:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HOTEL TRANSYLVANIA 2
HOTEL TRANSYLVANIA 2 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2016-02-15

FILM
De huwelijksklokken luiden voor de sexy vampirella Mavis Dracula (Selena Gomez) en de verdwaalde backpacker Jonathan (Andy Samberg). Ondanks zijn viscerale afkeer voor mensen heeft graaf Dracula (Adam Sandler) zich verzoend met de nieuwe situatie die na de eerste film is ontstaan, en het befaamde Hotel Transylvania is nu open voor monsters én mensen. Het hotel is het decor voor een groots opgezet trouwfeest waarop de menselijke familieleden van Jonathan en het zooitje ongeregeld dat Dracula als zijn vrienden beschouwt, elkaar ontmoeten. Een jaar later is het dan zover: Mavis is zwanger, en ze bevalt van een gezond jongetje, Dennis (Asher Blinkoff). Als het ventje een jaar of vier is, begint opa Dracula zich echter zorgen te maken omdat junior geen enkel teken van vampierschap blijkt te vertonen, en het halfmensje op dat vlak meer de karaktertrekken van zijn vader schijnt te hebben. Zijn voorliefde voor monsters beperkt zich tot het televisiemonster Kakie (Chris Kattan), een duidelijke knock off van het Koekiemonster uit Sesamstraat, die de jeugd endoctrineert met positieve boodschappen zoals het altijd delen van je stukje taart met je vriendjes. Of, om het met de commentaar van Dracula te stellen: blèh, blèh, blèh!

 Omdat Mavis en Jonathan al die tijd nog geen dag vakantie hebben gehad, stelt Dracula voor om veertien dagen op de kleine te letten, terwijl het koppel Jonathans familie in Californië bezoekt. Uiteraard heeft Dracula het plan opgevat om met zijn mottige collega-filmsterren uit de Universal Monster Studios, Murray de mummie (Keegan-Michael Key), het monster van Frankenstein (Kevin James), Griffin de onzichtbare man (David Spade), Wayne de weerwolf (Steve Buscemi) - wiens onhandelbare kroost intussen al is aangedikt tot meer dan 300 welpjes - en Blobby de groene blubber (geen stemacteur - hebt u ooit al een blubber horen praten?), een kamp te bezoeken waar jonge vampiertjes de kneepjes van het vak leren. Dracula beklaagt er zich echter over dat de vampiers van vandaag tot watjes zijn verworden - gedrag dat in het hopeloos politiek correcte kamp eerder wordt versterkt dan afgeleerd -  en, wat erger is, zijn kleinzoon niet het minste teken van vampirisme schijnt te vertonen. Om de kleine bijvoorbeeld toch ertoe aan te zetten om te vliegen als een vleermuis, gooit hij hem ei zo na te pletter van een hoge en uiterst bouwvallige toren. Eén van de medekampertjes heeft het gebeuren op zijn smartphone gefilmd, en zodra Mavis te weten komt wat opa allemaal met haar zoontje uitvreet, keert ze in alle staten terug naar Transylvanië om Dracula de les te spellen. De maat is wat haar betreft vol: ze wil nog wachten tot Dennis' vijfde verjaardag - het ultieme moment waarop kleine vampiertjes hun hoektanden kunnen krijgen - maar dan verhuist ze met haar gezin definitief naar het zonnige (!) Californië. Ze heeft echter de niet dadelijk snugger te noemen ingeving om ook háár grootvader, Dracs vader Vlad (Mel Brooks), uit te nodigen op het verjaardagsfeestje. Vlad is een ouwe, conservatieve en zéér chagrijnige vampier, die geheid in alle schakeringen van woede zal ontsteken als hij merkt dat zijn kleindochter met een mens is getrouwd...
 
 De tijd dat je animatiefilms als Hotel Transylvania in de bioscoop kon bewonderen in de originele, Engels gesproken versie, ligt al tijden achter ons. Met als gevolg dat ik - manifest onwillig om dergelijke films te bekijken als die nagesynchroniseerd zijn door een hoopje would-be acteurs uit het Vlaemsche soapgilde - moet wachten tot de Blu-rayrelease. Zeker als je bedenkt dat dit één van de weinige bekijkbare films is waar acteur Adam Sandler een relevante bijdrage aan levert. De film teert erg op dezelfde grappen als de eerste film, zoals de overspannen weerwolf die zijn talrijke kroost maar niet onder de knoet kan houden, of de onzichtbare man - gevisualiseerd door een zwevende bril - die in deze film pretendeert een lief te hebben - wat niemand kan controleren, want ze is óók onzichtbaar, en uit alle secundaire randvoorwaarden blijkt duidelijk dat onze vriend Griffin een behoorlijk potje komedie speelt om toch maar niet te moeten toegeven dat hij niet van straat geraakt. Nogal wat grappen zijn redelijk goedkope slapstick waarbij in een niet-verwaarloosbaar aandeel een keure aan ontsnappende lichaamsvochten een belangrijke plaats inneemt, maar Hotel Transylvania 2 is in de eerste plaats een bont en grappig spektakel waarin vooral de draak wordt gestoken met allerhande clichés uit monsterfilms - meerwaardezoekers kunnen alvast beginnen met een lijstje van de gespoofte films aan te leggen -  maar als ruggengraat een veeleer klassiek verhaal vertelt over het belang van familiegeluk en het hobbelige pad dat het opvoeden van een kind is. Afgezien van een andere stemacteur voor Murray de mummie zijn er geen noemenswaardige stijlbreuken met het eerste deel, en de introductie van Mel Brooks als de vader van Drac - de man lijkt intussen fysiek op de gerimpelde vampier die hij voicet - is hoogst amusant. De goede vondsten, zoals een monster dat lijkt op een schilderij van Picasso, winnen het van de paar iets schuinere grappen, en maken van Hotel Transylvania een film voor grotere en kleinere kinderen van 7 tot 777 jaar.
BEELD EN GELUID

Zoals de meeste animatiefilms van Sony is de beeldvoering in deze computergeanimeerde film gewoon perfect, zonder enige tekortkoming van betekenis. Het bonte spektakel is bovendien smaakvol, en details zoals de weelderige rosse krullenbol van Dennis komen uitstekend naar voor. Ook de DTS-HD MA 5.1-track is engagerend en amusant, met hopen leuke foley-effecten en verstaanbare dialogen, ruime spreiding en een fijn uitgedoseerde subwoofer, maar helaas iets te veel kut-topdertigmuziek.

EXTRA'S

De disk bevat 2 audiocommentaartracks. Op de eerste doet regisseur Genndy Tartakovsky zijn (enthousiaste) ding, en levert een (soms te) gedetaillerde inkijk af, met veel technische overpeinzingen, maar ook enkele interessante inzichten in het verhaal, personages en visuals. Op de tweede track krijgen we het trio Adam Sandler (maar u mag Drac zeggen), en scenaristen/producers Robert Smigel en Allen Covert - die allebei een kleine rol hebben in de film - die meer een track inspreken waarin ze goeie herinneringen ophalen aan de film, en bijzonder weinig uitweiden over de technische aspecten. De clip Monster Lullaby Scary-oke Sing Along with Dennisovitch! (3:57) bevat drie karaoke-nummers met liedjes uit de film, en ook de documentaire Throw the Ultimate Monster Party! (5:45) is op de kleintjes gericht, met een bijdrage over hoe uw koters slingers kunnen maken, koekjes kunnen bakken en niet-alcoholische drank kunnen brouwen op uw volgend Halloweenfeestje, mocht u voor dat soort ongein te vinden zijn. De 7 verwijderde scènes (17:53) zijn, zoals we in animatiefilms gewoon zijn, nog niet in hun finale fase. Voor de volwassenen is er een bijdrage Make the Scary and Silly Sounds of Hotel Transylvania 2 (6:24) waarin de foley-artiest Robin Harlan enkele keukengeheimen verklapt. The New Guys (3:32) toont ons vier van de nieuwe personages uit de film: Dennis, Kakie, opa Vlad en zijn sidekick Bela. In de documentaire How to Draw Your Favorite Characters (5:04) geeft productiedesigner Michael Kurinsky, geflankeerd door Asher Blinkoff, tekenles; een feature die ik altijd gek gevonden heb bij een computergeanimeerde film. De totaal van talent verstoken meidengroep Fifth Harmony zingt een videoclip in van het nummer I'm in Love with a Monster (3:42), en net als hun zeshonderd drieëntwintig voorgangers zal dit studioproject (hopelijk) geen lang leven beschoren zijn. De documentaire Meet the New Characters - Animation Progressions (7:17) geeft ons inzicht in de creatie van enkele van de nieuwe personages Een galerij "Character Sketch Gallery" sluit de bonussectie af; bij opstart van de disk krijgt u evenwel onvermijdelijk twee cross-promotionele trailers; ééntje voor een Angry Birds-film en ééntje voor het vierde deel in de Open Season-franchise.
CONCLUSIE

De aardige film Hotel Transylvania 2 borduurt voort op het elan van zijn voorganger van drie jaar geleden. Adam Sandler schrijft de meest hilarische vertolking van graaf Dracula uit de hele filmgeschiedenis op zijn naam, en alhoewel de film uiteraard de gebruikelijke clichés niet mijdt, is dit een méér dan amusante prent met een hoge amusementswaarde.
coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Genndy Tartakovsky
Met: Adam Sandler, Selena Gomez, Andy Samberg, Kevin James, Steve Buscemi, David Spade, Keegan-Michael Key, Asher Blinkoff, Fran Drescher, Molly Shannon, Mel Brooks

Film:
8/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2015

Leeftijd:
6

Speelduur:
89 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609645590


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels audio-descriptief Dolby Digital 5.1
Vlaams Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1
Italiaans DTS-HD MA 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Latijns-Amerikaans Spaans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Pools, Hindoestaans, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• 2 audiocommentaartracks
• Clip "Monster Lullaby Scary-oke Sing Along with Dennisovitch!"
• Documentaire "Throw the Ultimate Monster Party!"
• 7 verwijderde scènes
• Documentaire "Make the Scary and Silly Sounds of Hotel Transylvania 2"
• Documentaire "The New Guys"
• Documentaire "How to Draw Your Favorite Characters"
• Videoclip Fifth Harmony "I'm in Love with a Monster"
• Documentaire "Meet the New Characters - Animation Progressions"
• Galerij "Character Sketch Gallery"
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij