:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WINDKRACHT 10 - SEIZOEN 2
WINDKRACHT 10 - SEIZOEN 2
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-08-07
SERIE
Het onverwacht grootse succes van de eerste Windkracht 10-reeks verplichtte bijna de VRT moreel om een vervolg te maken. Probleem was wel dat de reeks door de enorme hoge productiekosten een enorme hap uit het budget drama van de openbare omroep hapte, en daarom werd besloten dat deze tweede reeks ook meteen de laatste zou zijn. Tevens werden er maar tien in plaats van de gebruikelijke dertien afleveringen gedraaid, en werd het aantal scrambles - zeg maar, het aantal scènes met de impressionante Seaking-helikopters - beperkt tot gemiddeld één per aflevering in plaats van twee. De scenaristen moesten daar maar zien omheen te fietsen, en ook al door het drie afleveringen korter zijn is hen dat nog aardig gelukt ook. Windkracht 10 is in schoonheid geëindigd, op het hoogtepunt van zijn populariteit.



Alhoewel: een altijd weerkerend probleem met feuilletons die over meerdere seizoenen gespreid zijn, zijn de personeelswissels, zeker met zo'n uitgebreide cast als bij Windkracht 10, waarin zowat iedereen die eind jaren '90 naam en faam had in de Vlaamse acteerwereld, meespeelde. Sommige acteurs geven maar een beperkte acte de présence, anderen zoals Wim Opbrouck, Huub Stapel en Tom Van Landuyt zijn met de noorderzon vertrokken. Wie we nog wel terugzien, zijn piloot Peter Seghers (Gène Bervoets) en zijn makker Stef Van Looy (Tom Van Bauwel), die uiteindelijk gerevalideerd is na zijn zware ongeluk in de Ardennen. Stef staat op het punt boordcommandant te worden, en ook Peter gaat promotie maken, alhoewel dat niet verloopt zoals hij zich had ingebeeld. Peter is namelijk uit op de job van CO Jean-Louis Hubert Dejonghe (Warre Borghmans), die dankzij zijn schoonvader-generaal en de tomeloze ambitie van zijn vrouw Evelyne (Katelijne Verbeke) eerlang een job op de generale staf zal krijgen. Ook Claudia Castel (Ann Ceurvels) is weer van de partij; ze is uitgekeken op haar F16-job in Kleine Brogel en kan niet langer aan de lokroep van de Seaking weerstaan. Wing-ops Anne Linders (Andrea Croonenberghs) heeft gebroken met haar Nederlandse vriend, en aangezien Leeuwarden opnieuw een Nederlander, Ronald Brenneman (Rik Launspach), als duiker heeft gestuurd, botst het al meteen flink tussen de twee. Ook nieuw van de partij is de nieuwe medic: Dany Nuyts, die, zijn studies voor dokter probeert te combineren met een job van medic. Anne valt voor de charmes van Dany's mentor, dokter Walter Heirbaut (Lucas Van den Eynde), maar of hij echt de nieuwe liefde in haar leven zal zijn, zal nog moeten blijken. Laatste nieuwe crewlid is de pas aan de moederborst ontrukte Tom Denys (Dimitri Leue). Wie spijtig genoeg gebleven is, is de cassante Patrick Adams (Ludo Busschots), die sinds de geboorte van zijn zoontje Zeno over niets anders meer kan spreken. Zijn vrouw Lies (Tine Van den Brande) gaat intussen een nieuwe uitdaging aan: ze wil het hotel l'Apostrof overnemen. Nog twee nieuwe personeelsleden die halverwege het seizoen komen aanwaaien zijn piloot Mark Van Houte (Koen De Bouw), een niet zo goed bevriende oude kennis van Claudia, en interimaris Yvonne Blaauboer (Antje De Boeck), die tijdelijk de balie komt doen.



Alhoewel we de scenario's en deze mengeling van actie, drama, humor en romantiek nog steeds een warm hart toedragen, kunnen we tegelijkertijd niet blind zijn voor de tekortkomingen. De zwakte van deze dramareeks is uiteindelijk de veelvuldige wisseling aan personages geworden; de Seakings beginnen aan metaalmoeheid te lijden, en door ze na deze 2de serie definitief in de loods te houden, heeft de VRT de juiste beslissing genomen en de reeks in schoonheid laten eindigen. Alhoewel we Vlaanderens voortreffelijkste acteurs op hun best kunnen aanschouwen, met op eenzame hoogte de minzame Jean-Louis Hubert Dejonge, perfect gecast met Warre Borgmans, en op een goede tweede plaats Ann Ceurvels, zijn het vooral de nieuwere acteurs die niet genoeg tijd krijgen om in hun rol in te leven. Jammer, want van bijvoorbeeld Antje De Boeck weten we dat ze talent op overschot heeft, maar helaas krijgt ze te weinig screen time. Hetzelfde kan gezegd worden voor Koen De Bouw, ook één van Vlaanderens beste acteurs van het ogenblik. Wie echter totaal miscast is in deze reeks, is Dimitri Leue: wanneer zó een papkindje in werkelijkheid bij de luchtmacht verzeild geraakt, wordt die door zijn collega's geheid al op zijn eerste werkdag gefileerd en worden zijn darmen te drogen gehangen aan de propellors van de Seaking; en dat nog maar als eerste ontgroeningsproef. En als U al dacht dat Ludo Busschots zich in de eerste reeks bezondigde aan overacting, dan hebt U klaarblijkelijk de tweede nog niet gezien. Nee, als je een arrogante lul wil spelen, doe het dan liever zoals Lucas Van den Eynde, die zonder problemen een bastard met een glimlach tot achter zijn oren uit zijn acteermouwen kan schudden.



Toch weten de scenaristen zich, ondanks de vermindering in het aantal vlieguren, aardig te redden met deze tweede reeks. Alhoewel de laatste aflevering een beetje over the top is - het is tenslotte de finale - zitten er eigenlijk geen uitschieters naar onder tussen. Wel naar boven: de aflevering Vriend In Nood is naar onze bescheiden mening de beste aflevering uit de reeks, én geeft tenminste aan Rik Launspach de gelegenheid om zijn talenten te tonen. Vlaamse kijkers zullen tenandere ook genieten van de bijna bodemloze reeks van gastrollen: van jonge, getalenteerde nieuwelingen zoals Tine Reymer en Axel Daeseleire over een paar gastoptredens van figuren uit de eerste reeks zoals Vic De Wachter en Veerle Dobbelaere, tot oude rotten zoals Ludo Hellinkx en niemand minder dan éminence grise Nand Buyl. Samengevat: wie van de eerste reeks heeft kunnen genieten, zal door deze tweede reeks zeker niet teleurgesteld zijn, én de twee boxen naast elkaar zijn ook nog eens een net geheeltje. We wachten nog vol ongeduld op een giftset met de soundtrack-cd's, een model-Seakinggetje én een paar gehandtekende naaktfoto's van Ann Ceurvels. (Die van Ludo Busschots mogen ze houden...)



AFLEVERINGEN
14. Water en vuur
Medic Kurt (Marc Van Eeghem) en zijn vrouw Samantha (Hilde Heijnen) nemen afscheid van het 40ste: Kurt gaat op de medische staf werken en Samantha bij de meteo van de burgerluchtvaart. De volledig gerevalideerde Stef moet bovendien zijn examen voor boordcommandant afleggen. De examenvlucht wordt onderbroken door een onwaarschijnlijke scramble: een meisje heeft haar poppenwagen laten afdrijven. Helaas blijft de goede stemming er niet in zitten, want er staat een vreselijk ongeluk te wachten.

15. Strepen zijn zilver, zwijgen is goud
Het is voor CO Jean-Louis Hubert de laatste dag als officier van het 40ste: hij wordt bevorderd tot luitenant-kolonel en verhuist naar de generale staf in Brussel. Tot zijn ongenoegen verneemt hij echter dat zijn opvolger is geweerd. Jean-Louis heeft blijkbaar geen greep meer op de beslissing van de generaal, zijn schoonvader. Bij zijn laatste scramble vist hij echter schoonpapa uit het water in een wel heel compromitterende situatie... Lies neemt intussen hotel l'Apostrof over van Ines (Veerle Dobbelaere), voor wie Koksijde te veel herinneringen aan Kurt oproept. Anne ontmoet voor het eerst dokter Heirbaut, de mentor van Dany.

16. Nieuwe Vaders
De eerste dag onder het bevel van de nieuwe CO, Peter, wordt een fiasco. Peter neemt het wel erg nauw met de veiligheidsvoorschriften, en hij jaagt iedereen tegen zich in het harnas. De crew moet een loods aan boord gaan zetten die net vader is geworden. De nieuwbakken papa heeft de avond ervoor iets te diep doorgezakt, en even later komt er een noodoproep dat hij bij het overstappen gekneld is geraakt tussen twee schepen. Dany doet nog zijn uiterste best om zijn leven te redden, maar het is te laat...



17. Overboord
Twee matrozen van een Russisch schip smijten een illegale Nigeriaanse verstekeling overboord. De man wordt opgevist door een visser, en wanneer hij op de basis arriveert, blijkt dat hij nog een vrouw en een kind in het ruim heeft zitten. Tegen het uitdrukkelijk verbod van CO Peter in zet Stef een gewaagde reddingsactie op poten, waarbij hij met een smoes de Seaking op het Russische schip laat landen. Tijdens de zoekactie gaat Dany, die al een hele tijd aan de captagon zit, door het lint. Toch slagen de bemanningsleden erin de verstekelingen van boord te halen, maar Peter is natuurlijk woedend op Stef.

18. Reünie
Een team van oudgedienden, waaronder Bob (Vic De Wachter) willen naar aanleiding van de 25ste verjaardagsherdenking van een verongelukte collega een krans op zee neerleggen. Ze worden begeleid door kolonel De Jonghe, die door begint te krijgen dat er onder leiding van Peter vanalles verkeerd aan het lopen is op de basis. Nu hij gedegradeerd is tot co-piloot heeft Stef zijn mutatie naar een Nederlandse Apache-eenheid gevraagd en gekregen. Claudia heeft in de reeks mannen die ze aan het afwerken is de nacht gedeeld met de naïeve Tom, en die maakt bij het avontuurtje heel andere voorstellingen dan zijzelf. En Ronald heeft Dany geld aangeboden, opdat die niet meer 's nachts zou moeten gaan bijklussen als ambulancier. Kortom, de situatie in het 40ste staat op springen. Jean-Louis Hubert Dejonghe kan in de huidige omstandigheden maar één ding doen: hij biedt Peter een eervolle overplaatsing aan, en wordt zelf terug CO van het 40ste.

19. Vriend in nood
De nieuwe piloot in het 40ste is Mark, die op F16 Claudia's instructeur was, en dus nu onder haar als boordcommandant moet dienen. Geen van beide schijnt gelukkig te zijn met de situatie. Duiker Ronald krijgt bezoek van twee oude vrienden uit Nederland, die prompt zijn oude vriendschap misbruiken om een lading drugs aan de kant te krijgen. Ronald krijgt van de politie de keuze: meewerken om hem te klissen, of de doos in als medeplichtige. Nu Jean-Louis Hubert terug CO is, is hij op zoek naar logies. Patrick biedt hem een kamer in hotel l'Apostrof aan, maar beledigt wel twee betalende klanten om een kamer euh, te "ontruimen".

20. Een vrije dag
Lies heeft genoeg van de apestreken van haar man, en ze zet Patrick de deur uit. Het is zaterdagmorgen, en omdat de Seaking op missie naar de Ardennen is, is de reserve-crew standby. Iedereen is op post, behalve Anne, die voor het eerst de ouders van dokter Heirbaut over de vloer krijgt; Jean-Louis Hubert is zo vriendelijk om haar plaats in te nemen. Op het laatste nippertje komt er nog een scramble binnen: een visser is gekneld geraakt onder een opgevist voorwerp; het is een Duits souvenirtje uit de Tweede Wereldoorlog, weegt enkele honderden kilo's, en als je aan het verkeerde draadje knipt, begint het te tikken... ra ra, wat is het?



21. Kwaad bloed
De CO moet tussenbeide komen om de kibbelende Mark en Claudia te scheiden. Mark kan zelfs Claudia overtuigen om bij een moeilijke landing het roer over te nemen. Tot haar verbazing verneemt ze dat Mark niét de reden was waarom ze eertijds in Kleine Brogel haar strepen bijna kwijt was. Voor Dany is het de grote dag: hij moet bij dokter Heirbaut examen gaan afleggen. Dokter Heirbaut heeft inmiddels het plan opgevat om Anne ten huwelijk te vragen - nota bene terwijl hij in zijn sportvliegtuigje met haar rondvliegt. Maar Anne heeft vliegangst, onderweg krijgen ze motorproblemen en met een simpele druk op de knop is zowat het hele Belgische luchtruim gealarmeerd. Toch is Ronalds analyse over dokter Heirbaut redelijk accuraat: hij is een bol opgeblazen warme lucht. Als er kort daarop een échte noodoproep binnenkomt, en Dany niet op tijd op zijn examen geraakt, is de dokter in zijn eer gekwetst.

22. Wie zoet is krijgt lekkers...
Het is dik aan tussen de CO en Yvonne. Die vraagt of het 40ste een oefenvlucht wil vervangen door een levering van speelgoed aan een lokaal weeshuis, waarbij aan de kinderen wordt verteld dat de luchtmacht Sinterklaas en Zwarte Piet speciaal daarvoor is gaan ophalen in Spanje - midden in de zomer nota bene! Tom zal voor Sint spelen en Patrick voor Zwarte Piet. Die laatste kwijnt nog altijd weg onder het liefdesverdriet, en de crew doet een ultieme poging om hem terug te lijmen aan Lies. Tijdens de tocht moeten ze echter gehoor geven aan een noodoproep: dokter Heirbout, die per sé een trouwkostuum is gaan kopen bij Harrods in Londen, de snoever, is met zijn vliegtuig neergestort in de Noordzee... Mark krijgt bezoek van een kolonel van de generale staf: nu hij verzet heeft aangetekend voor zijn overplaatsing, krijgt hij ook de reden te horen waarvoor hij geschoffeerd was bij zijn bevordering als majoor. En die waarheid komt hard aan, en niet alleen bij hem.

23. Twee huwelijken en een scramble
Mark heeft zijn ontslagbrief ingediend; de CO probeert Claudia te overtuigen om nog eens een laatste keer te proberen hem te overtuigen om te blijven. Wie ook weg is, is Yvonne: de generale staf heeft eindelijk een militair gestuurd om de balie te doen, en ze hadden dat niet gedaan, want de korporaal (Ingrid De Vos) is een echte ijzervreter. Eindelijk is het Annes trouwdag, maar zowat iedereen is het over eens dat dokter Heirbout niet de geschikte man voor haar is. Wij, als kijker, hebben dat natuurlijk al van de eerste aflevering door, en dat Walter Heirbout een klootzakske is ook. Alleen Ronald heeft telkens door een ongelukkige samenloop van omstandigheden nog niet het juiste moment gevonden om Anne de liefde te verklaren. En ook op dit laatste moment dreigt Ronald niet op tijd te kunnen komen om het huwelijk te verhinderen, want tijdens een scramble worden hij en Dany op een schip gegijzeld door een dolgedraaide truckchauffeur (Axel Daeseleire). De rest van het 40ste probeert intussen alles te doen om het huwelijk zo lang mogelijk te rekken...



BEELD EN GELUID
We hebben deze opmerking al vaker gemaakt bij VRT-reeksen: uitgerekend het Nederlandse Bridge Entertainment heeft een beter langetermijnplan voor het bewaren van het Vlaamse TV-patrimonium dan de VRT zelf. De reeks was één van de eerste die in 16:9 werd uitgezonden, en door deze ook nog eens netjes anamorf op dvd te zetten, ziet ook deze tweede serie van Windkracht 10 er beter uit dan ze er ooit op TV heeft uitgezien. Ten opzichte van de boxen van Flikken heeft men bovendien bijgeleerd, want de layer change zit hier niet meer in het midden van een aflevering. En het beeld is goed. Zeer goed zelfs; we hebben er nauwelijks opmerkingen bij. Vooral de haarscherpe kleuren en het vrijwel ontbreken van aliasing, anders een groot zeer, zijn twee sterke troeven waar men bij deze discs kan uitpakken. Artefacts hebben we nergens gezien, wel af en toe een klein beetje ruis (en dan vooral op disc 2, die 4 in plaats van 3 afleveringen bevat).



Het geluid mag misschien "slechts" een Dolby Surround 2.0-track zijn, maar men moet daarbij de kanttekening maken dat dit feitelijk het originele geluidsspoor is. Het remasteren tot een 5.1-track zou ongetwijfeld het kostenplaatje de hoogte hebben laten ingaan, én zou de beeldkwaliteit hebben aangetast door het moeten gebruiken van een hogere compressie. En voor "slechts" een 2.0-track te zijn komt deze release nog vrij goed door de test. De ruimtelijkheid is okee, zelfs de subwoofer legt op de goede momenten de juiste nadrukken, alleen wordt er soms wat onduidelijk gesproken, zeker wanneer je op de achtergrond de helikopterschroeven hoort draaien. Ook de muziek van VRT-huiscomponist Fonny De Wulf werd met deze release alle eer aangedaan. Er zijn op deze disc twee ondertitelingssporen voorzien, één volledig Nederlandstalig spoor, en één spoor, dat by default wordt geactiveerd, waarin alleen de niet-Nederlands gesproken stukken worden vertaald, zoals het veelvuldig voorkomende Engelse pilotenjargon. Een keurige release!



EXTRA'S
En ook hier heeft Bridge nog eens grote kuis gehouden in de archiefkast van de VRT en alle beschikbare stukjes reportage in de extra's-sectie op disc 1 geplaatst. Om te beginnen krijgen we een 1 minuut durend stukje film over het debuut van Dimitri Leue in de reeks, iets wat we niet echt een vermeldenswaardig feit vinden. In de volgende 3 minuten krijgen we wat achtergrondbeelden over de vliegtuigcrash op zee die zich in aflevering 22 situeert. Een derde kortfilmpje, ook 1 minuut, is een aaneenschakeling van bloopers, en het vierde fiilmpje, maar liefst vier minuten, is een fragment uit het mediaprogramma Nieuwe Maandag van Ben Crabbé, waarin de onsympathieke vliegende reporter Chris Dusaschoit de set van Windkracht 10 bezoekt.



Maar dan begint het serieuze werk: er werden 6 featurettes uit het programma De Fictiefreak op de disc gezet, een soort van achtergrondreportages die samen met de heruitzendingen van Windkracht 10 te zien waren naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van de Vlaamse televisie. Hierin zien we onder meer hoe een winching wordt uitgevoerd, hoe lang het in werkelijkheid duurt voor een echte Seaking-crew nodig heeft om na het gaan van de scramblebel paraat te staan, en hoe een sea survival (uit de eerste reeks) in zijn werk gaat. De featurettes zijn samen goed voor 54 minuten plezier.



Dan is het de beurt aan de sectie trailers. Uiteraard wordt er reclame gemaakt voor het eerste seizoen van Windkracht 10, en is er een 5 seizoenen-trailer voor de reeks Flikken. Ook het op dvd uitbrengen van het Vlaamse filmpatrimonium wordt onder de aandacht gebracht met trailers voor De Zaak Alzheimer, Zaman, Het Gezin Van Paemel, De Leeuw Van Vlaanderen en Rolande Met De Bles. Dan is het echter nog niet afgelopen; de derde disc bevat nog eens een goede 25 minuten durende documentaire over Windkracht 10, waarbij we wel er eerlijk moeten bijvertellen dat die voornamelijk over seizoen 1 gaat. Wat we wel missen is bijvoorbeeld een audiocommentaar; bijvoorbeeld Erik Van Looy, die enkele afleveringen heeft geregisseerd, had ongetwijfeld een zéér interessante bijdragen kunnen leveren. Maar we mogen toch niet klagen.

En als we dan toch mogen klagen, is er één ding waar we ons rot aan ergeren, en dat is de minutenlange inleidende trailers waar we elke keer aan worden onderworpen: Bridge, Vintage Films, TV1, de MultiMedia Groep, de kuisvrouwen van de benedenverdieping, de kuisvrouwen van de bovenverdieping, ...



CONCLUSIE
Wie een beetje geïnteresseerd is in de vele succesreeksen waarmee de VRT de laatste jaren zichzelf incontournable heeft gemaakt op de zondagavond, zal zeker deze mooie boxset aan het lijstje willen toevoegen. Bridge heeft een technisch zeer solide disc afgeleverd, maar we zouden hen wel nog eens flink willen aanporren om nog meer van dergelijke reeksen uit te brengen. Zo is ons al lang een Heterdaad-box beloofd. De verkoper van deze boxset had alvast zijn voorraadje ingeslagen, omdat hij een hoge verkoop verwachtte; we denken dat zijn inschatting juist zal zijn.


cover




Studio: Bridge Entertainment

Regie: Erik Van Looy, Luc Coghe, Mark De Geest en Peter Rondou
Met: Gène Bervoets, Rik Launspach, Andrea Croonenberghs, Warre Borgmans, Ann Ceurvels, Tom Van Bauwel, Ludo Busschots, Wim Stevens, Dimitri Leue, Koen De Bouw, Lucas Van den Eynde, Katelijne Verbeke, Tine Van den Brande

Film:
8/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
0

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1998

Leeftijd:
AL

Speelduur:
501 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711983471443


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Voorstelling acteur Dimitri Leue
• Making of: een vliegtuigcrash op zee
• Bloopers
• Chris Dusachoit sprakeloos bij Windkracht 10
• 6 mini-documentaires uit De Fictiefreak
• Diverse trailers
• Making of-documentaire Windkracht 10

Andere recente releases van deze maatschappij