:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Buena Vista >> PERSBERICHT: PETER PAN RETURN TO NEVERLAND
PERSBERICHT: PETER PAN RETURN TO NEVERLAND
Bron: Buena Vista - Datum: 2003-01-22 - Geplaatst door: Serge
PETER PAN RETURN TO NEVERLAND
(Peter Pan Terug naar Nooitgedachtland)

De legende van de schitterende klassieker uit 1953 gaat verder in een gloednieuw Peter Pan avontuur.

Te koop op DVD vanaf 26 februari 2003

Wendy is ondertussen mama geworden en ze heeft een twaalfjarige meisje, Jane, dat haar dromen en onbezorgdheid diep onderdrukt om te kunnen overleven in een grijs Londen dat door de Tweede Wereldoorlog is verwoest. Toch moet ze “de realiteit van de droom” onder ogen zien wanneer Kapitein Haak haar kidnapt en meeneemt naar Nooitgedachtland. Ze kan alleen vliegend naar huis terugkeren. En om te vliegen, moet ze in dromen geloven... Ze moet de vreugde, de smaak voor het spel, de zin voor verbazing weer te pakken krijgen. In het diepst van zichzelf moet ze op zoek gaan naar haar kinderziel.

Het verhaal
Wendy is volwassen geworden. Ondertussen is ze getrouwd en heeft ze zelf kinderen: zoontje Danny en dochter Jane van twaalf jaar. Tijdens de Tweede Wereldoorlog probeert ze hen te troosten met verhalen over Nooitgedachtland, een wonderlijke plaats waar ze ooit is geweest. Danny, de jongste, is dol op deze bedverhaaltjes, maar Jane vindt het maar flauwekul... Tot op de dag dat ze door Kapitein Haak wordt ontvoerd en meegenomen naar Nooitgedachtland. De snode kapitein wil haar als lokaas gebruiken om zijn eeuwige vijand te verschalken: de schelm Peter Pan.

En de valstrik wérkt: Peter Pan, Tinkelbel en de Slimme Jongens vliegen haar te hulp. Ze slagen erin Jane te bevrijden, maar krijgen prompt een veel groter probleem voorgeschoteld: zolang Jane zelf niet gelooft in de kracht en de magie van de verbeelding, kan ze nooit de weg naar huis terugvinden. Peter Pan en zijn vrienden doen wat ze kunnen om het meisje opnieuw in dromen te laten geloven, zodat ze kan vliegen. Maar alles mislukt. Dat brengt Kapitein Haak op een nieuw idee: hij belooft Jane terug naar huis te brengen als ze haar vrienden verraadt. Terwijl het scepticisme van het kleine meisje stilaan de dood voor Tinkelbel betekent, moet Peter Pan snel een manier vinden om Jane uit de klauwen van Haak te bevrijden en haar te bewijzen dat met geloof, trouw en wat elfenstof àlles mogelijk is... Zelfs het onmogelijke!

Kleine aanpassingen
Opvallende verandering tussen de originele versie en het vervolg is de introductie van een nieuwe tegenstander voor Kapitein Haak. In de jaren tussen het bezoek van Wendy en de komst van Jane is er weinig veranderd in Nooitgedachtland, op één detail na. De krokodil, de gezworen vijand van de Kapitein, is naar andere wateren vertrokken. Voortaan wordt hij belaagd door een enorme octopus die dol is op piratenvlees, vooral op piratensteak met daaraan een haak in plaats van een hand...

Net zoals bij de krokodil, wordt de komst van de octopus aangekondigd: dit zeeschepsel maakt geen tiktakgeluid, maar knipt graag met de nappen op zijn tentakels zoals een arrogant menselijk creatuur dat zou doen met zijn vingers. “De octopus bood ons een nieuwe en grappige manier om de Kapitein te pesten”, vertrouwt productieleidster Sharon Morill ons toe. “Op het vak van animatie kunnen we met zo‘n schepsel echt alle kanten uit, met zijn lange armen, zijn grappige uitzicht...”

Ook het einde van de film was een moeilijk punt. Er waren de voorstanders van een ontmoeting tussen Peter Pan en een volwassen Wendy, maar ook de fans van de terugkeer van Janes vader die aan het front vocht. Uiteindelijk brengen de slotscènes een hele waaier aan emoties die elk van ons weer hoop geven.

De muziek
De keuze viel op componist Joel McNeely die met zijn muziek hulde moest brengen can de originele film, maar tegelijk een eigen muzikale identiteit moest verzekeren. De film vroeg om een tijdloze, emotionele muziek die ook humor en actie tot hun recht wist te brengen.

Vóór hij begon, keek hij samen met de regisseur, de producers en de animatieverantwoordelijken naar een ruwe montage van de film. Samen bepaalden ze welke fragmenten een muzikale ondersteuning verdienden. Ze bekeken de stijl, de emoties die dienden overgebracht en de thematische vereisten van de film. Pus daarna wierp McNeely zich op de eigenlijke composities. Acht weken later was de muziek klaar. Ze werd opgenomen met een orkest van 90 musici in de Londense studio’s van Abbey Road.

Joel McNeely creëerde voor elk figuurtje een eigen thema, waarbij hij de uitvoeringen van de originele film behield en uitdiepte. Zo krijgen Peter Pan en Tinkelbel hun vertrouwde melodietjes terug.

Het moeilijke vervolg
Het team kreeg de intimiderende taak om een vervolg te maken op een indrukwekkende, tijdloze klassieker van Walt Disney. “Het was verschrikkelijk”, geeft regisseur Robin Budd toe: “Hoe meer we de originele versie analyseerden, hoe meer we beseften dat de schijnbare eenvoud in de artistieke leiding bedrieglijk was. Die eenvoud evenaren was veel moeilijker dan we aanvankelijk dachten en vergde enorme inspanningen van het hele team.” Producer Christopher Chase gaat verder: “we hebben alles gegeven opdat elk beeld een heus kijkfestijn zou zijn en een waardige opvolger voor de beroemde klassieker waar iedereen zo dol op is.”

Het team balanceert op een moeilijk evenwicht tussen een evident eerbetoon aan de originele versie en de noodzaak om de personages en het publiek nieuwe emoties te verzekeren. Het figuurtje Jane moest net “traditioneel” en net “modern” genoeg getekend worden. Tekenaar Charlie Bonifacio klaarde die hachelijke klus tijdens de preproductie.

“Iedereen die aan de film meewerkte was dol op de eerste versie”, vertrouwt Temple Mathews ons toe. “We mochten niet in de valstrik trappen om zoveel respect te tonen, dat we zelf niet langer grappig waren...”

“De eerste film”, aldus co-regisseur Donovan Cook, “brengt het verhaal van een meisje dat bang is om op te groeien, maar ontdekt dat je je jeugd niet hoeft op te geven omdat je zogezegd ouder wordt. In deze film leert Jane dat niemand zijn jeugd achter zich hoeft te laten om op te groeien en verantwoordelijk te zijn. Dezelfde levensles uit twee verschillende invalshoeken.”

Hij gaat verder: “ ‘t was niet makke!ijk om een reden te vinden waarom Jane zou willen terugkeren: waarom zou een klein meisje belaagd door de oorlog nog uit Nooitgedachtland weg willen? Janes diepgewortelde drang om haar broertje te beschermen dwingt haar om terug naar huis te keren. Ze is veranderd, ze gelooft weer in dromen, maar toch voelt ze nog steeds die verantwoordelijkheid voor Danny.”

DVD specificaties:
Audio: Dolby Digital 5.1 Engels, Frans, Nederlands
Beeld: 1.66:1 anamorfisch
Ondertiteling: Nederlands, Frans, Engels

DVD extra’s:
• Disney’s verhalenboek: de nieuwe held van Nooitgedachtenland
• Avonturenspel: red de slimme jongens
• Verloren schatten: niet eerder vertoonde scènes besproken door producer Chris Chase en executive producer Sharon Morill: Janes eerste ontmoeting met Kapitein Haak + Een cadeau voor Tinkelbel
• Korte animatiefilm: “Pluto en het vogeltje”