:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BREAKING BAD - SEIZOEN 2
BREAKING BAD - SEIZOEN 2
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2011-10-19
TV-SERIE
Op het einde van Seizoen 1 besluiten de aan longkanker lijdende chemicus Walter White en z’n ex-leerling en partner Jesse Pinkman om voor hun zelfgemaakte superdrugs een nieuwe dealer te zoeken die meer te bieden heeft dan de schrale 1300 dollar van hun huidige afnemer Krazy-8. Jesse slaagt erin om ene Tuco voor hun waar te interesseren en die is bereid om wekelijks 70.000 dollar neer te tellen voor 2 kg van hun P2P-productie. Dat komt White goed uit, want hij wil z’n jonge zwangere vrouw niet onbemiddeld achterlaten en hij heeft berekend dat hij om en bij de 750.000 dollar nodig heeft om z’n doel te bereiken. Maar Tuco is gevaarlijk en voortdurend onder invloed en in aflevering 1 van seizoen 2 zijn White en Pinkman getuige van een eerder onnozele discussie tussen de gedrongen Mexicaan van middelbare leeftijd en z’n bodyguard met fatale afloopt: Tuco slaat z’n medewerker voor hun ogen dood op een autokerkhof. Als een paar dagen later ook z’n tweede bodyguard, de dikkerd Gonzo, dood teruggevonden wordt, is Jesse ervan overtuigd dat Tuco alle getuigen van de moordpartij wil opruimen, dus ook zijn collega White en hemzelf.
 
 
En Jesse krijgt gelijk, want een paar dagen nadien dwingt Paco hem om naar het huis van Walt te rijden en beiden worden door de Mexicaan gegijzeld en meegenomen naar een afgelegen plek in de woestijn in afwachting van een definitieve oversteek naar het voor drugsdealers en -producenten relatief veiligere Mexico. Daar steekt Walt evenwel een stokje voor, maar zijn dagenlange afwezigheid trekt de aandacht van de DEA (Drug Enforcement Administration) met aan het hoofd z’n zwager Hank en hij kan maar net voorkomen dat hij samen met Jesse op de meest foute plaats op aarde wordt betrapt. Jesses auto wordt in de woestijn teruggevonden met al z’n zuurverdiende geld aan boord en thuis heeft Walt het niet gemakkelijk om z’n dagenlange verdwijning uit te leggen, want aan het voorgewende tijdelijke een eenmalige geheugenverlies hecht z’n hoogzwangere vrouw Skyler geen geloof. Van cooking komt m.a.w. voorlopig niets in huis: Jesse moet ijlings z’n lab in de kelder opdoeken en z’n caravan in veiligheid brengen uit vrees voor een huiszoeking en ondertussen probeert Walt z’n vrouw en zoon Walt jr. te bedaren door ruime ontbijten klaar te maken en de vaatwas te doen.
 
 
We zijn al in aflevering zes als Walt en Jesse opnieuw in Jesses caravan in de woestijn aan het koken gaan. Er is één probleem: sinds Paco van het toneel is verdwenen hebben ze geen afnemer meer voor hun superdrugs. Walt besluit dat Jesse dan maar zelf de straat op moet, maar omdat de DEA hem in het oog houdt weigert die de opdracht. Hij trommelt een paar oude kennissen op om het spul aan de man te brengen en zoals het Jesse past, loopt een en ander al meteen goed fout. Dus zit er niets anders op dan naast de productie ook de distributie in eigen beheer te houden. Kwestie van de weggespoelde inkomsten weer aan te vullen. Ondertussen wordt de naam Heisenberg (Walts schuilnaam) ook in Mexico een begrip en dat zet Walts zwager Hank weer op hun pad, want die heeft een promotie gekregen en is naar El Paso overgeplaatst, de meest westelijke stad in Texas op de grens met Mexico.
 
Ergens op het einde van aflevering 10 berekent Walt, alias Heisenberg, hoeveel hij in de voorbije 16 afleveringen (Seizoen 1 dus inbegrepen) aan z’n drugsproductie heeft verdiend. Het resultaat is mager, nl. 16.000 dollar. Al de rest is opgegaan aan productiekosten, tegenslagen, omkoperij en ziekenhuisrekeningen voor de behandeling van z’n longkanker. Als u weet dat hij de opbrengst moet delen met Jesse (die ondertussen ook alles zo goed als kwijt is geraakt) en dat ze samen 1.5 miljoen dollar moeten zien over te houden na aftrek van de onvoorziene toekomstige kosten vooraleer Walt z’n beoogde doel bereikt heeft, dan duurt het nog minstens 750 afleveringen of ruim 50 seizoenen alvorens het druglab mag worden opgedoekt! Maar geen nood, dat beseft Walt ook, of tenminste het feit dat hij de weinige tijd die hem nog rest goed moet besteden en dus trekt hij met Jesse in diens caravan de woestijn in om vier dagen lang te koken. Walts zwager Hank is evenwel terug op post bij de DEA en hij heeft één van Jesse’s belangrijkste dealers bij de kraag gevat. Hij wil van de onfortuinlijke tussenpersoon weten wie nu eigenlijk Heisenberg is…
 
 
De ontknoping van deze en nog een aantal andere verhaallijnen uit Breaking Bad - Seizoen 2 verraden we u liever niet. Die staat op disk vier van deze dvd-box (samen met een pak Extra’s) en laten we u graag zelf ontdekken. Maar dat de makers er opnieuw een boeiende aangelegenheid van maken, waardoor Breaking Bad zich nestelt tussen het beste wat er tegenwoordig op de markt is, dat zal u inmiddels niet verbazen. Toegegeven, het tempo is eerder traag. De makers nemen hun tijd om elke verhaallijn uitvoerig uit te werken, doch dat betekent niet dat er sprake is van langdradigheid, want elke aflevering heeft voldoende spanning en verrassende wendingen in petto om uw aandacht gaande te houden. Bovendien is de chemie tussen Walt en Jesse, twee compleet tegengestelde persoonlijkheden, van die aard dat humor ook nooit ver uit de buurt is. Jesse is nl. de eeuwige looser en hoewel Walt dat al een tijdje doorheeft, trapt hij er toch telkens opnieuw in, want hij heeft Jesse broodnodig om de dope aan de man te brengen terwijl hij tegelijk blijft hopen dat het tij keert en z’n compagnon minstens een paar dagen uit de problemen blijft. Maar dat valt tegen en dat kost geld en tijd en brengt hun onderneming meer dan eens in gevaar.
 
Voor de rest speelt het privéleven van beide hoofdfiguren een steeds belangrijkere rol in de serie, vooral sinds privéproblemen hun illegale activiteiten meer dan eens blokkeren en eventuele ontdekking catastrofale gevolgen zou hebben. Walts zwangere echtgenote Skyler – ze heeft hem al een keer van een buitenechtelijke relatie verdacht – is op haar hoede. Ze controleert Walts telefoonrekeningen, probeert z’n gangen na te gaan en heeft zelf een baantje aangenomen om de ziekenhuiskosten van haar echtgenoot te betalen. Dat die kosten niet door een stel vrienden worden betaald zoals Walt haar vertelt, dat weet Skyler nog niet en dat onderwerp blijft als een brandje smeulen op de achtergrond in afwachting van de grote ontploffing. Ondertussen heeft goedzak Jesse een relatie aangeknoopt met z’n buurmeisje wier vader eigenaar is van de woning die hij sinds kort betrekt. Het leven lacht hem als het ware weer toe, maar is dat ook zo?
 
 
U zal zich herinneren dat seizoen 1 van deze serie nauwelijks 6 afleveringen bevatte wegens de scenaristenstaking in Hollywood ten tijde van de opstart van de serie. Dat er over onze beide drugsmakers nog veel te vertellen was in een tweede seizoen, het leek toen haast onmogelijk en/of onvoorstelbaar, maar de perfecte plotkeuze en uitstekende timing, gekoppeld aan een interessante uitwerking van de karakters, maken van Breaking Bad – Seizoen 2 zo mogelijk een sterkere sequel dan het veel belovende eerste seizoen destijds. Vooral Jesse (Aaron Paul) is fenomenaal gegroeid in de loop van 6 + 13 afleveringen, trekt meer dan ooit de aandacht en nestelt zich als sympathieke looser in uw hart, terwijl het respect voor het eerder donkere karakter en de sterke persoonlijkheid van Walt (Bryan Cranston) beslist ook toeneemt. Blaaskaak Hank (Dean Norris), Walts zwager, zit Heisenberg nu heel dicht op de hielen en dat maakt Walt White zenuwachtig, want hij wil er niet aan denken wat er gebeurt als Hank hem ooit in verband brengt met de inmiddels beruchte drugsfabrikant. Voorts krijgt Walts echtgenote Skyler (Anna Gunn) steeds meer screentijd in de serie en is ook RJ Mitte regelmatig van de partij als Walter White jr., Walt en Skylers gehandicapte zestienjarige zoon.
 
Breaking Bad mocht in de States op nogal wat kritiek rekenen wegens het zgn. aanmoedigen van drugsgebruik. Dat is op z’n minst ver gezocht, want telkens de aanmaak of het gebruik van verdovende middelen in beeld gebracht wordt, volgt er binnen de kortste keren een fragment waarin de negatieve gevolgen zeer uitdrukkelijk belicht worden, zoals in het fragment waarin een drugdealer koud gemaakt wordt op straat, de scène waarin de catastrofale gevolgen van een afkickproces getoond worden in Jesses slaapkamer of de griezelige opnamen in een verkrotte villa waar drugsverslaafden zich terugtrekken om zoveel mogelijk te gebruiken tot een overdosis ze fataal wordt. Thema en aanpak mogen dan een beetje controversieel zijn, de boodschap is er niet minder duidelijk om.
 
 
BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van Breaking Bad was in het eerste seizoen niet veel minder dan uitstekend en dat geldt opnieuw voor seizoen 2. Ja, er wordt met kleurenfilter gewerkt, maar dat komt het gewenste effect helemaal ten goede. Vooral de scènes in de woestijn, waar Walt en Jesse hun caravan regelmatig parkeren om hun superdrug te fabriceren, zijn voorzien van perfecte kleurnuances om spanning en beklemming te maximaliseren. Het geluid klinkt bijzonder goed, maar door de afwezigheid van extreme effecten, doen de speakers het meestal rustig aan, zij het met een fris surroundgeluid dat af en toe toch de aandacht trekt. De muziektrack is rustig en eerder onopvallend behalve op momenten dat oudere popmuziek wordt gebruikt om de sfeer in te kleuren, bijv. tijdens de heroïnetrips van Jesse.
 
EXTRA’S
Over de vier disks van deze uitgave verspreid krijgt u een massa extra’s, niet allemaal even interessant of diepgravend, maar vaak wel heel grappig.
 
Op disk 1 zijn de Hoogtepunten uit Seizoen 1 kort en overzichtelijk samengevat voor wie nu pas instapt. U krijgt vervolgens een Audiocommentaar van Cast & Crew bij één van de vier afleveringen op de disk, dan drie totaal overbodige en nietszeggende Verwijderde Scènes, gevolgd door twee Inside Breaking Bad-documentaireswaarin de verhaallijn van de eerste vier episodes door de scenarist uit de doeken wordt gedaan en vervolgens een Making-Of-documentaire (Behind the Scenes) bij elk van de vier afleveringen waarin de scenarist vertelt over de hoofdverhaallijn van de episode met commentaar van de belangrijkste hoofdpersonages.
 
 
Disk 2 bevat 1 zo goed als waardeloze Verwijderde Scène en 3 korte Inside Breaking Bad-documentaires met uitleg over de inhoud van de drie afleveringen en de evolutie van de hoofdpersonages. Behind The Scenes bevat twee onderdelen: de making-of van de Negro & Azul-video, de teaser waarmee de zevende episode van dit tweede seizoen begint, nl. een muziekvideo in het Spaans over de wonderbaarlijke drugs van ene Heisenberg die de Mexicaanse grens zijn overgestoken, gevolgd door een korte documentaire over de zgn. Schildpadscène. Ter afsluiting ziet u de integrale Muziekvideoclip van Negro & Azul door de Mexicaanse rancheroband Los Cuates.
 
Disk 3 begint met een Audiocommentaar bij twee van de drie afleveringen, gevolgd door 4 korte en eigenlijk onbelangrijke Verwijderde Scènes. Het is wel duidelijk dat het draaiproces van Breaking Bad een efficiënt en zuinig proces is waarbij nauwelijks scènes op de montagekamervloer terechtkomen. Drie korte Inside Breaking Bad-documentaires bij de drie afleveringen op deze disk, met uitleg over de verhaallijn en de ontwikkeling van de karakters. Dan is er de grappige en typisch Amerikaanse Commercial “Better Call Saul” waarmee de louche advocaat Saul Goodman in de serie geïntroduceerd wordt en ter afsluiting de Trailer voor The Boondock Saints II : All Saints Day.
 
 
Op disk 4 vindt u één Audiocommentaar en vervolgens 5 Verwijderde Scènes, waarvan drie met enig bijkomend belang voor de serie: Walts Demonstration, waarin Walt aan z’n leerlingen op school demonstreert dat olie en azijn door middel van eieren kunnen worden gebonden met als resultaat… mayonaise; Welcome Holly, waarin Walt z’n pasgeboren dochter een rondleiding geeft in hun huis en Rescuing Jesse, de ontbrekende scène waarin Jesse uit het drugskeet weggehaald wordt na de dood van z’n vriendinnetje. Dan de drie korte documentaires in de reeks Inside Breaking Bad met opnieuw heel veel uitleg over de evoluties in het scenario en de ontwikkeling van de karakters. Cop Talk with Dean Morris bevat vier korte sketches waarin Norris in discussie gaat met twee mannelijke en één vrouwelijke politiemedewerker over o.a. het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke agenten, over donuts en surveillance-opdrachten op straat. De Behind the Scenes-documentaire bevat 6 korte hoofdstukken waarin gepraat wordt over de special effects (met Dennis Petersen), over de rekwisieten (met Mark Hansen), over de decors (met Robb King), waarin getoond wordt hoe de kofferbakscène is gefilmd, Aaron Paul (Jesse) de toeschouwer vervolgens een rondleiding geeft in het nagebouwde druglab en tot slot de technische crew voorgesteld wordt (jammer genoeg met nogal wat herhalingen uit de Inside Breaking Bad-documentaires). In A Look Ahead krijgt u – in interviewstijl - een voorsmaakje van Breaking Bad – Seizoen 3, maar de makers laten niet echt in hun kaarten kijken, terwijl de hoofdrolspelers totaal in het ongewisse blijven over de toekomstplannen met hun personages.
 
 
De 6 Breaking Bad Original Webisodes zijn zes korte zgn. minisodes waarin een aantal hoofdacteurs opgevoerd wordt in korte sketches die los staan van de eigenlijke serie. Ze zijn grappig, mysterieus of een beetje aangebrand, zoals Good Cop/Bad Cop waarin Hank zich in de slaapkamer verheugt op een spannend spelletje spanking met Marie, maar de onderneming de mist ingaat omdat Marie de foute woorden gebruikt en afhaakt wegens Hanks gezeur daarover. In The Break-in probeert Walt z’n stofzuiger met een half miljoen dollar in de stofzak te pakken te krijgen die Skyler bij een garageverkoop aan een oud vrouwtje heeft verkocht en in Wedding Day zien we Hank die Walt meedeelt dat hij niet met Marie kan trouwen omdat hij een halve dag eerder het onderwerp was van een blow job, zoals uit de context blijkt in een gaybar en dus heeft Walt z’n twijfels over het geslacht van de meid met de lange benen die zich bij die gelegenheid Joan Crawford noemde! In Twaüght Hammër zien we Aaron Paul (Jesse) als drummer en leider van een rockbandje, maar één van z’n medemuzikanten beweert dat hij niets met de band te maken heeft en dat hij zelfs niet te zien was in de videoclip van hun nummer Fallacies omdat hij op dat moment een ongeval had met z’n BMX. Fallacies by Twaüght Hammër is de integrale clip van het bewuste nummer en Jesse is daarin inderdaad niet te bespeuren. Aaron Paul is wel de regisseur van beide minisodes. In Marie’s Confession ten slotte vertelt Hanks echtgenote en kleptomane de toeschouwer in een videodagboekverslag over haar behandeling bij therapeut Dave.
 
 
In Walt’s Warning doet de meester-drugsmaker heel geheimzinnig en verwijst voor meer details naar www.waltswarning.com en vervolgens krijgt u nog 4 minuten grappige bloopers in Gag Reel. In Season 3 Sneak Peek (2’) wordt u een kort filmpje als voorsmaakje op Breaking Bad – Seizoen 3 aangeboden en ter afsluiting kan u nog wat kiekjes van de serie bekijken in Foto’s van Vince Gilligan.
 
CONCLUSIE                               
Breaking Bad – Seizoen 2 is uitstekend gemaakt, verrassend, spannend, inventief en meer dan eens uiterst komisch en dat alles dankzij ijzersterke scenario’s en een bijzonder goed acterende cast. De combinatie van verschillende verhaallijnen en een beperkt aantal hoofdacteurs naar een recept dat z’n succes heeft bewezen in o.a. Dexter en Six Feet Under, katapulteert Breaking Bad naar de topdivisie van wat er tegenwoordig op de markt te koop is qua tv-series. Knack Focus/Fnac kende de serie eerder dit jaar in het overzicht van de beste series van het afgelopen decennium een zevende plaats toe (op 100), maar dat was op basis van de eerste serie van zes afleveringen. Wat ons betreft kan Breaking Bad nog minstens één trapjes hoger, nl. na The Wire, The Shield, The Sopranos, Mad Men en Dexter.
 

 



cover




Studio: Sony Pictures HE

Regie: Bryan Cranston, Charles Haid, Terry McDonough, John Dahl, Johan Renck, Peter Medak, Félix Enríquez Alcalá, Michelle MacLaren, Phil Abraham, Adam Bernstein, Colin Bucksey
Met: Bryan Cranston, Anna Gunn, Aaron Paul, Dean Norris, Betsy Brandt, RJ Mitte

Film:
9/10

Extra's:
7,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009

Leeftijd:
16

Speelduur:
590 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609666144


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels
Extra's:

• Hoogtepunten Seizoen 1
•  4 Audiocommentaren
•  13 Verwijderde Scènes
• 11 Behind The Scenes-documentaires
• 13 Inside Breaking Bad-documentaires
• Commercial “Better Call Saul”
• Negro y Azul-videoclip
• Cop Talk with Dean Norris
• Gag Reel (Bloopers)
• 6 Breaking Bad Original Webisodes
• A Look Ahead: Seizoen 3
• Season 3 Sneak Peek
• Foto’s van Vince Gilligan


Andere recente releases van deze maatschappij