:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Buena Vista >> PERSBERICHT: VIER TIJDLOZE DISNEY CLASSICS
PERSBERICHT: VIER TIJDLOZE DISNEY CLASSICS
Bron: Buena Vista - Datum: 2003-03-21 - Geplaatst door: Serge
Vanaf 26 maart 2003 brengt Walt Disney Pictures vier tijdloze klassiekers, Disney's 2e Classic Pinokkio, Disney's 9e Classic Vrij en Vrolijk, Disney's 22e Classic Het Grote Verhaal van Winnie De Poeh, Disney's 26e Classic De Speurneuzen en bovendien Heksen en Bezemstelen en Belle en het Beest - Belle's Wonderlijke Verhalen voor de allereerste keer uit op DVD met extra BONUSMATERIAAL.



PINOKKIO (1940)
Pinokkio, één van de meest tijdloze meesterwerken en de tweede lange animatie speelfilm die onder de bezielende leiding van Walt Disney zelf werd gemaakt, is nu op verbluffende wijze volledig gerestaureerd en voorzien van een gloednieuwe digitale geluidsband. De hartverwarmende film is nu nóg magischer dan voorheen. In Pinokkio brengt een blauwe toverfee in een betoverende nacht vol sterren, de geliefde marionet Pinokkio tot leven. Dit is het begin van een fantastisch avontuur, waarin de pop moet bewijzen moedig, trouw en eerlijk te zijn. Het is het ontroerende verhaal van de magische kracht van het geloof in je eigen dromen.

Terwijl de vriendelijke houtsnijder Geppetto slaapt, komt in een magische nacht vol sterren een prachtige blauwe fee binnen. Zij brengt Geppetto's laatste werkstuk, de houten marionet Pinokkio, tot leven. Dit was wat Geppetto diep in zijn hart altijd vurig had gewenst en waarvan hij vaak had gedroomd. De fee stelt de pientere Japie Krekel aan tot vriend en geweten van de kleine jongen. Hij is dolgelukkig. Pinokkio begint samen met Japie Krekel aan een avontuurlijke tocht waarbij telkens moed, trouw en eerlijkheid op de proef worden gesteld. Vooral dat laatste is niet eenvoudig, want een leugentje wordt direct afgestraft met een neus die maar langer en langer wordt. Alleen als Pinokkio erin slaagt de reis op die manier tot een goed einde te brengen, zal hij een échte jongen mogen blijven.

De DVD bevat naast het magische avontuur ook nog een heleboel extra's:
- Op zoek naar Japie Krekel
- Pinokkio "Een wens komt uit", achtergrondreportage
- Sing-Along Song "Figaro & Cleo"
- Sing-Along Song "Manneke van hout"
- Ik doe geen domme dingen
- Ik speel niet met vuur
- Vergelijking storyboard en definitieve film
- Originele bioscooptrailer uit 1940

Talen: Dolby Digital 5.1 Engels, Nederlands, Pools
Ondertiteling: Engels, Nederlands, Pools
Beeldformaat: 1.33:1 / 4x3. Geschikt voor alle beeldformaten.
Speelduur: 84 min.

Het maken van Pinokkio
Het verhaal van de film is gebaseerd op het gelijknamige, wereldberoemde boek van de Italiaan Carlo Lorenzini Collodi. Toen de film in 1940 in Amerika in de bioscoop uitkwam was iedereen onder de indruk van de prachtige, vloeiende animatie, de schitterende kleuren, de artistieke inbreng en het leuke script. De details zijn indrukwekkend, de speciale effecten talrijk en de muziek, bekroond met maar liefst 2 OSCARS voor het Beste Lied When You Wish Upon A Star (Als er eens een ster verschiet) en Best Original Score, fenomenaal. Meer dan 750 kunstenaars werkten intensief samen. Bijna 1 miljoen tekeningen werden vervaardigd waarvoor 1500 verschillende kleuren gebruikt werden, en 80 muzikanten werden in stelling gebracht voor de muziek.

In tegenstelling tot de 1e Classic Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen was het voor Walt Disney een veel grotere opgave het geïnvesteerde geld snel terug te verdienen. De fim had uiteindelijk meer dan 2.6 miljoen dollar gekost en mede door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog moest een fors bedrag afgeschreven worden. Gelukkig beïnvloedde dat niet de kwaliteit van latere animatiefilms en inmiddels blijkt Pinokkio een van de indrukwekkendse Disney films allertijden.

Aan de totstandkoming van Pinokkio werkten beroemde animators mee als Franklin Thomas, Milton Kahl, Ward Kimball, Eric Larson, Fred Moore en Woolie Reitherman.



VRIJ EN VROLIJK (1947)
Vrij en Vrolijk, Disney's 9e avondvullende animatiemeesterwerk uit 1947, is een heerlijk juweel dat een heleboel historische Disney momenten oplevert. In navolging van Disney's klassieke traditie van fantastische verhalen, onvergetelijke figuren, muziek en avontuur vertelt Vrij en Vrolijk maar liefst twee verhalen. Het verhaal van Bongo en het verhaal van Mickey en de Bonenstaak. De gastheer van deze productie is Japie Krekel een van de hoofdrolspelers uit Pinokkio. Naast animatie zijn ook live action speelfilmfragmenten te zien.

TWEE VERHALEN:
Bongo
Het beertje Bongo is een grote ster in het circus geworden. Toch is hij niet gelukkig. Met zijn rood gele hoedje en zijn rode jas voelt hij zich op zijn circusfiets meer een teddybeer dan een echte beer. Daarnaast wordt hij door zijn eigenaars heel slecht behandeld. 's Nachts wordt hij opgesloten in een te klein hok met tralies. Hij droomt ervan om een echte beer te zijn, vrij in de natuur. Tijdens een lange reis in de circustrein lukt het hem uit zijn getraliede hok op zijn circusfiets te ontsnappen. In de vrije natuur maakt hij al snel veel vrienden. Toch moeten zij lachen om de wanhopige pogingen van Bongo om zich aan het wilde leven aan te passen. Het valt niet mee. Wanneer het donker wordt voelt hij zich heel alleen. Hij is bang, een noodweer breekt uit en hij vlucht op zijn fiets. 's Ochtends wordt hij op een uithangende rots wakker. Hoe komt hij daar heelhuids vanaf? Bongo moet heel veel gevaren overwinnen. Het lijkt wel alsof alles tegenzit. Uiteindelijk loopt het allemaal toch heel goed af en wordt hij zelfs verliefd op een lieve vrouwtjesbeer.

Mickey en de Bonenstaak
Dankzij de Zingende Harp, die vanaf het balkon van het kasteel haar muziek laat sprankelen, heerst geluk en rijkdom in de vallei. Op een dag echter glijdt een zwarte schaduw over de streek. Wanneer deze eenmaal is opgetrokken blijkt de Zingende Harp te zijn verdwenen, de streek in armoe achterlatend. Op een van de boerderijen woont Mickey Mouse. Hij wordt geholpen door Donald en Goofy. Ze zijn net als iedereen heel arm. De groente wil niet groeien en de koe geeft geen melk. Mickey besluit de koe te verkopen, maar in plaats van geld ruilt hij de koe voor een handvol magische bonen. Nijdig gooit Donald de bonen weg en ze rollen door een gat onder de vloer. De nacht valt en het licht van de volle maan doet de bonen uitgroeien tot enorme planten, de boerderij meenemend tot grote hoogten. 's Ochtends zijn Mickey, Donald en Goofy in een reusachtig kasteel in de hemel beland. In dit kasteel worden ze opgemerkt door de Zingende Harp die door een reus gevangen wordt gehouden. Het is geen gewone reus. Hij ziet er best grappig uit en kan zich heel klein maken. Na een spannend avontuur loopt ook dit verhaal goed af en keert gelukkig de welvaart weer terug in de vallei.

De DVD bevat naast het magische avontuur ook extra's:
- Het verhaal achter Vrij en Vrolijk

Talen: Dolby Digital 5.1 Engels, Nederlands
Ondertiteling: Engels, Nederlands
Beeldformaat: 1.33:1 / 4x3. Geschikt voor alle beeldformaten. Speelduur: 70 min.



HET GROTE VERHAAL VAN WINNIE DE POEH (1977)
Rum-tum-tiddle-lum-tum... Tra-la-la...
De 25ste verjaardag van Poeh's eerste, meest favoriete film wordt gevierd met de speciale uitvoering van deze geliefde Classic. Ga mee naar het Honderd Bunderbos met de knuffelbeer Winnie de Poeh, en zijn vriendjes Teigetje, Knorretje, Iejoor de ezel, Meneer Uil, Konijn, de kangoeroes Kanga en Roe en het jongetje Janneman Robinson. Geniet van drie heerlijke verhalen, boordevol tijdloze avonturen

DRIE VERHALEN:
Winnie de Poeh en de Honingboom
Winnie de Poeh, de lieve dikke teddybeer heeft altijd trek. Trek in honing, want dat is zijn lievelingseten. "Ik heb knaagje in mijn maagje"... en dan moet Winnie gewoon honing eten. Hij komt in grote problemen als hij voor zijn portie honing in een boom klimt. Een grote zwerm bijen vindt zijn gedrag bereslecht. Met de hulp van zijn vriendjes weet hij te vluchten. Mischien heeft Konijn nog een voorraadje honing? Jawel. Poeh eet zoveel van de door Konijn opgespaarde honing dat hij het konijnenhol niet meer uit kan. Hij is te dik geworden. Wat een toestand. Hij moet vermageren. Dat kan wel weken duren. Gelukkig zijn ook nu weer zijn vriendjes onder aanvoering van Janneman Robinson behulpzaam, en loopt ook dit avontuur beregoed af.

Winnie de Poeh en de Waaibomendag
Het waait verschrikkelijk hard in het Honderd Bunderbos. Winnie de Poeh wordt er waaierig van. Het is een echte helse Waaibomendag. Hij besluit al zijn vriendjes een vrolijk Waaifeest te wensen. Maar door het waaien gebeuren vreselijke dingen. De woning van Uil waait om en omdat het ook heel hard gaat regenen loopt de woning van Knorretje helemaal onder. Iedereen vlucht naar het huis van Janneman Robinson, want daar is het nog droog. Maar waar zijn Winnie de Poeh en Knorretje gebleven? Beiden komen in een akelig benauwde situatie terecht. Gelukkig komt alles goed en wordt Winnie uitgeroepen tot de held van de dag. Ook Knorretje verricht een heldendaad. En zo wordt de dag met een heldenfeest besloten.

Winnie de Poeh en het mooiste van Teigetje
Het gehuppel, getrippel, getrappel, het buitelen en stuiteren van Teigetje drijft vooral Konijn tot wanhoop. Samen met Poeh en Knorretje besluit hij hem een lesje te leren. Ze zullen samen een flinke wandeling maken. Wat zou het mooi zijn als Teigetje dan zou verdwalen. Dan voelt hij zich misschien heel eenzaam en bang, en dan houdt hij wellicht op met stuiteren. Niet Teigetje maar Konijn raakt de weg kwijt. Gelukkig redt Teigetje hem uit het inmiddels donkergeworden bos. Als het sneeuwt gaan Teigetje en Roe lekker door de sneeuw stuiteren. Al stuiterend komen ze op het meer terecht waar Konijn aan het schaatsen is. Teigetje brengt hier niets van terecht. Hij is wel ergens anders kampioen in. Hij is namelijk kampioen bomenklimmen en Teigetje vliegt omhoog. Maar hoe komt die boom zo hoog? Hij durft nauwelijks naar beneden te kijken. Gelukkig zijn daar nog Janneman Robinson, Winnie de Poeh en Kanga die hem razendsnel te hulp komen. Zonder vrienden kom je niet ver. Teigetje is nu heel stil en verdrietig. Maar een verdrietige Teigetje is ook niet leuk. Daarom wordt al snel een groot feest georganiseerd.

De DVD bevat naast het magische avontuur ook nog een heleboel extra's:
- "Een dagvoor Iejoor" korte animatiefilm
- De Winnie de Poeh fotogalerij
- "Het verhaal achter het meesterwerk" - Achtergrondreportage van Winnie de Poeh "The Making Of"
- "Het lied van Winnie de Poeh" uitgevoerd door Carly Simon
- "Poeh en zijn schaduw" - Disney's verhalenboek
- "De Honderd Bunderbos uitdaging " - Spel
- "Denk-denk-denk-weetjes van Poeh"
- "Huffels en Woezels" Sing-Along song

Talen: Dolby Digital 5.1 Engels, Nederlands
Ondertiteling: Engels, Nederlands
Beeldformaat: 1.33:1 / 4x3. Geschikt voor alle beeldformaten.
Speelduur: 71 min.

Gebaseerd op de boeken van A.A. Milne



DE SPEURNEUZEN (1986)
Ook deze Classic uit 1986, gebaseerd op het boek Basil of Baker Street van Eve Titus, heeft alle kenmerken van een echte Disney Classic. Een reeks onweerstaanbare Disney figuren, prachtige muziek van Hanry Mancini en een verhaal vol humor, avontuur en plezier. Revolutionair was het gebruik van de computer. Met name de beroemde achtervolging in de Londense Big Ben is voor een groot gedeelte mede met de computer totstandgekomen. In de film zit trouwens een Nederlandse inbreng. Helemaal in het begin is op speelse wijze rechter Tie, de schepping van de Nederlander Robert van Gulik, nog even te zien. Detective Sherlock Holmuis gebruikt deze figuur als vermomming.

De spanning is te snijden. In Disney's grootste detectiveverhaal staat een unieke zaak op het punt te worden opgelost.... Tot groot verdriet van het jonge muisje Olivia wordt haar vader, poppenmaker Corstiaen Bockingham, ontvoerd. Volgens haar is de ontvoering gepleegd door Frunnik de vleermuis met de houten poot, die de handlanger is van de grootste schurk die er bestaat, Professor Ratbout Rattatoei. Ze gaat direct op zoek naar Sherlock Basil Holmuis, de beste detective in Londen. Hij ruikt direct dat het om een grote zaak gaat. De gewetenloze Professor Ratbout Rattatoei is een duivel, een genie ook, maar vooral een duivel. Samen met de grappige hond Toby, de beste speurhond die door hem zelf is opgeleid, de moedige Olivia en de gemoedelijke Dokter David O. Dawson die net terug is uit de tropen, gaan ze met zijn vieren op pad. De vader van Olivia is inderdaad gekidnapt en wordt gevangengehouden in een vreemdsoortig speelgoedparadijs. Als Olivia zelf op onderzoek uitgaat wordt ze vliegensvlug gekidnapt door Frunnik de vleermuis. In een grote groene fles met een dikke kurk wordt zij door de Professor gevangen gezet. Het onderzoek voert Sherlock Holmuis naar een louche zeemanskroeg. Samen met Dokter Dawson wordt hij echter op een verschrikkelijke manier in de val gelokt. Door de schurken worden ze stevig vastgebonden. Sherlock Holmuis is gelukkig niet voor niets de beste detective in Londen Ze ontsnappen en ook Olivia wordt bevrijd. Al snel begrijpt hij wat de waanzinnige plannen van de Professor zijn. Hij probeert met een nepkoningin de macht over te nemen in het Koninkrijk. Het Koninkrijk is in groot gevaar. Een spannende achtervolging vindt plaats. In een zeppelin door de lucht boven Londen, onder de Tower bridge door, dwars door de beroemde klokkentoren de Big Ben. Gelukkig spit uiteindelijk de meest gewetenloze rat van Londen, Professor Ratbout de verschrikkelijke, het onderspit.

De DVD bevat naast het magische avontuur ook nog een heleboel extra's:
- Achtergrondreportage van De Speurneuzen "Making Of"
- Korte animatiefilm "De Klokkenpoetsers"
- Korte animatiefilm "Donald's Misdaad"
- Plakboek "De Speurneuzen"
- Sing-Along Song "Mijn misdadige brein"

Talen: Dolby Digital 5.1 Engels, Nederlands
Ondertiteling: Engels, Nederlands, Grieks
Beeldformaat: 1.66:1 / 16x9. Geschikt voor alle beeldformaten.
Speelduur: 71 min.



HEKSEN EN BEZEMSTELEN (1971)
Een betoverende mix van live-action en animatie met Angela Lansbury in de zingende hoofdrol van een heks die op cursus gaat. De film won een OSCAR voor Best Visual Effects en is één van Disney's vertederendste klassiekers.

Een heerlijke amateurheks (Angela Lansbury) neemt met tegenzin drie vroegwijze weeskinderen in huis op. Al gauw merken ze dat het bed van een van hen kan vliegen. Het bed bevat een magische bedknop. Als ze er overheen wrijven en een wens doen, vliegt het bed naar de plek die zij willen. Zo beleven ze het ene fantastische avontuur na het andere. Ook een bezoek aan een eiland waar wonderbaarlijke animatiedieren wonen, staat op het programma. De vier gaan uiteindelijk samen met een grappige professor op zoek naar een oude toverspreuk, die het land kan beschermen tegen vijandige indringers.

De DVD bevat naast het magische avontuur ook nog een heleboel extra's:
- "Mickey de tovenaar"
- "Trick or Treat"
- "Music Magic: The Sherman Brothers"
- "Een stap in de goede richting"
- "Plakboek - Heksen en Bezemstelen"

Talen Dolby Digital 5.1: Engels
Ondertiteling: Engels, Nederlands
Beeldformaat: 1.66:1 / 16x9. Geschikt voor alle beeldformaten.
Speelduur: 77 min.



BELLE EN HET BEEST - BELLE'S WONDERLIJKE VERHALEN
Belle zit nog steeds opgesloten in het Kasteel. Terwijl de vriendschap tussen haar en het Beest groeit, groeit ook de hoop dat ze ooit zal kunnen leren om van het Beest te houden en zo de vloek op te heffen... In deze speciale uitvoering met een gloednieuwe vertederende scène krijgt het betoverende verhaal van Belle en het Beest een vervolg in een avondvullend avontuur vol fantasie met drie prachtige verhalen. Geniet naast Belle en het Beest van bekende karakters als Lumière, Pendule, Mevrouw Tuit, Barstje en "nieuwe" magische karakters zoals de pen La Plume, het woordenboek van Dalen, het briefpapier Perk, de kroonluchter Kroonluchtine, en Fifi de plumeau. De liedjes Luister met je hart en Ik denk aan jou. Jij denkt aan mij gezongen door Joke de Kruijf (Belle) zorgen voor vloeiende overgangen tussen de verschillende avonturen.

Vergeven en Vergeten
Na een dom verschil van mening weigeren Belle en het Beest nog met elkaar te praten. Maar wie is nu het verstandigste? De pen la Plume, het briefpapier Perk en het woordenboek Van Dalen lossen dit op door uit naam van het stijfkoppige Beest een prachtige brief aan Belle te schrijven. Hun bemoeienis wordt door hem absoluut niet op prijs gesteld. Gelukkig is Belle er nog.

Het is niet altijd wat het lijkt
Het is alweer vijf jaar geleden dat Lumière de elegante plumeau Fifi het hof maakte. Dit jubileum mag niet zomaar voorbijgaan. Als Belle aanbiedt hem met de feestelijkheden te helpen, wordt Fifi zeer achterdochtig en jaloers. Op haar manier probeert ze wraak te nemen, waarbij een romantische tocht in een slee na een doldwaze, niet te stuiten glijvlucht, maar op het nippertje goed afloopt. Zo zie je maar weer dat je niet al te snel op je eigen oordeel moet afgaan en dat je iemand ook moet kunnen vertrouwen.

Baas boven baas
Belle en het Beest krijgen het aan de stok over een.. mereltje. Halfdood heeft Belle het vogeltje gevonden. Liefdevol spalkt ze haar vleugeltje en het ziet er naar uit dat ze de vrijheid snel tegemoet kan gaan. Het Beest haat echter vogeltjes. Als blijkt dat de merel prachtig kan zingen besluit het Beest haar in een kooi op te sluiten. Maar in gevangenschap zingt ze niet. Belle overtuigt het Beest dat liefde en wederzijds respect belangrijk zijn tussen mensen en dieren. De merel wordt vrijgelaten en het Beest wordt beloond met een prachtig lied.

De DVD bevat naast het magische avontuur ook nog extra's:
- Belle's verrukkelijke dinerspel
- Betoverende omgeving
- Disney’s liedjesselectie

Talen: Dolby Digital 5.1 Engels, Nederlands, Frans
Ondertiteling: Engels, Nederlands, Frans
Beeldformaat: 1.33:1 / 4x3. Geschikt voor alle beeldformaten.
Speelduur: 68 min.

UIT HET ARCHIEF