijke Meg van plan om na haar recente scheiding hier een nieuw leven te beginnen. Dat is zonder drie misdadigers gerekend die een inbraak plannen. Burnham (Forest Whitaker), een professionele inbreker, heeft het mijn zijn twee companen Junior (Jared Letho) en Raoul (Dwight Yoakam) gemunt op de buit die volgens de geruchten door de vorige eigenaar in het huis achtergelaten werd. Het vier verdiepingen hoge huis bevat trouwens een kleine kamer volledig omgeven door stalen wanden en voorzien van een compleet videosysteem waarmee je het hele huis kan controleren. Deze kamer (panic room - paniekkamer) is bedoeld als schuilplaats tegen inbrekers, kan langs binnen hermetisch worden afgesloten en bevat de nodige voedingsbronnen om een tijdje te overleven. Wanneer Meg de eerste nacht onheilspellende geluiden hoort, vlucht ze met haar dochter naar de paniekkamer. De inbrekers hebben het gemunt op een waardevolle buit die zich in de paniekkamer bevindt. Volgens Junior staat het huis leeg en denken de drie inbrekers dat ze vrij spel hebben. Niets is minder waar en al gauw barst het kat-en-muis-spelletje los tussen enerzijds de inbrekers en anderzijds Meg en Kirsten.

Deze spannende thriller wordt verbluffend vertolkt door de acteurs Jodie Foster, Kirsten Stewart en Forest Whitaker. Nicole Kidman, die wegens een knieblessure opgelopen tijdens de opnames van Moulin Rouge moest afhaken, wordt hier op sublieme wijze door Foster vervangen. Dat ze een goede actrice is, wisten we al lang, maar de acteerprestatie die ze hier neerzet, moet toch wel één van de beste uit haar reeds rijk gevulde carrière zijn. Fincher wou na het opmerkelijke Fight Club een kleinschaliger project en liet wonderwel Spider-Man aan zich voorbij gaan. Hij was echter geïnteresseerd in een idee van scenarist David Koepp. Fincher kreeg van Columbia Pictures carte blanche, maar Panic Room kon wegens allerlei problemen pas één jaar na de planning in de bioscoop gelanceerd worden. Uiteindelijk had dit geen invloed op de prent want Fincher levert opnieuw een visueel hoogstandje af.

De extra’s:
We hebben haast een vergrootglas nodig om het korte lijstje met extra’s achteraan de cover te kunnen waarnemen. Filmografieën van cast en crew, een teaser trailer en een bioscooptrailer, daarmee is de kous af. Natuurlijk beseffen we dat twee hoogwaardige geluidstracks veel ruimte in beslag nemen, maar dat neemt niet weg dat er meer extra’s op een tweede schijfje hadden kunnen geplaatst worden. Of heeft Columbia Tristar in een later stadium toch een special edition op het programma staan? Wie weet.

Technische specificaties regio 2:
Speelduur: 107 minuten
Beeld: 2.40:1 anamorfisch
Geluid: DTS 5.1, Dolby Digital 5.1
Talen: Engels
Ondertitels: o.a. Nederlands
Type: DVD9

Extra’s:
• Filmografieën van cast en crew
• Teaser trailer
• Bioscooptrailer


Panic Room verschijnt bij Columbia Tristar Home Entertainment op 29 oktober 2002.

UIT HET ARCHIEF