:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CIVIL WAR
CIVIL WAR (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2024-08-28
FILM
De impopulaire autoritaire president van de Verenigde Staten (Nick Offerman) heeft zichzelf een derde ambtstermijn toebemeten, waarop verschillende staten zich hebben afgescheurd. Op straat zijn rellen en zelfmoordaanslagen dagelijkse kost. Een coalitie van de Westerse Alliantie, geleid door Texas en Californië, staat voor de poorten van Washington DC om komaf te maken met het ancien regime, alhoewel de president in een toespraak op TV nog heilig gelooft in zijn overwinning. In dit strijdgewoel bevindt zich oorlogsfotografe Lee Smith (Kirsten Dunst), die duidelijk getekend is door al de gruwel die ze in haar carrière heeft gezien. Samen met haar collega Joel (Wagner Moura) heeft ze het boude plan opgevat om recht door de oorlogszone naar het Witte Huis te trekken om de president te interviewen. Ook hun mentor, Sammy (Stephen McKinley Henderson) vervoegt hen; het is echter de vierde passagier, Jessie Cullen (Caillee Spaeny), die Lee zorgen baart. Jessie staat in beate bewondering voor Lee, en meent dat ze door in haar nabijheid te blijven de kneepjes van het vak kan opsteken. De rauwe realiteit van de oorlog zorgt er echter voor dat ze 'm knijpt.




Het gezelschap trekt op naar Charlottesville in Virginia, waar de frontlijn ligt, maar vooraleer ze daar geraken, lijkt het pad daarnaartoe nog wel bezaaid met vijandige milities, en blijkt de neutraliteit van de pers maar een schaamlapje. Meestal door pure bluf geraakt het gezelschap in het Capitool op het ogenblik dat de milities de verdediging doorbreken, maar de prijs is erg hoog...

Lijkt het gegeven van deze film vergezocht? Absoluut niet! Toen een niet nader genoemde eikel de resultaten van de vorige presidentsverkiezingen niet wilde erkennen, bestormde een zooitje ongeregelde aanhangers het Witte Huis en sloeg er een deel van de inboedel kort en klein. Om maar te zeggen: Alex Garland heeft de vinger wel degelijk aan de politieke pols, en zijn visie op de zaken is er één die compleet verstoken blijft van sensatiezucht, maar eerder sec is. Zij het wel dat hij zeer duidelijk is over wat ze met de usurperende president voor zijn part mogen doen. Bovendien blijft hij sketchy over de aard van het conflict zelf, en krijgen we de details over de desintegratie van de Verenigde Staten maar met mondjesmaat opgelepeld. Net zoals bij Ex Machina en Annihilation focust Garland op sterke, vrouwelijke protagonisten in typisch mannelijke omgevingen, in dit geval de krijgsmacht, en lijkt Kirsten Dunsts personage vooral gedreven door een soort zwartgallig nihilisme, waarbij ze tegen beter weten in toch blijft doorgaan totdat ze uiteindelijk met haar kop tegen de spreekwoordelijke muur knalt. Daarnaast is er Jessie, die gaandeweg met schade en schande het klappen van de zweep leert, die, zoals ze zelf zegt, tegelijkertijd doodsbang én gefascineerd is door het oorlogsgeweld.




BEELD EN GELUID|
We krijgen een uitstekend beeld met veel detail, dat vooral de gruwel van de oorlog in al zijn facetten belicht, zoals bijvoorbeeld de gevolgen van een zelfmoordaanslag in het begin van de film. De kleuren zijn somber en donker, zo ziet het bloed van iemand die halverwege de film neergeschoten wordt in een auto er zwart uit. We zien ook aan de rimpels dat Kirsten Dunst een dagje ouder wordt, en de details aan legerjassen en tanks zijn even rijkelijk aanwezig. Stilistisch valt bijvoorbeeld na een explosie of telkens iemand oorlogsfoto's neemt het geluid weg; daarnaast krijgt u een bombastische Atmos-track waarbij de straaljagers door uw plafond gieren. Er wordt in de film ook nogal wat over en weer geschoten, en er is daarnaast ook nog de haast enerverende score van Ben Salisbury & Geoff Barrow die u de kast opjaagt.




EXTRA'S
In plaats van allemaal snippets met documentaire krijgt u voor één keer eens een goeie, aaneengeschakelde documentaire Torn Asunder: Waging Alex Garland's Civil War (56:58), een diepgaand, zesdelig werkstuk met veel inhoud achter een dergelijke vragen oproepende film, maar ook wat luchtigere beelden achter de schermen en interviews. Dan is er nog een trailer (2:24) aanwezig, en uiteraard wordt u geplaagd met cross-promotionele trailers. Wie de Amazon Exclusive koopt, krijgt er nog een derde schijfje bij met een interessante Director & Cast Q&A (20:10).

CONCLUSIE

Wat als er in de Verenigde Staten een burgeroorlog zou losbarsten? Het gegeven is nog niet zo héél ver gezocht, en Alex Garland geeft aan dit gegeven een heel eigen draai.


cover



Studio: Lionsgate

Regie: Alex Garland
Met: Kirsten Dunst, Wagner Moura, Cailee Spaeny, Stephen McKinley, Sonoya Mizuno, Nick Offerman

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
X

Genre:
Oorlog

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2024

Leeftijd:
R

Speelduur:
109 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
031398344056


Beeldformaat:
1.85:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Engels audiodescriptief Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Spaans, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Documentaire "Torn Asunder: Waging Alex Garland's Civil War"
• Trailer
• Cross-promotionele trailers
• Documentaire "Director & Cast Q&A"

Andere recente releases van deze maatschappij