:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WICKED LITTLE LETTERS
WICKED LITTLE LETTERS (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2024-09-25
FILM
Wicked Little Letters is het verhaal van een compleet uit de hand gelopen burenruzie. Wanneer Rose Gooding (Jessie Buckley) uit Ierland arriveert in Littlehampton, en samen met haar buitenechtelijke dochter Nancy (Alisha Weir) en haar zwarte vriend Bill (Malachi Kirby) haar intrek neemt in een huis waarvan ze het sanitair met de buren moet delen, valt ze al onmiddellijk op door het feit dat ze vloekt als een ketter en zuipt als een Rus. Dit valt niet in goede aarde bij haar door en door van het christelijk geloof doordrongen buurvrouw, de oude vrijster Edith Swan (Olivia Colman), die maar liefst vijf keer per dag in de bijbel leest, en haar dominante ouders, Edward (Timothy Spall) en Victoria (Gemma Jones). Nadat de één of andere anoniemerik het kinderheil heeft gebeld voor de goddeloze manier waarop Rose haar dochter opvoedt, wordt in eerste instantie Edith en naarmate de zaak uitbreidt, het hele dorp overspoeld door brieven waarvan de auteur het wereldrecord schunnige scheldtirades alsmaar scherper stelt.




Edith en haar ouders zijn ervan overtuigd dat Rose uit wraak de brieven op de mensheid loslaat, en ze dient formeel klacht in. Rose wordt aangehouden en kan uiteraard haar borg niet betalen. De van Indische afkomst zijnde vrouwelijke agente Gladys Moss (Anjana Vasan) meent echter dat ze onschuldig is, en wordt in haar oordeel gesterkt door het feit dat het handschrift van de dader helemaal in de verste verten niet overeenkomt met dat van Rose, maar wel van iemand anders. Wanneer ze dit aankaart bij haar oversten, wordt ze nog net niet fysiek buitengeflikkerd, en in de jaren '20 van vorige eeuw wordt handschriftanalyse nog afgedaan als een hoop nonsens. Enkele vrouwen uit de buurt trekken zich het lot van Rose aan. Ze leggen niet alleen samen om haar borg te betalen, ze smeden ook een plannetje om de echte dader op heterdaad te betrappen.




Sommige waargebeurde verhalen zijn zodanig van de pot gerukt dat je ze niet kan hebben verzonnen. Wicked Little Letters is er zo één, en de zaak haalde een eeuw geleden zelfs de annalen van de politiek door parlementaire vragen die over de zaak werden gesteld. In een tijd waarin wij tegenwoordig elkaar dankzij de sociale media zonder probleem ongestraft kunnen uitschelden voor rotte vis, en de politie haar kader zou moeten verdriedubbelen om alle zaken van smaad op Facebook en X aan te pakken, werd er honderd jaar geleden blijkbaar zwaar aan dergelijke zaken getild. Olivia Colman en Jessie Buckley zijn zalig geplaatst voor dit robbertje bekvechten, alhoewel ook Timothy Spall als de norse tirannieke vader van Edith zijn duit in het acteerzakje doet.




Engels drama op zijn best dus. Niet alle details zijn historisch even accuraat, zo was Rose geen Ierse, maar regisseur Thea Sharrock toont ons een spiegel over wat roddel met een mens kan doen, en vooral hoe ver mensen durven gaan om in de lokale belangstelling te staan. Het is niet de roddel van Gossip Girl of het zijn niet de spitante opmerkingen van Lady Whistledown uit Bridgerton, maar dit soort achterklap is veel giftiger, alhoewel we eerlijk moeten toegeven dat we na het bekijken van deze film in ons Engels vocabularium weer wat nieuwe scheldwoorden hebben geleerd.

BEELD EN GELUID

Dutch Filmworks brengt een schijf uit die kennelijk in het buitenland onder de auspiciën van Studio Canal valt. Het is een double layer-schijf, maar de beeldkwaliteit is eigenlijk maar gemiddeld, met veel sombere kleuren die neigen naar groengeel. De sombere interieuren van de gebouwen uit de jaren '20 doen er uiteraard niet goed aan, maar ook bijvoorbeeld de rechtbank zou wat gedetailleerder mogen. We zien wel mooie details aan de gelaatsuitdrukkingen van de personages. De geluidstrack gaat default naar een LPCM 2.0-track, en u moet dit met de hand aanpassen naar DTS-HD MA 5.1. De track klinkt ruimtelijk mooi gespreid wanneer het op buitenopnamen aankomt, en de dialogen zijn helder, maar vooral in de binnenscènes is de surround beperkt. U krijgt een mooie soundtrack van Isobel Waller-Bridge (ja hoor, de zus van).




EXTRA'S
De schijf bevat zowaar bonusmateriaal, zij het dat het drie korte featurettes zijn, die niet in het Nederlands ondertiteld zijn, maar wel in het Frans. Foei Dutch FilmWorks! In Frenemies (2:46) leren we uiteraard dat Jessie Buckley en Olivia Colman wel de beste maatjes zijn, er is True story (2:19) dat de film historisch kadert, en Trolling in the twenties (1:42), een spiegel naar de hedendaagse maatschappij.

CONCLUSIE

Hoe kan een scheldpartij tot een jaar dwangarbeid leiden? In de jaren '20 van vorige eeuw kon zoiets, zoals u in deze historische film kan zien. De schijf is niet van die aard dat u er uw home theatre mee gaat kunnen demonstreren, maar Wicked Little Letters is een aardige film die een kijkbeurt verdient.


cover



Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Thea Sharrock
Met: Olivia Colman, Jessie Buckley, Anjana Vasan, Joanna Scanlan, Gemma Jones, Malachi Kirby, Lolly Adefope, Eileen Atkins, Timothy Spall

Film:
7,5/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2023

Leeftijd:
12

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8719372017791


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels LPCM 2.0
Engels audiodescriptief DTS-HD MA 2.0
Frans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Documentaire "Frenemies"
• Documentaire "True story"
• Documentaire "Trolling in the twenties"

Andere recente releases van deze maatschappij