NOTORIOUS
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2004-10-31
FILM
In 1946 vierde Naziparanoia nog hoogtij. Een Duits wetenschapper wordt veroordeeld wegens verraad. Hij laat een mooie dochter achter: Alicia Hubermann (Ingrid Bergman). Zij huppelt van het ene feestje naar het andere en dat levert haar een bedenkelijke reputatie op. Op één van die feestjes is T.R. Devlin aanwezig, een Amerikaans spion van een organisatie die niet genoemd wordt.
Hoewel Alicia een slechte naam heeft, is ze geen verraadster. Devlin bevestigd dat wanneer hij een opgenomen gesprek met haar vader afspeelt. Devlin heeft een voorstel voor haar. Alexander Sebastian (Claude Rains) is een Duitser die een Nazivereniging leidt vanuit Rio. Hij kende de vader van Alicia en dat maakt haar de ideale persoon om zich bij het bedrijf te voegen en zijn acties te rapporteren. Het feit dat hij verliefd op haar was, maakt het plaatje helemaal perfect.
Alicia wordt echter verliefd op Devlin en begint haar reputatie op te poetsen. Ze is ontgoocheld dat hij haar dat voorstel doet, maar gaat toch akkoord omwille van haar gevoelens voor hem. Alexander op zijn beurt staat al te popelen om z’n romance met Alicia nieuw leven in te blazen. De zaak wordt behoorlijk complex wanneer hij haar ten huwelijk vraagt.
De ironie van het verhaal is dat Devlin verbitterd raakt tegenover Alicia gewoonweg omdat zij doet wat hij haar vraagt. Ondertussen is Alexander helemaal verblind door de liefde. Hoewel Devlin duidelijk de "goeie" is, krijg je ook sympathie voor Alexander. Beide mannen houden van Alicia, maar Alexander doet dat zonder manipulatie en zonder verwachtingen. De film leidt naar een memorabele climax. Hoe zal Devlin zijn liefde kunnen redden uit een huis vol Nazi’s wanneer haar geheim wordt onthuld? Het antwoord is eenvoudiger en krachtiger dan je zou kunnen denken.
Notorious kan je bekijken als één van Hitchcock’s eerste bepalende films. De stijl die hij creëert met licht, schaduw, camerabeweging en plaatsing zal bepalend worden voor zijn later werk. Bepaalde scènes zijn niet te vergeten zoals bijvoorbeeld de fetishistische manier waarop Hitchcock een kopje koffie volgt of de manier waarop hij zich concentreert op een simpele sleutel om het belang ervan in je gedachten te branden.
De drie protaganisten leveren knappe acteerprestaties. Cary Grant speelt Devlin als een man wiens situatie in een morele tweestrijd zit terwijl hijzelf dat niet heeft. Claude Rains zet Alexander neer met een opmerkelijk sympathieke eigenschap, wat vrij zeldzaam is voor een Nazi personnage in die tijd. Dan is er nog Ingrid Bergman, wiens schoonheid schittert in elk frame dat ze aanwezig is. Zij portreteert Alicia als een droevige, maar sterke vrouw die door haar oprechte liefde gedwongen wordt om tegen die liefde op te treden.
BEELD EN GELUID
Criterion presenteert de film in het originele zwart-wit 1.33:1 formaat. De kwaliteit is verre van slecht, maar het is duidelijk dat er wat meer restauratiewerk nodig was. Criterion restaureerde het beeld uit 3 verschillende prints en doorheen de hele film zijn er toch beschadigingen aanwezig. Men is er wel in geslaagd een mooi contrast te brengen met goede zwart-wit verhoudingen.
De gerestaureerde mono-geluidstrack staat in lijn met de beeldtransfer. De dialogen zijn duidelijk te verstaan, maar hier en daar is er wel een passage waar het geluid wat dof en stil uit de hoek komt. Verwacht dus geen test voor je geluidsinstallatie, maar een aangename track waar muziek en sound effects niet overheersen.
EXTRA’S
Op vlak van extra's weet Criterion zich vaak te onderscheiden op vlak van extra’s en ook voor Notorious leveren ze verdienstelijk werk.
Eerst en vooral zijn er twee boeiende audiocommentaren beschikbaar van filmstudente Marion Keane en filmhistoricus Rudy Behlmer. Beiden brengen interessante achtergrondinformatie over Hitchcock, de acteurs, de film,... Het commentaar van Behlmer steekt er wel wat bovenuit. Hij blijkt een vlotte prater met een rijkdom aan kennis. Hij geeft bijvoorbeeld ook interessante achtergronden over het klimaat in Hollywood en Amerika ten tijde van de film.
Nog een mooie extra is een radio-opname (ca. 60 min.) uit 1948 van het Lux Radio Theatre met Ingrid Bergman en Joseph Cotten. Daarvoor heb je je televisie niet eens nodig. Mede dankzij Criterion gaan zulke pareltjes niet verloren.
Verder is er het
Notorious-dossier met tal van extra’s zoals productie- en publiciteitsfoto’s, briefwisselingen over de productie, een handvol teasers en trailers, scripts van scènes die nooit gefilmd werden (waaronder een alternatief einde), een korte nieuwsclip over Hitchcock en Bergman, fragmenten uit het kortverhaal
The Song of the Dragon waarop de screenplay gebaseerd was en een geïsoleerde geluidstrack met muziek en geluidseffecten.
CONCLUSIE
Notorious is één van de films die je als echte filmliefhebber niet mag missen. Je ziet een schitterend en gevestigd regisseur groeien in stijl en techniek. De hoofdrolspelers brengen stijl en inhoud mooi samen en Criterion weet dat weer op knappe wijze te registreren op dvd.
Studio:
Criterion Collection
Regie:
Alfred Hitchcock
Met:
Cary Grant, Ingrid Bergman, Claude Rains, Louis Calhern, Leopoldine Konstantin
Beeldformaat:
1.33:1 NTSC
Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar,
• Radio-opname Lux Radio Theatre,
• Productie- en publiciteitsfoto's, posters en lobby cards,
• Correspondentie over de productie,
• Teasers en trailers,
• Scripts verwijderde scènes en alternatief einde,
• Kortverhaal The Song of the Dragon,
• Nieuwsopnames van Hitchcock en Bergman,
• Geïsoleerde geluidstrack