:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ONE TREE HILL - SEIZOEN 1
ONE TREE HILL - SEIZOEN 1
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-01-03
SERIE
De halfbroers Nathan (James Lafferty) en Lucas (Chad Michael Murray) Scott mogen dan wel dezelfde vader hebben en beiden in het dorpje Tree Hill wonen, hun levens zijn wel degelijk heel verschillend. Nathan is de voorbeeldige jongeling, Lucas de verlaten onwettige zoon. Beide lid laten worden van het basketbalteam "The Ravens" lijkt dus niet meteen een voor de hand liggende keuze.

One Tree Hill is een in Europa (voorlopig?) nog relatief onbekende serie die wellicht vooral liefhebbers van tienerseries als Dawson's Creek zal aanspreken. Zowel de acteurs als mensen achter de schermen zijn voor de meeste lezers waarschijnlijk grotendeels onbekenden. Bedenker Mark Schwahn draaide in 1997 zijn enige film 35 Miles From Normal om zich daarna toe te leggen op het schrijven van scenario's. Sinds One Tree Hill wist hij ondermeer ook even aan de oppervlakte op te duiken door zijn script voor de film Coach Carter. Acteur Chad Michael Murray was, alvorens hij de rol van Lucas op zijn rekening nam, te zien in de tv-serie Lone Star, een aantal afleveringen van Gilmore Girls en tijdens het vijfde Dawson's Creek-seizoen. Sinds One Tree Hill speelde hij ondermeer mee in de House Of Wax-remake. Paul Johansson (Dan Scott in de serie) wist rolletjes te versieren in drie Nick Cassevetes films: John Q, She's So Lovely en The Notebook. Oplettende kijkers met een goed geheugen zullen zich misschien nog b-acteur Craig Sheffer herinneren uit films als Shadow Of A Doubt, Head Above Water en de Clive Barker-film Nightbreed. Er zijn buiten het feit dat Chad Michael Murray te zien was in het vijfde seizoen nog wel meer raakvlakken tussen One Tree Hill en Dawson's Creek. Niet alleen spelen de twee series zich af in de staat North Carolina maar zo zouden er volgens "hardcore" fans zelf een aantal locaties in beider series te zien zijn. Net als Dawson's Creek is deze One Tree Hill een relatief brave serie met veel mooie jonge mensen en een hippe soundtrack (Jimmy Eat World, Travis, Keane) en geen serie die het moet hebben van subliem acteerwerk, weergaloze verhaallijnen of diep uitgewerkte personages. De serie is op zich zeker niet slecht maar er is voor diegenen die niet onmiddellijk tot de doelgroep van de serie behoren (lees: diegenen die de puberteit ontgroeid zijn) heel wat ander lekkers op dvd formaat te verkrijgen. Bij dit eerste One Tree Hill-seizoen krijgen we 22 afleveringen van ongeveer 40 minuten elk.

AFLEVERINGEN
Disc 1:
1. Pilot
Nathan Scott is de ster van het basketbalteam van Three Hill's middelbare school. Zijn vriendin is Peyton, een adembenemend mooie cheerleader. Wanneer halfbroer Luc het team komt versterken dreigt deze zowel de plaats van Nathan in het team als zijn vriendin over te nemen.

2. The Places You Have Come To Fear The Most
Lucas speelt zijn eerste wedstrijd als Tree Hill Raven en bakt er niet veel van. Hij is echter niet de enige die met onzekerheden te kampen heeft. Peyton kan namelijk de moed niet opbrengen haar tekeningen voor publicatie in te leveren.

3. Are You True?
Lucas speelt zijn spel. Hij vervangt Nathan in de opstelling waarop Nathan de andere spelers bereid vindt om Lucas te treiteren. Haley heeft een nieuwe student aan wie hij bijlessen geeft: Nathan.

4. Crash Into You
Een feest bij het strandhuis van Dan, compleet met basketbalspelers, cheerleaders en bier: de ideale recepten voor een geslaagde party. De sfeer wordt echter verpest wanneer Nathan Lucas vernedert, vervolgens de auto van Peyton in puin rijdt en Lucas de schuld op zich laat nemen.

Disc 2:
5. All That You Can't Leave Behind
Is het maar een spel? Dan is vastbesloten de vader/ zoon basketbalwedstrijd te winnen, zelfs wanneer dit betekent dat Nathan moet verliezen. Peyton heeft het moeilijk met het overlijden van haar moeder.

6. Every Night Is Another Story
Partnerruil. Een gevecht tijdens een uitwedstrijd heeft een aantal onverwachte combinaties tot gevolg. Peyton rijdt Brooke en Haley naar huis, terwijl Lucas en Nathan tot een experimenteel bondgenootschap in de bossen gedwongen worden.

7. Life In A Glass House
Ieder jaar is Dan gastheer van een basketbalfeest. Dit jaar wordt het echter bijgewoond door zijn beide zoons.

8. The Search For Something More
Met de belofte niet te drinken haalt Brooke Peyton over om een feest bij Duke bij te wonen. Geen drank, maar pillen mogen toch? Wanneer onopvallend een date-rape drug in het drankje van Peyton gedaan wordt, redt Brooke haar vriendin... en roept de hulp van Lucas in.

Disc 3:
9. With Arms Outstretched
Een tatoeage en een kater, dat is waar Lucas mee thuiskomt na zijn eerste afspraakje met Brooke. Nathan heeft het nog slechter: hij staat onder druk om het record van Dan te breken en neemt amfetaminen om zijn prestaties op te krikken.

10. You Gotta Go There To Come Back
Omdat ze bezorgd is over Nathan, zegt Whitey haar training af. Hierdoor heeft Dan tijd voor een afschuwelijk vader & zoon weekend met Nathan. Jake krijgt door het afzeggen tijd voor een speciaal meisje: het zes maanden oude dochtertje van Jenny.

11. The Living Years
De verkeerde invloed. Verondersteld werd dat Haley Nathan zou helpen zijn leven weer op de rails te krijgen. In plaats daarvan doet ze hetzelfde als Nathan: ze spijbelt en drinkt. Intussen heeft Lucas advies voor de vader van Peyton.

Disc 4:
12. Crash Course In Polite Conversation
Nadat gerapporteerd is dat de vader van Peyton op zee verdronken is, gaan zij en Lucas naar de kust om te kijken of ze een aangespoeld lichaam kunnen identificeren. Tijdens het verjaardagsfeest van Dan onthult zijn moeder een verschrikkelijk geheim.

13. Hanging By A Moment
Lucas en Peyton vertellen elkaar eindelijk over hun gevoelens voor elkaar en staan dan voor de pijnlijke keuze om dit aan Brooke te vertellen. Onderweg om Karen van het vliegveld op te halen, krijgen Keith en Lucas een ongeluk waardoor Lucas voor zijn leven moet vechten.

14. I Shall Believe
Terwijl Lucas bewusteloos in het ziekenhuis ligt, leidt zijn omgeving aan emotionele turbulentie. Karen ontdekt dat Keith voor het ongeluk gedronken heeft. Nathan en Haley praten niet met elkaar en Deb schakelt een echtscheidingsadvocaat in.

15. Suddenly Everything Has Changed
Lucas, die thuis herstellende is, maakt het eindelijk uit met Brooke, maar vertelt haar niet dat hij van Petyon houdt. Brooke komt daar zelf achter. De garage krijgt problemen wanneer Keith moeite heeft om de ziekenhuisrekeningen van Lucas te betalen.

Disc 5:
16. The First Cut Is The Deepest
Lucas, die eenzaam is na het verlies van Brooke, vindt troost in de armen van een stoere schoonheid die hem in een bar oppikt. Nathan dient een verzoekschrift tot ontvoogding in om zich los te maken van zijn ouders.

17. Spirit In The Night
Wanneer een cheerleader van de Ravens de avond voor een belangrijke wedstrijd geveld wordt door pokken, pakt Haley een paar pompons en leert wat ze ermee moet doen. Keith komt erachter dat er voorwaarden zijn verbonden aan het aanbod van Dan om zijn garage te financieren.

18. To Wish Impossible Things
De jaarlijkse Boy Toy veiling voor liefdadige doelen leidt tot een aantal vreemde stellen: Mouth en Brooke, Peyton en Nathan, Jake en Nick, Lucas en Haley en tenslotte Tim en Deb.

Disc 6:
19. How Can You Be Sure?
Brooke is zwanger en Lucas bevindt zich in dezelfde situatie als Dan jaren eerder. Karen ketst Keiths voorstel af en Nicki doet verwoede pogingen om zich aan Jake op te dringen.

20. What Is And What Should Never Be
Er hangt iets vreemd in de lucht. Haley organiseert een fuif voor Nathan, maar zelfs met de beste plannetjes loopt het wel eens verkeerd af. Het feestje mondt uit in een gevecht tussen Peyton en Nicki. Nathan belandt in de gevangenis.

21. The Leaving Song
Verkeerde beslissingen alom: Nathan zoekt naar porno op het net, Peyton let even niet op en laat Nicki aan de haal gaan met Jenny, en na Whitey's oogoperatie verkiest de school Dan als reservecoach.

22. The Games That Play Us
De playoffs komen eraan en Lucas gaat ervandoor. Na een bewogen jaar wil hij met een schone lei beginnen en besluit hij samen met Keith naar Charlotte te verhuizen. Een reeks uitdagingen en verraderlijke verrassingen zorgen er echter voor dat zijn afscheid niet makkelijk verloopt.

BEELD EN GELUID
We krijgen One Tree Hill in het originele 1.33.1 formaat. Zowel de scherpte, het contrast en het zwartniveau zijn grotendeels goed te noemen. Grain of beschadigingen zijn bijna niet waar te nemen. Jammer dat deze serie niet in het meer voor de hand liggende 16:9 formaat werd opgenomen maar dit is natuurlijk niet iets dat we deze dvd-release kwalijk kunnen nemen. De Dolby Surorund 2.0 track weet de verwachtingen bij een serie als One Tree Hill in te lossen.

EXTRA'S
In tegenstelling tot wat we van Warner bij hun tv-series gewoon zijn haalden ze ditmaal wel een noemenswaardig aantal extra’s uit de kast:


 • Disc 1: Commentaar bij de pilot door bedenker Mark Schwahn en producer Joe Davola. Deleted scenes bij aflevering 2.
 • Disc 2: deleted scenes bij aflevering 2 en een muzikaal optreden van Gavin DeGraw.
 • Disc 3: deleted scenes bij afleveringen 9, 10 en 11.
  Een succesvol team ontwikkelen: hoe One Tree Hill gemaakt is (17.30 minuten)
  Dagboeken van de set (2.10 minuten)
  Christmas elf gag (1.12 minuten)
 • Disc 4: deleted scenes bij afleveringen 13 en 14
 • Disc 5: deleted scenes bij afleveringen 16, 17 en 18. Commentaar door Mark Schwahn en Joe Davola bij aflevering 18.
 • Disc 6: deleted scenes bij afleveringen 19, 21 en 22. Commentaar door Chad Michael Murray, James Lafferty, Hilarie Burton, Bethany Joy Lenz en Sophia Bush bij aflevering 22. Commentaar door Paul Johansson, Moira Kelly, Craig Sheffer en Barbara Alyn Woods bij aflevering 22.


CONCLUSIE
De tienermelodrama-serie One Tree Hill verdient haar plaats naast series als The O.C. en Dawson's Creek. In Amerika is inmiddels het derde seizoen op televisie begonnen en het tweede seizoen op dvd uitgebracht.


cover
Studio: Warner

Regie: Bryan Gordon, Michael Grossman, David Carson, Duane Clark, Jason Moore, Robert Duncan McNeill, John Kretchmer, Gregory Prange, Keith Samples, Thomas J. Wright, Sandy Smolan, John Behring, Billy Dickson, Perry Lang
Met: Chad Michael Murray, James Lafferty, Hilarie Burton, Bethany Joy Lenz, Sophia Bush, Paul Johansson, Craig Sheffer, Moira Kelly

Film:
6,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
6

Speelduur:
880 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321900710923


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Noors, Zweeds, Hebreeuws, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Deleted scènes,
• Featurette,
• Commentaar

Andere recente releases van deze maatschappij