:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PARANORMAL ACTIVITY 3
PARANORMAL ACTIVITY 3 (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-05-04

FILM
Terwijl de Hollywoodstudio’s met de duurste 3D-technieken het volk naar de bioscoop proberen te lokken, slagen de regisseurs van het horrorgenre er vaak in om met een minimum aan financiële middelen de grootste successen te boeken. Mooie voorbeelden daarvan zijn zowel The Blair Witch Project als Paranormal Activity:  twee films die weinig of niks kosten, maar wel geld in het laatje brachten en zo'n concept is uiteraard de natte droom van iedere filmproducent. Een vette koe kan je lange tijd uitmelken, denk maar aan de vele sequels van Saw en het ziet ernaar uit dat zulks ook het geval zal zijn met Paranormal Activity, want op het moment dat Paramount het derde deel op Blu-ray en dvd uitbracht, werd eveneens bekend gemaakt dat een vierde luik binnen enkele maanden op het publiek zal worden losgelaten.

Henry Joost en Ariel Schulman maakten van Paranormal Activity 3 een prequel waarin we te weten komen hoe de bizarre jeugd van de zusjes Katie (Chloe Csengery) en Kristi (Jessica Tyler Brown) eruitzag. Hun vader Dennis (Christopher Nicholas Smith) verdient zijn brood door allerlei feestjes met zijn videocamera te filmen. Het is een hobby die flink uit de hand is gelopen, want overal in het huis staan verborgen camera’s opgesteld en het gaat zelfs zo ver dat ook zijn intieme seksleven op een vhs-tape belandt. Zijn vrouw Julie (Lauren Bittner) laat maar begaan tot plots één van hun dochtertjes beweert dat ze een onzichtbare vriend Toby heeft. Wat aanvankelijk lijkt op een onschuldige fantasie van een kind, neemt angstaanjagende vormen aan wanneer de eerste paranormale verschijnselen in het huis
opduiken.

Joost en Schulman blijven het concept van de originele Paranomal Activity van Oren Peli hondstrouw. Deze horrorfilm die slechts 80 minuten duurt, is net zoals de eersteling grotendeels met goedkope handcamera's gefilmd en zolang zulke films geld op blijven brengen, zal je daar geen enkele producent over horen klagen. De spanning in deze prent die weinig of geen dialogen bevat, is gebouwd met minimale horroreffecten zoals een bewegende stoel of een dichtslaande deur. Op zich is daar niks mis mee, want Alejandro Amenábar wist op deze wijze met The Others één van de meest akelige thrillers aller tijden te maken. De reden waarom de film van de Spanjaard werkt, ligt in het feit dat Amenábar naast het creëren van een ijzingwekkende atmosfeer ook een ijzersterk verhaal in zijn film stopt en dat is nu net het grote gemis in de derde Paranormal Activity-film. Het verhaal is in een vijftal zinnen samen te vatten en de horrorprent bevat te veel dode momenten om de kijker aan het scherm te kluisteren. Het lijkt misschien een koelbloedige vaststelling, toch kan je er als kijker niet omheen dat het je soms ijskoud laat of de meisjes het er levend vanaf brengen of niet. Dit kan uiteraard nooit de bedoeling zijn van een goede horrorfilm, maar dat is nu eenmaal het resultaat wanneer een regisseur het nalaat om zijn personages uit te diepen.

BEELD EN GELUID
Paranormal Activity 3 is zogezegd opgenomen met een vhs-camera waardoor de beeldkwaliteit vrij goedkoop oogt. Vele nachtopnames lijken op de televisiebeelden die een nachtwaker te zien krijgt en natuurlijk rijst de vraag of de aanschaf van zo'n film op Blu-ray een meerwaarde heeft. De klank is uitmuntend en dat is meer dan nodig omdat de meeste schrikeffecten uit geluiden bestaan.

EXTRA’S
Het extra materiaal duurt welgeteld drie minuten. Naast een commercial waarin vader Dennis zijn bedrijf aanbeveelt, heb je ook nog een minuutje verwaarloosbaar filmmateriaal dat zgn. afkomstig is van verloren tapes. Al dit "extra" materiaal valt echter samen te vatten in twee woorden: pure rommel.

CONCLUSIE
Horrorliefhebbers die kicken op bloederige scènes zullen meer dan ontgoocheld zijn in Paranormal Activity 3, want dit is een film waar de schrikeffecten vooral uit geluiden bestaan. Een zwak scenario en enkele langdradige scènes zorgen ervoor dat deze horrorprent gauw in de vergeethoek zal belanden.
coverStudio: Paramount

Regie: Henry Joost en Ariel Schulman
Met: Christopher Nicholas Smith, Lauren Bittner, Chloe Csengery, Jessica Tyler Brown, Dustin Ingram

Film:
5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2011

Leeftijd:
16

Speelduur:
84 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582876109


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels 5.1 DTS HD-MA
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Engels, Engels voor doven en slechthorenden, Nederlands, Frans, Deens, Duits, Spaans, Italiaans, Noors, Zweeds, Fins
Extra's:
• Keuze tussen de Extended Director's Cut en de bioscoopversie
• Dvd-versie van de film
• The Lost Tapes (Scare Montage en Dennis' commercial) (3 min.)

Andere recente releases van deze maatschappij