:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CSI CRIME SCENE INVESTIGATION, SEIZOEN 1
CSI CRIME SCENE INVESTIGATION, SEIZOEN 1 (BLU-RAY)
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2009-12-02
SERIE
Dit is intussen de 15de bespreking van een CSI Las Vegas-release en het lijkt me dan ook niet nodig om de serie nog uitvoerig voor te stellen. We hebben er inmiddels 8 seizoenen op zitten van deze fantastische serie (en seizoen 9 ligt nog op Blu-ray op ons te wachten) en het deed ons toch wel veel plezier om de eerste 23 afleveringen nog eens in optimale omstandigheden opnieuw te kunnen bekijken. Qua timing was deze tweede kijkbeurt (of in het geval van bepaalde afleveringen derde of zelfs vierde kijkbeurt) zowat ideaal. Het achtste seizoen was wellicht voor een groot deel van de fans de afsluiting van een tijdperk wegens het verdwijnen van niet minder dan drie geliefde personages (toegegeven, één van de personages duikt nog af en toe op in seizoen 9). Nog eens terugkeren naar het prille begin leek ons dan ook geen slecht idee alvorens de nieuwe cyclus te starten met seizoen 9. Indien we een top-20 zoudensamenstellen van onze favoriete CSI-afleveringen uit 8 seizoenen, dan komen een aantal episodes uit deze box zeker in aanmerking. We denken dan voornamelijk aan 1.7. Blood drops, 1.8. Anonymous en 1.10. Sex, Lies And Larvae
 
AFLEVERINGEN
Het eerste seizoen van CSI bevat de volgende afleveringen:

Disk 1:
1.1. Pilot (director's cut)
Een zelfmoordpleger heeft een boodschap achtergelaten op een bandje, alleen de stem op het bandje is niet de zijne..
 
1.2. Cool Change
De doden kunnen niet praten? Toch voert Grissom een gesprek met het lijk van degene die 40 miljoen dollar uit een gokmachine haalde. 
 
1.3. Crate And Burial
De vrouw van een rijke man wordt ontvoerd en levend begraven in de woestijn. Ondertussen onderzoeken Warrick en en Catherin een aanrijding waarbij de bestuurder is doorgereden.
 
1.4. Pledging Mr. Johnson
Er wordt een vrouwenbeen gevonden in Lake Mead. Dat brengt Grissom en Catherine op het spoor van een overspelaffaire.

Disk 2:
1.5. Friends And Lovers
Een man wordt in de woestijn de dood in gejaagd. Grissom en Warrick vragen zich af waarvoor hij op de vlucht was.
 
1.6. Who Are You?
Onder een huis wordt het skelet van een jonge vrouw aangetroffen. In hun zoektocht naar antwoorden en rechtvaardigheid moet het team gebruik maken van de nieuwste technieken.
 
1.7. Blood Drops
Bij een brute moord op een gezin blijven enkel de twee dochters over. Ze vertellen het team wat ze zich kunnen herinneren, maar de gruwelijke bewijzen vertellen een ander verhaal.
 
1.8. Anonymous
Bij een in scène gezette zelfdoding vermoedt Grissom dat er ergens een seriemoordenaar vrij rondloopt.
 
1.9. Unfriendly Skies
Bij een incident in een vliegtuig wordt een passagier gedood. Grissom en zijn team vragen zich af of er sprake was van zelfverdediging of moord.

Disk 3:
1.10. Sex, Lies And Larvae
Bij gebrek aan ballistisch bewijsmateriaal nemen Grissom en Sara hun toevlucht tot entomologisch onderzoek om na te gaan of een man zijn vrouw heeft vermoord. Ondertussen staat er een kunstdiefstal op het programma van Catherine en Warrick.

1.11. I-15 Murders
Een seriemoordenaar heeft het op vrouwen gemunt. Grissom ontdekt een patroon in hun verdwijningen: ze vinden allemaal plaats langs dezelfde snelweg.
 
1.12. Fahrenheit 932
Grissom, Sara en Warrick vermoeden dat een ander onderzoeksteam slecht werk heeft geleverd. Ze proberen een man die verdacht wordt van brandstichting en moord op zijn vrouw te zuiveren van blaam.
 
1.13. Boom
In een kantoorgebouw vindt een bomexplosie met dodelijke afloop plaats. Grissom opent de jacht op de dader. Nick zit met een probleem na een onenightstand met een callgirl.
 
1.14. To Have And To Hold
Wanneer er in de woestijn een menselijk bot wordt ontdekt, is het aan Grissom om de rest van het skelet op te sporen. Warrick en Sara onderzoeken de dood van een mannelijke stripper.

Disk 4:
1.15. Table Stakes
Het lijk van een vrouw drijft in het zwembad van een legendarische showgirl. Onderzoek naar een maffiamoord in een strip- en goktent brengt Warrick naar een plaats waar hij liever niet vertoeft.
 
1.16. Too Tough To Die
Sara raakt geëmotioneerd wanneer de onrechtvaardigheid van het rechtsstelsel naar boven komt tijdensj een onderzoek. Catherine en Warrick krijgen tegenstrijdige verhalen te horen over een burenruzie.
 
1.17. Face Lift
Nick en Catherine behandelen een zaak binnen een zaak: de vingerafdrukken van het slachtoffer uit een oude ontvoeringszaak duiken ineens op op de plaats van een moord.
 
1.18. $35K O.B.O.
Het team onderzoekt de dood van bejaarden na het instorten van hun appartementencomplex.
 
1.19. Gentle, Gentle
De hulp van het team wordt ingeroepen om de ontvoering van een kind te onderzoeken. 
 
Disk 5:
1.20. Sounds Of Silence
Verkeersongelukl of moord? Het zwaar toegetakelde lijk van een dove man stelt het CSI-team voor een raadsel. Catherine en Nick onderzoeken het bloedbad in een coffeeshop.
 
1.21. Justice Is Served
Bij de aanval door een hond vindt een jogger de dood. Catherine doet onderzoek naar de dood van een zesjarig meisje op een kermisattractie.
 
1.22. Evaluation Day
Een afgehakt hoofd wordt aangetroffen in de kofferbak van een gestolen auto. Ondertussen onderzoekt Warrick de geheimzinnige moord op een gedetineerde gangbanger.
 
1.23. Strip Strangler
Een ongrijpbare seriemoordenaar met sadistische trekken loopt vrij rond in Las Vegas. Tot groot ongenoegen van Grissom wordt ook het FBI ingeschakeld.
 
BEELD EN GELUID
Zonder twijfel was dit eerste CSI-seizoen het meest gebaat met een upgrade naar Blu-ray om de simpele reden dat het de enige afleveringen zijn die tot nu toe in het bijgeknipte 1.33.1-formaat beschikbaar zijn. Vanaf seizoen twee kregen we alle transfers in het vertrouwde 1.78.1- formaat. Ook qua audio krijgen we een echte upgrade. De Dolby Surround 2.0-track van de dvd-release is nu een puike DTS-HD 7.1-track geworden. Net zoals op de Amerikaanse Blu-ray-release krijgen we een transfer in 1080i in plaats van 1080p, maar dat mag de pret niet drukken. Laat het duidelijk zijn: u zal deze schijfjes niet gebruiken om uw homecinema te demonstreren, maar het verschil met de oude fullscreentransfer zal de CSI-fans zeker blij maken.
 
EXTRA'S
Op het vlak van extra's is het verschil minder groot met de dvd-release. Op de eerste disk krijgen we een informatief commentaar van Danny Cannon bij de director's cut van de pilot. De episode promo's (20 seconden per aflevering ongeveer) en de BD-live-mogelijkheden (die ook op de volgende schijfjes staan) kunnen we moeilijk interessant noemen. Op Disk 5 krijgen we net als op de dvd-editie de featurette People lie... but the evidence never does (19.12 minuten). Dit is een promotiefeaturette en dus weinig interessant met andere woorden..  De featurette CSI Season One – Rediscovering the evidence (27.53 minuten) is speciaal gemaakt voor deze Blu-ray-release. Ze biedt een leuke blik op het ontstaan van deze erg succesvolle serie. We sluiten af met een gag reel van een 4-tal minuten.
 
CONCLUSIE
Zoals bij de meeste langlopende series is dit eerste seizoen niet het sterkste, maar gezien de grote verbetering op het vlak van beeld en geluid durven we u toch aanraden om deze Blu-ray-box aan te schaffen.coverStudio: Indies Home Entertainment

Regie: Danny Cannon, Richard J. Lewis, Lou Antonio, Kenneth Fink, Michael Shapiro, Oz Scott
Met: William Petersen, Marg Helgenberger, Gary Dourdan, George Eads, Jorja Fox, Paul Guilfoyle, Robert David Hall

Film:
8,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
12

Speelduur:
940 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD 7.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Commentaar
• Featurette
• Gag reel

Andere recente releases van deze maatschappij