:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> IRON CLAW, THE
IRON CLAW, THE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2024-08-20
FILM
Worstelen is bij ons niet meteen de populairste sport, waardoor het te verklaren valt dat The Iron Claw het allesbehalve goed deed in de bioscoop, en dat terwijl het om één van de meest intrigerende familiedrama's van de laatste jaren gaat. Wie zich zoet houdt met streaming, kan deze aanrader op Prime Video zien, en voor wie zweert op fysieke media (doen!) is er nog de dvd van The Searchers.




We volgen de kroniek van het gezin Von Erich en daarmee ook een beetje de Amerikaanse geschiedenis van de jaren '60 en '70. Net zoals die worstelsport is ook de Von Erich-clan geen bekende naam bij ons. Noem ze gerust de Planckaerts van de Verenigde Staten, maar wel met een zeer zwart tintje, want ook al stond het in de sterren geschreven dat de vier broers geschiedenis zouden schrijven in de worstelsport, bleven ze geen moment van het noodlot gespaard. Onder het ijskille bewind van vader Fritz (Holt McCallany) werden de vier broers wel wereldkampioen, maar er was ook zoiets als de Von Erich-vloek.

Stof genoeg dus om hier een uitùmuntende film van te maken. Wat gebeurde in een regie van Sean Durkin (The Nest) en in een productie van A24, wat altijd betekent dat je kwaliteit op je televisiescherm zal zien. Hoe idioot je worstelen ook vindt, is er geen enkele redenen om deze film niet te zien. Dat komt deels door de schitterende regie en het bijna ongeloofwaardige, maar volledig echt gebeurde verhaal en vooral de ijzersterke vertolkingen.




De grootste transformatie komt van Zac Efron. Vaak te zien in niets beduidende romcoms of al als clown naast Robert De Niro in Dirty Grandpa, maar onlangs ook als Ted Bundy in het onderschatte Extremely Wicked, Shockingly Evil And Vile en nu ook van posterboy naar beefcake-boy. Spierbundels troef dus, en dat alles onder het motto dat je in het leven dient te winnen, salueren voor de Amerikaanse vlag en in dit geval ook luisteren naar wat de dictatoriale vader des huizes te bevelen heeft. Naast Efron merken we ook nog Lily James en vooral Jeremy Allen White op die sinds de Disney-serie The Bear mag zeggen dat hij één van de populairste acteurs van dit moment is. Met zijn 132 minuten is deze kroniek net een tikkeltje te lang, maar alles wordt mooi opgevangen door het magistrale camerawerk van Mátyás Erdély (Son Of Saul) en muziek van grote namen als Frankie Valli & The Four Seasons, Creedence Cleerwater Revival, The Rolling Stones, Aerosmith en Led Zeppelin.

BEELD EN GELUID

Ook al behoort het format van dvd bijna tot museumgoed, bracht The Searchers deze kroniek toch uit op een dvd-schijfje. Nodeloos te onderstrepen dat dit soort film schreeuwt om een Blu-ray, maar wie toch nog zijn zuurverdiende centen wil uitgeven aan een dvd kunnen we geruststellen door te zeggen dat het om een zeer geslaagde transfer gaat die respect heeft voor de pastelachtige kleuren die perfect de eighties en de seventies onderlijnen.




EXTRA'S
Er staan geen extra's op dit schijfje.

CONCLUSIE
Het is voor ons een compleet raadsel waarom deze fantastische film het niet beter deed in de bioscoop, maar dankzij de thuisbioscoop zijn er inhaalmanoeuvres die moeten genomen worden.



cover




Studio: The Searchers

Regie: Sean Durkin
Met: Zac Efron, Holt McCallany, Jeremy Allen White, Harris Dickinson, Stanley Simons, Maura Tierney, Lily James

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2024

Leeftijd:
12

Speelduur:
132 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789493348820


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij