:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Warner >> PERSBERICHT: UPRISING
PERSBERICHT: UPRISING
Bron: Warner - Datum: 2002-11-07 - Geplaatst door: Serge
Vechtend ten onder gaan voor de Joodse eer!

Een realistisch, historisch drama over de holocaust in Polen. Ook in dit oorlogsdrama breekt David Schwimmer, die in Band of Brothers de rol van de opleidingskapitein vertolkt, met zijn imago uit de successerie Friends, ditmaal als één van de vele onderdrukte Joden in het getto van Warschau. Een opmerkelijk ontroerende miniserie, die ook de belangrijke rol belicht die de Joodse vrouwen speelden, die het samen met de Joodse mannen onbevreesd tegen de onderdrukker opnemen.

Warschau, 1939: Duitsland valt Polen binnen, dat na minder dan een maand strijd capituleert. AIle 350.000 Joden moeten verhuizen naar het getto van Warschau. Ze worden onderworpen aan een lijst van restricties en regels, die alsmaar groter wordt. Het leven in Warschau wordt voor hen onleefbaar en onmenselijk wreed. Na meer dan een jaar van hevige onderdrukking krijgt het opborrelende verzet steeds meer voet aan de grond. Onder leiding van Mordëchai Anielewicz zoeken ze steun bij het hoofd van de Joodse raad, Adam Czemiakow, maar deze blijft geloven in het goede in de mens en weigert de vemietigingsdrang van de Duitsers onder ogen te zien.

Op 22 juli 1942 begint de massadeportatie naar Treblinka, waarvan de Joden al vlug vermoeden wat hun volksgenoten aan het eind hiervan te wachten staat. Dit is het sein voor de Joden om al hun moed bij elkaar te rapen en een smokkelkanaal op te zetten dat hen moet toelaten gewapend verzet te bieden.

Op 19 april 1943 verzamelen honderden Duitse soldaten zich aan de ingang van het getto om de opstand de kop in te drukken en bereikt de strijd zijn hoogtepunt. De gettobewoners zoeken hun toevlucht in een netwerk van verborgen schuilplaatsen en bunkers, van waaruit ze de Duitse troepen verrassend krachtig het hoofd bieden.

Regie: Jon Avnet

Cast: Leelee Sobieski, Hank Azaria, David Schwimmer, Jon Voight, Donald Sutherland, Cary Elwes, Stephen Moyer, Sadie Frost, Radha Mitchell, Mili Avital, Alexandra Holden, John Ales, Andy Nyman, Eric Lively, Nora Brickman

Audio: Dolby Digital 5.1 Engels, Frans, Italiaans
Ondertiteling: o.a. Nederlands

DVD extra’s:
• Audiocommentaar van John Avnet
• Documentaire “Resistance”
• Korte Film “Breaking Down the Walls” (achter de schermen)

Releasedatum: 13 november 2002


Recent nieuws van dezelfde bron