:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MULAN
MULAN
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-12-01
FILM
Wanneer de Hunnen, onder leiding van Shan-Yu (Miguel Ferrer), de Chinese Muur oversteken en koers zetten naar de keizerlijke hoofdstad, wordt een algemene mobilisatie afgekondigd. Elke familie moet één man afvaardigen om in het Keizerlijke leger mee te gaan vechten. Fa Mulan (Ming-Na Wen), de onuithuwbare wildebras van de familie Fa, ziet het niet zitten dat haar oude vader Fa Zhou (Soon-Tek Oh) nog op zijn leeftijd ten strijde moet trekken, en tegen alle regels en tradities in verkleedt ze zich als man om in zijn plaats te gaan vechten. De voorvaderen van de familie Fa sturen haar - eerder per vergissing - de draak Mushu (Eddie Murphy) achterna om haar te beschermen. Mulan komt in het regiment van kapitein Li Shang (B.D. Wong) terecht, waar ze, naast angstvallig haar geslacht verbergen, zich ten volle moet inzetten om zich als soldaat te bewijzen. Tijdens één van hun demarches stoot het regiment van Li Shang op de door de Hunnen uitgemoorde troepen van generaal Li (James Shigeta), Shang's vader. De Hunnen zijn in de buurt, en de troepen van Li Shang zijn de enige die nog tussen hen en de Keizerlijke stad staan. Tijd voor Mulan om te bewijzen wat ze waard is.


Links de "nieuwe" Disney-versie (1.66:1), rechts de "oude" Warner-versie (1.85:1).


Dat Disney nu Mulan voor het eerst op dvd uitbrengt, is niet helemaal waar. Mulan was de laatste titel die in opdracht van Disney door Warner werd uitgebracht, vooraleer Disney de productie van hun eigen dvd's overnam. Dit is dus strikt genomen wél de eerste keer dat ze dit onder eigen label doen. De vorige versie was overigens ook de eerste Disneyfilm die in anamorfisch breedbeeld werd uitgebracht. Out of print zijnde werden voor de oude, kale maar technisch ruim voldoende versie op de diverse handelsfora schandalig hoge bedragen neergeteld, zeker als je weet dat het algemeen bekend was dat deze nieuwe versie eerlang zou uitkomen. Als U nog, zoals ik, een oud exemplaar in uw bezit heeft, dan zullen we in deze bespreking U trachten te informeren of het de moeite is om - alweer - een upgrade van uw Disneycollectie te overwegen. Om de oude versie nu nog te verkopen voor driemaal zijn feitelijke waarde, bent U helaas te laat...



Eerst dit: telkens er een nieuwe Disneytitel wordt (her)uitgebracht, wordt die in de persberichten omschreven als dé ultieme topper die niet in je collectie mag ontbreken, met als gevolg dat alle titels op de duur dat predicaat meekrijgen. Ik vind Mulan zeker inhoudelijk geen topper, daarvoor is het scenario veel te stroef. Net zoals in zowat alle andere films volgen we weer de queeste van het hoofdpersonage naar zijn (of in dit geval haar) lotsbestemming, geassisteerd door de één of andere sidekick met een psychotische afwijking. Deze sidekick, de draak Mushu, gevoicet door Eddie Murphy, is, in tegenstelling tot andere films, net in deze film het element dat de ernst wat breekt en de film draaglijker maakt - Murphy's filmcarrière vertoont een all-time low, maar zo lang hij zich kan uitleven als sprekende draak of pratende ezel (Shrek) heeft de man een onnavolgbare gave. Het verhaaltje is me net iets te braaf en te voorspelbaar, veel medeleven met de personages voel je niet echt, en de manier waarop de Chinezen ten tijde van de keizerlijke dynastieën geportretteerd wordt, is qua karikatuur er toch nét over. Toch is Mulan in alle opzichten een film waarmee Disney op veilig speelt: op gebied van animatie wordt er geen risico genomen, en is deze film een even mooi afgewerkt produkt als de Disneyfilms uit dit era. Eéntje om niet bij na te denken, dus.

Nog een kleine opmerking: welke versie U ook verkiest, blijf van de UK-versie af, want daar is nog maar eens een kopstoot uit weggeknipt.



BEELD EN GELUID
Wie de oude versie van Warner nog in zijn bezit heeft, kan zich afvragen of het de moeite loont om die versie te verkopen en deze aan te schaffen. Op gebied van beeld en geluid is er alvast nauwelijks verschil; de oude versie verdiende al ruimschoots een voldoende, en dat is met deze nieuwe versie niet anders. Beide versies zijn anamorfisch, de vorige op formaat 1.85:1 en deze op 1.66:1, wat maakt dat er misschien een heel klein beetje beeld verloren gaat in de overscan. Wat het beeld betreft is het contrast duidelijk een klein beetje verbeterd en zijn de kleuren net iets meer geprononceerd; daartegenover staat dat op deze nieuwe versie de kleur zeer sporadisch al eens uit de randen "druipt", en er een paar kleine compressie-artefacts te zien zijn, doordat er meer ruimte wordt ingenomen door de audiotracks en de extra's. Dit zijn echter in beide gevallen minieme foutjes, want over het algemeen is dit een solide transfer, met zeer weinig interlacing voor een tekenfilm toch, goed detailniveau en de virtuele afwezigheid van ruis en noise. Om een vergelijking tussen de twee duidelijk te maken, heb ik getracht om U van beide versies enkele identieke screenshots te geven.

Op het gebied van geluid zijn beide versies voorzien van een Engelse Dolby Digital 5.1-track, alhoewel deze nieuwe versie een debiet van 448 Kbps heeft, waar de oude het slechts met 384 Kbps moest stellen. Waar op de vorige nog 5.1-tracks in Frans en Italiaans een hele ris 2.0-track in andere talen (Nederlands, Pools, Tsjechisch, Hebreeuws, Grieks) te vinden waren, is hier geopteerd voor Franse, Nederlandse, én een aparte Vlaamse 5.1-track. Voor de kleinere kijkertjes is deze recente versie dus alvast een vooruitgang. De Engelse track is misschien een klein beetje meer uitgebalanceerd, maar ook hier is het verschil miniem. Beide versies beschikken over een goed ruimtelijke kanaalsplitsing, een actieve subwoofer en puntgave dialogen.



EXTRA'S
Hét voornaamste verschil tussen de twee versies vinden we terug op gebied van extra's. De vorige versie bevatte die namelijk niet, maar opende bijvoorbeeld ook niet met negen minuten aan cross-promotionele trailers.

Disc 1 begint met maar liefst 23 minuten aan 7 verwijderde scènes, telkens voorzien met een introductie van regisseur Tony Bancroft. De scènes zelf zijn natuurlijk nog slechts in een storyboard-stadium, maar de voicing is al helemaal in orde, en de film bevat onder meer een niet volledig uitgewerkt extra muzieknummer met Eddie Murphy. De sectie "Music And More" bevat om te beginnen karaoke-versies van "Honor To Us All" en "I'll Make A Man Out Of You" (8 min.). Daarnaast krijgen we van dit laatste nummer ook een Mandarijnse versie, uitgevoerd door Jackie Chan, een versie van "Reflection" door Christina Aguilera en de videoclip van "True To Your Heart" van Stevie Wonder en 98 Degrees. Samen duren deze drie clips 11 minuten, en vooral bij de eerste heb ik inhoudelijk een probleem, omdat Chan oorspronkelijk niets te maken heeft met de film Mulan. Een zelfde truc, om recente popsterretjes te (her)lanceren werd ook al eens uitgeprobeerd op Aladdin, door Jessica Simpson het nummer "A Whole New World" te laten vermassacreren. De muzieknummers zijn voorzien van een play all-functie.



De derde sectie op disc 1 bevat "Games & Activities: Disneypedia: Mulan's World". Op deze interactieve tekening spoort Mushu je aan om iets aan te klikken, waardoor je wat achtergrondinformatie krijgt over China. Je kan ook voor een "guided tour" kiezen (de pijltjes onderaan rechts). Deze feature is vooral voer voor de allerkleinsten. De laatste sectie, "Backstage Disney" tenslotte, laat als eerste keuze een audiocommentaar door producent Pam Coats en regisseurs Tony Bancroft en Barry Cook. Het idee om alle recente Disneyfilms tegenwoordig van audiocommentaar te voorzien, ben ik wel genegen, want liefhebbers van dergelijke animatiefilms krijgen hier een schat aan informatie over het maken ervan, wat voor de disc een duidelijke meerwaarde betekent. "Mulan's Fun Facts" is een twee minuten durende mini-triviatrack waarbij beelden van de film worden afgewisseld met footage van de animatoren.



Disc 2 is een single layer-disc, en bevat nog wat additioneel bonumateriaal, ook onderverdeeld in een "Music & More"-sectie en een "Backstage Disney"-sectie. Vooral de sectie "Music & More" stelt wat teleur. Daarin vinden we nog maar eens wat videoclips, eerst één van (alweer) Jackie Chan, die nog maar eens "I'll Make A Man Out Of You" zingt, maar ditmaal in het Cantonees, en dan een Mandarijnse versie van "Reflection" door Coco Lee. Vervolgens komen er Spaanse versies van "Reflection" door een zekere Lucero, en één van "True To Your Heart" door de mij al even onbekende Christian. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat deze clips alleen maar zijn toegevoegd om bepaalde lokale markten te plezieren. Ze bieden in elk geval bijzonder weinig intrinsieke meerwaarde. De play all-functie breit alle dertien minuten dat deze clips duren, achter elkaar.



Wie op dit ogenblik denkt dat hij met de dubbeldisc bedrogen is, moet echter maar eens naar de tweede "Disney Backstage"-sectie kijken, en die biedt een uitstekend evenwicht tegen de te zeer getinte promotionele overkill aan videoclips. Deze sectie bevat een hele ris aan documentaires, thematisch onderverdeeld, waarbij elke subsectie nog eens wordt onderverdeeld in sub-subsecties, maar ook gelukkig voorzien zijn van een play all-functie. "The Journey Begins" bestaat uit een documentaire "Discovering Mulan" (7 min.) over de invloeden van de Chinese cultuur op de film, "The Ballad Of Hua Mulan" (5 min.), de tekst waarop het scenario gebaseerd is, en twee zeer embryonale voorstudies (elk 2 minuten). In "Story Artists' Journey" zien we in "Finding Mulan" hoe het hoofdpersonage geleidelijkaan haar definitieve vorm krijgt, en bevat ook een multi angle-studie waarbij storyboard en definitieve film worden vergeleken. "Design" laat men in drie korte featurettes eerstenkele experts aan het woord over "Art Design" (6 min.), "Character Design" (4 min.) en "Ballad to Colour" (4 min.), om U vervolgens te laten grasduinen in een hele bibliotheek met letterlijk honderden conceptuele schetsen. Na een korte inleiding vat "Production" aan met twee scènes van elk ongeveer een minuut waarbij je de verschillende stadia van afwerking kan vergelijken door middel van een multi angle-featurette. Tot slot krijgen we nog twee kortfilmpjes, samen 9 minuten, waarin de bijdragen van de CGI-ploeg bij massascènes, zoals onder meer de aanval van de Hunnen wordt toegelicht, waarbij dezelfde technologie als in The Lion King werd gebruikt. In "Music" (5 min.) krijgen we een kijkje achter de schermen van de componisten, die beslissen waar en welke liedjes er moeten worden ingevoegd. De laatste sectie, "International Mulan", bevat traditioneel een documentaire over de dubbing in andere talen (6 min.), een meertalig muziekfragmentje ("I'll Make A Man Out Of You") (3 min.), en een hoop artwork-posters. Origineel is zo'n bijdrage echt niet, maar het maakt het geheel wel af.

Enige commentaar die we op de extra's hebben, is dat we liever hadden gezien dat alle extra's op de tweede disc terecht waren gekomen; dit zou ongetwijfeld de beeldkwaliteit van de eerste disc ten goede zijn gekomen.



CONCLUSIE
Alhoewel deze 2-disc heruitgave van Mulan niet in Disney's vermaarde Platinum-reeks thuishoort, doen de extra's niet onder voor de versies van The Lion King en Aladdin die we recent onder ogen hebben gekregen. Wie niets geeft om extra's kan met een gerust geweten zijn of haar oude versie behouden, want de beeld-en geluidskwaliteit zijn vergelijkbaar gebleven. Op de overdaad aan videoclips na zijn de extra's echter wél echt de moeite waard. Voor een top-dvdstatus mankeert spijtig genoeg voor de score van het beeld net een half puntje; als men alle extra's naar de tweede disc had gemigreerd, was dit probleem waarschijnlijk opgelost geweest.


cover




Studio: Buena Vista

Regie: Barry Cook & Tony Bancroft
Met: Ming-Na Wen, B.D. Wong, Soon-Tek Oh, Eddie Murphy, Harvey Fierstein, Gedde Watanabe, Miguel Ferrer, Pat Morita

Film:
7/10

Extra's:
8,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1998

Leeftijd:
AL

Speelduur:
84 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711875978364


Beeldformaat:
1.66:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1,
Vlaams Dolby Digital 5.1,
Nederlands Dolby Digital 5.1,
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Cross-promotionele trailers
• 9 videoclips
• Interactieve featurette ""Mulan's World"
• Audiocommentaartrack
• Trivia track
• 13 making of-featurettes
• 3 multi angle-featurettes
• Schetsen en artwork

Andere recente releases van deze maatschappij