:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> DVD Info >> NIEUWSBERICHT: CINEWEETJES #67
NIEUWSBERICHT: CINEWEETJES #67
Bron: DVD Info - Datum: 2021-06-08 - Geplaatst door: Didier
We beginnen onze Cineweetjes met nieuws over Filmfest Gent 2021. De 48ste editie gaat door van 12 tot 23 oktober en dit jaar zoekt het festival de Griekse filmwereld op, met prominente figuren en parels uit de Griekse cinema. Efthymis Filippou, vermaard Grieks scenarioschrijver en meervoudig co-writer van Yorgos Lanthimos, prijkt op het campagnebeeld. Na een fysieke, weliswaar ingehouden, editie in coronajaar 2020 gaat het festival voor zijn 48ste editie in het najaar weer voluit voor de fysieke collectieve filmbeleving, met aandacht voor op dat moment eventueel geldende coronamaatregelen. En er is ook een nieuwe website waarmee het publiek straks vlot door het festivalprogramma zal kunnen navigeren. Programmadirecteur Wim De Witte legt uit waarom Griekenland zo’n boeiend filmland is: "Dit jaar presenteren we een focus op de film en filmmuziek uit Griekenland, de bakermat van alles wat drama is. Met een programma dat bewijst dat Griekse cinema veel rijker is dan enkel en alleen de weird Greek wave. Van de legendarische muziek van Zorba de Griek, over een volledige retrospectieve van grootmeester Theo Angelopoulos en via de Lanthimos-scenarist Efthymis Filippou tot nieuwe stemmen zoals Jacqueline Lentzou. Een programma dat dé catharsis moet zijn na alle coronagolven." Onnodig om te zeggen dat DVDInfo ook dit jaar FilmFest Gent weer intens zal volgen.



Er is ook nieuws van Cinematek, het Koninklijk Belgisch Filmarchief in Brussel , want die heropent op 9 juni met de première van de nieuwste digitale restauratie van André Delvaux’s debuutfilm De Man Die Zijn Haar Kort Liet Knippen. De opening gaat gepaard met een vernieuwde Ledouxzaal. Het is immers de honderdste verjaardag van Jacques Ledoux, de eerste conservator die filmarchivering in België in vorm en visie bracht. In september komt er ook een tentoonstelling en een reeks evenementen rond de honderdste verjaardag van Jacques Ledoux. Er is ook een tentoonstelling over het leven en werk van pianist Fernand Schirren: Le pianiste accompagnateur de films muets. De tentoonstelling loopt van 9 juni tot 31 augustus. Cinematek heeft ook een nieuwe website waarmee men het werk achter de schermen om de collectie te bewaren, te restaureren, te digitaliseren en te onderzoeken meer zichtbaar wil maken. En er zijn twee parcoursen voor het zomerprogramma. Van 16 juni tot 23 juli is er So Bad’It’s Great wat een educatieve cyclus is rond de allerslechtste films uit de filmgeschiedenis, omkaderd met twee lezingen. En van 14 tot 27 juni is er een parcours rond Michel Piccoli als regisseur met een aantal nog nooit in België vertoonde films, die zijn wel niet in het Nederlands ondertiteld.



Ook het Filmfestival Oostendelaat van zich horen na zeven maanden opgelegde radiostilte. Op 19 juni wordt de eerste FFO Night immers realiteit. Er komt een simultane avant-première van Mijn Vader Is Een Saucisse, de debuutfilm van Anouk Fortunier, in heel Vlaanderen en dat live vanuit Kinepolis Oostende. De Oostendse filmliefhebbers worden daarenboven verwend met een dagvullend filmprogramma met o.a. de avant-première van Music Hole en Dark Rider. Music Hole is een absurde komedie met Wim Willaert, Tom Audenaert en Marijke Pinoy en geregisseerd door Gaëtan Lekens en David Mutzenmacher. Dark Rider is de nieuwe documentaire van Eva Küpper waarin ze een sfeervol portret van de Australiër Ben Felten toont die de snelste blinde motorrijder ter wereld wil worden. Alle info vind je op www.filmfestivaloostende.be



A Quiet Place Part II, dat nu de box office van de Amerikaanse bioscopen aanvoert, doet het ontzettend goed. Meer zelfs, de sequel doet het aan de kassa beter dan het origineel wat een goed teken is voor de heropstart van de Amerikaanse box-office.



Er komt zo goed als zeker een vervolg op Joker. Regisseur en coscenarist Todd Phillips zou een deal hebben gesloten met Warner om een vervolg te schrijver. Of hij die ook zal regisseren en of hoofdrolspeler Joaquin Phoenix er weer bij zal zijn is onduidelijk.



Het is officieel, Amazon heeft MGM overgenomen voor 8,45 miljard dollar en hierdoor krijgt Amazon toegang tot meer dan 4000 films en 17.000 series. Daarnaast is Amazon van plan om nieuwe projecten te maken die gebaseerd zijn op de MGM-catalogus, wij gokken nu al op een James Bond-serie.



Steven Spielberg werkt momenteel aan een film die geïnspireerd is door zijn kindertijd. Eerder werden Michelle Williams en Paul Dano al aangekondigd, maar met Gabriel LaBelle erbij zou Spielberg nu ook de jongen gevonden hebben die hem als jonge knaap moet vertolken.



Wes Andersons nieuwste film The French Dispatch met Benicio Del Toro, Tilda Swinton, Adrien Brody, Léa Seydoux, Timothée Chalamet, Frances McDormand, Jeffrey Wright, Saoirse Ronan en Bill Murray is officieel geselecteerd is voor de 2021 Cannes-editie van 6 tot 17 juli en daarmee gaat de film daar in première.



Criterion Collection UK brengt in augustus drie Blu-rays uit: Blow Out van Brian De Palma, de classic All About Eve en Deep Cover van Bill Duke. Ook zijn er nieuwe releases bij Arrow: een double feature van Jodorowsky (El Topo en The Holy Mountain), Dinner In America van Adam Rehmeier, de Dario Argento-classic A Cat O' Nine Tails en een luxe-uitgave van David Lynchs Dune.



We gaan er uit met een overlijdensbericht. Terwijl Clint Eastwood onlangs 91 werd, overleed zijn trouwe stunt double Wayne ‘Buddy’ Van Horn die dat ook deed voor Gregory Peck, Lee Marvin, en James Stewart. Van Horn regisseerde ook vier films met Eastwood: Any Which Way You Can, de sequel daarop (Every Which Way But Loose), The Dead Pool, en Pink Cadillac. Tot volgende week, film buddies!


UIT HET ARCHIEF

Recent nieuws van dezelfde bron