:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> IF - IMAGINARY FRIENDS
IF - IMAGINARY FRIENDS (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2024-08-22
FILM
Bea (Cailey Fleming) heeft op haar twaalfde al haar moeder moeten afgeven aan kanker, en haar vader (John Krasinski) moet in hetzelfde ziekenhuis een zwarte hartoperatie ondergaan, vandaar dat ze tijdelijk logeert bij haar grootmoeder (Fiona Shaw). Wanneer ze een groot paars monster opmerkt dat het huis in tracht te sluipen, ontmoet ze op de bovenverdieping Cal (Ryan Reynolds), een kerel die werkt met IFs, Imaginary Friends oftewel ingebeelde vriendjes. Hij runt een soort van outplacement­-bureau: eens kinderen te oud worden voor ingebeelde vriendjes, probeert hij deze te paren aan nieuwe kinderen. Zo zijn op dit ogenblik het blauwe monster Blue (Steve Carell) en de vlinderachtige Blossom (Phoebe Waller-Bridge) op zoek naar nieuwe kinderen, en het zoekwerk loopt niet van een leien dakje.




Cal is echter zowat zijn touch kwijt, en aangezien Bea blijkbaar de ingebeelde vriendjes ook kan zien, ziet hij haar als zijn opvolger. Het paren van de IFs met nieuwe kinderen wil echter maar niet lukken, totdat Bea op het idee komt om ze opnieuw te koppelen aan de intussen volwassen geworden kinderen die ondanks hun leeftijd ook nog wel eens een ingebeeld vriedje kunnen gebruiken. Zo is Blue's oorspronkelijke kind, Jeremy (Bobby Moynihan), intussen een volwassen en succesvolle zakenman geworden, en blijkt Blossom de IF van weleer van Bea's grootmoeder te zijn. Maar hebben volwassenen nog wel nood aan een imaginaire knuffel?




IF is een originele en hartverwarmende film die vooral moet dienen om de knuffelbare monsters met CGI-trucjes in de werkelijke wereld te zetten, en dat is aardig gelukt. Bovendien hebben de IFs allemaal stemmen van bekende acteurs, die misschien maar één of twee lijnen elk hebben (Steve Carell misschien uitgezonderd), maar toch maar vrolijk hebben getekend voor deze dolle pret: Emily Blunt, George Clooney, Blake Lively, Amy Shumer, Maya Rudolph, Sam Rockwell, Matt Damon, Bradley Cooper en zelfs Brad Pitt die volstrekt niet meedoet in deze film (om die laatste grap te begrijpen moet u eigenlijk Deadpool 2 gezien hebben). De film is overigens opgedragen aan wijlen Louis Gossett Jr., die zijn laatste rol speelde. De IFs roepen herinneringen op aan Monsters Inc., maar dan vooral de schattige en knuffelbare varianten.




En nu we het toch over Deadpool hebben: Ryan Reynolds zit met zijn acteerwerk in deze kindvriendelijke film ongeveer diametraal tegenover zijn vuilbekkende alter ego, wat 's mans veelzijdigheid nog maar eens onderstreept. Verrassing is Cailey Fleming, die u wellicht zal kennen als Judith Grimes uit The Walking Dead die de show steelt als Bea, die voortijdig volwassen is geworden omdat ze haar moeder heeft moeten afgeven. Om eerlijk te zijn zag ik de plot twist niet aankomen, en ik zal daar maar niet verder over uitweiden, kwestie van uw kijkplezier niet te vergallen, maar ik vond 'm briljant gevonden. Uiteraard ligt de boodschap van de zoektocht naar het innerlijke kind er breed opgesmeerd, maar voor één keer malen we er niet om.




BEELD EN GELUID
Deze schijf komt bij ons alleen uit op Blu-ray. De versie uit Amerika heeft dan weer allee ee 4K-schijf. Als tussenoplossing kozen we voor de Duitse versie, die de beide herbergt, dus ook de Nederlands gesproken versie op de Blu-ray, als u daar nood aan hebt. De 4K is een ideaal medium voor deze kleurrijke film waarin aandacht is geschonken aan profielen zoals de harige textuur van Blue en het oude, karaktervolle huis waar grootmoeder in woont. Men weet hier tussen deze twee uitersten - echte beelden en CGI - een evenwicht te vinden, en dat is altijd mooi meegenomen. Daarnaast krijgt u een mooie Dolby TrueHD Atmos-track die niet meteen grootse speciale effecten naar voor brengt, maar vooral goed gevoel voor richting biedt bij de over elkaars voeten vallende IFs - het muzieknummer ongeveer halverwege de film benadert de perfectie - en daarboven krijgt u duidelijke dialogen en een mooie soundtrack va Michael Giacchino.




EXTRA'S
Het bonusmateriaal staat zowel op de 4K-schijf als op de Blu-ray. In The Imagination Behind IF (5:21) wordt kort het concept van de film uit de doeken gedaan in een filmpje dat voornamelijk voor promotionele doeleinden dient. Het design van de computerwezens wordt dan weer behandeld in Imagining Imaginary Friends (5:18), en in Giving IFs a Voice (5:49) komt de stemmencasst hun ding doen. In Blending the Real and the Imaginary (5:31) wordt getoond hoe de computergegenereerde beelden in de live action wordt gemonteerd - iets wat we vroeger ook al in andere films hebben gezien, en Tina Turner Forever! (3:31) gaat natuurlijk over de betreurde oma van de rock'n'roll die postuum heeft bijgedragen aan de score. Dan is er nog The Imaginative World of IF (6:01), waarin wat aan world building wordt gedaan, en de kleintjes kunnen in Learn to Draw Blue from IF (6:37) Blue leren tekenen, waarbij zich de pertinente vraag stelt waarom dit soort featurettes in zowat elke animatiefilm zit, zelfs al is het een computergegenereerde animatie. Tot slot is er nog een gag reel (3:53).

CONCLUSIE

IF is een hartverwarmende ode aan de kinderlijke fantasie, en als u die in UHD wil beleven, dan is de Duitse versie een combo van 4K en Blu-ray waarmee u alles bij de hand heeft. Waarom we voor de 4K qua taal weer worden overgeslagen, is eens te meer een schande.


cover



Studio: Paramount

Regie: John Krasinski
Met: Cailey Fleming, Ryan Reynolds, John Krasinski, Fiona Shaw, Phoebe Waller-Bridge, Louis Gossett jr., Steve Carell

Film:
8,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
X

Genre:
Fantasy

Versie:
Duitsland

Jaar:
2024

Leeftijd:
0

Speelduur:
104 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5053083268824


Beeldformaat:
1.85:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Frans Dolby Digital 5.1
Québecqois Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Latijns-Amerikaans Spaans Dolby Digital 5.1
Deens Dolby Digital 5.1
Fins Dolby Digital 5.1
Noors Dolby Digital 5.1
Zweeds Dolby Digital 5.1
Japans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Engels, Frans, Québecqois Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Latijns-Amerikaans Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Japans, Engels CC
Extra's:
• Documentaire "The Imagination Behind IF"
• Documentaire "Imagining Imaginary Friends"
• Documentaire "Giving IFs a Voice"
• Documentaire "Blending the Real and the Imaginary"
• Documentaire "Tina Turner Forever!"
• Documentaire "The Imaginative World of IF"
• Documentaire "Learn to Draw Blue from IF"
• Gag reel

Andere recente releases van deze maatschappij