:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Warner >> PERSBERICHT: MINOES
PERSBERICHT: MINOES
Bron: Warner - Datum: 2002-09-17 - Geplaatst door: Serge
De verfilming van Annie M.G. Schmidt’s boek over die "merkwaardige" juffrouw Minoes (Clarice van Houten) – die beweert dat zij ooit een kat was – en de verlegen journalist Tibbe (Theo Maassen) – die maar geen primeurs kan vinden, heeft inmiddels meerdere prijzen en nominaties in de wacht gesleept. Het door Burny Bos (producent) en Vincent Bal (regie) bewerkte verhaal ontving vorige week nog een nominatie voor de muziek van Peter Vermeersch bij de World Soundtrack Awards (categorie ‘Ontdekking van het Jaar’). Vermeersch schreef korte jazzy stukjes die de avonturen van het hoofdpersonage muzikaal verbeelden. Het betreft in totaal 41 tracks van gemiddeld niet meer dan een minuut. De prijs zal 19 oktober 2002 worden toegekend tijdens het filmfestival van Gent.

Eerder viel Minoes al in de prijzen bij het International Children's Film Festival en ontving de film onder meer de Montreal 2002 Award Best Film by Children's Jury, International Film Festival for Children en de Cairo 2002 Gordon Parsons Award voor Best Feature Film. In Duitsland is Minoes de grootste release van een Nederlandse familiefilm.

De Minoes DVD-release bevat een aantal toepasselijke extra’s, waaronder een kijkje achter de schermen, niet eerder gebruikte scènes, bloopers en een videoclip van de groep Abel, Nooit meer bang.

Synopsis
Tibbe, beginnend journalist bij de Killendoornse Courant, staat op het punt ontslagen te worden. Eigenlijk is hij te verlegen om een goede journalist te zijn, maar de hoofdredactrice geeft hem nog één kans. Terwijl Tibbe tobt waar hij een goed verhaal over kan schrijven, ontmoet hij de merkwaardige juffrouw Minoes. Zij is, naar eigen zeggen, vroeger een kat geweest. Ze gedraagt zich inderdaad nogal katterig: ze spint, ze geeft kopjes, ze slaapt bij voorkeur opgerold in een doos en kan met katten communiceren. Tibbe heeft zo zijn twijfels over juffrouw Minoes, maar als zij hem, dankzij haar kattencontacten, aan exclusief nieuws helpt zodat hij zijn baan kan behouden, besluit Tibbe haar als assistente aan te nemen. Als tegenprestatie krijgt zij gratis kost en inwoning. Een fantasievol avontuur ontspint zich tegen de achtergrond van het oer-Hollandse stadje Killendoorn. De talloze katten in het stadje slaan het mensenvolk gade en voorzien Minoes, en dus Tibbe, van alle laatste nieuwtjes. Tibbe zegeviert als journalist en probeert juffrouw Minoes’ aanwezigheid voor iedereen geheim te houden. Dit leidt tot een verwijdering tussen hem en zijn achtjarige onderbuurmeisje Bibi van Dam.

Op een dag ontdekken de katten dat meneer Ellemeet, fabrieksdirecteur en zeer geliefde plaatselijke weldoener, vooral een boosdoener blijkt te zijn. Als juffrouw Minoes ervoor zorgt dat Tibbe de duistere zaakjes van meneer Ellemeet publiceert, keert de gehele bevolking van Killendoorn zich tegen Tibbe. Tibbe weigert echter zijn bericht te rectificeren, waarop hij op staande voet wordt ontslagen. Dit laten juffrouw Minoes en haar "kattenpersdienst" niet op zich zitten. Dankzij een snood plan lukt het hen om met behulp van Bibi de bewijzen van Ellemeets wandaden in de openbaarheid te brengen, waarna Tibbe alsnog in ere wordt hersteld. Dit moment van grote triomf krijgt een schaduwzijde als juffrouw Minoes ervoor gekozen lijkt te hebben om weer kat te worden. Pas als zij verdwenen is, realiseert Tibbe zich hoeveel Minoes voor hem betekent. Op zijn zolderkamer lucht hij zijn hart bij Bibi, maar wie verschijnt daar tot zijn grote vreugde bij het dakraam?

Extra’s
· Beelden van achter de schermen
· Extra scènes
· Bloopers
· Clip van de groep Abel: Nooit meer Bang
· Filmposter
· Trailer

Release: koopdvd 4 oktober 2002

Regie en scenario: Vincent Bal
Producent en scenario: Burny Bos

Geluid: Dolby Digital 5.1
Beeld: 16:9 anamorfisch


Recent nieuws van dezelfde bron