:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BESTE UIT CHRIS EN CO, HET
BESTE UIT CHRIS EN CO, HET
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2005-11-27
REEKS
Toen ik verleden week in een niet nader genoemde groothandel passeerde, zag ik een drukbezette, sint-en kerstshoppende menigte toch even halt houden bij een televisietoestel waarop de eerste disc van de Chris Van den Durpel-compilatie Het Beste Uit Chris En Co werd gedemonstreerd. Toen Ben Crabbé aan de Blokken-kandidaten vroeg in welk Spaans bedevaartoord de moeders hun kinderen met hun hoofd tegen een beeld slaan, antwoordde Snelle Eddy spontaan en zonder nadenken "Antwerpen", en het toekijkende publiek begon spontaan te gniffelen, alhoewel een groot deel van hen desbetreffende scène ongetwijfeld in één van de totnogtoe 8.513 heruitzendingen van de show op VT4 al eens heeft meegepikt.

Chris Van den Durpel zegde zijn baan in het onderwijs op om voltijds televisie te gaan maken. Zijn eerste optreden deed hij in het BV-kwisje De Drie Wijzen, waarin hij als vliegende reporter elke week winkelende Vlamingen mocht gaan molesteren, of van vreemde voorwerpen de bedoeling mocht uitleggen. De Drie Wijzen pakte echter elk jaar uit met een traditionele oudejaarsspecial, waarin de presentatoren en panelleden - onder meer Kurt Van Eeghem, Jacques Vermeire, Walter Grootaers en Gerty Christoffels - zich eens mochten uitleven via een reeks gefingeerde reportages, waarin ze typetjes mochten spelen. Het resultaat was soms te pruimen, soms ronduit onnozel, maar één imitatie sloeg in als een bom: Chris Van den Durpel kroop in de huid van de ietwat excentrieke kruidendokter-kwakzalver Herman Lecompte uit Knokke, en een legende was geboren. Dokter Lecompte werd een vaste waarde in het programma, en het jaar daarop lanceerde Van den Durpel bij de volgende oudejaarsspecial de nogal sullig uitziende tuinman van dokter Lecompte, een boertje dat luisterde naar de naam Kamiel Spiessens, die nogal last had van een zjeker sjpraakgebrek. Van dan af was er geen houden meer aan, en Van den Durpel mocht in alle programma's komen aandraven als imitator. Zijn derde creatie was een personage op de sensatiejournalist Paul Jambers, die - om alle misverstandelijke gelijkenissen op voorhand te ontkrachten - luisterde naar de naam Paul Schampers, het soort journalist dat vooral geïnteresseerd is in wat er in de onderbroek van Vlaanderen beweegt.



Ook voor een zomerse talkshow van Margriet Hermans pakte hij uit met een nieuw typetje, de Gentse omhooggevallen en nichterige coiffeur Jimmy B., kind aan huis bij alle Hollywoodsterren - en tot op heden nog altijd, zo vinden we, één van zijn minst geslaagde creaties. Wanneer Van den Durpel uiteindelijk een typetje of tien onder de knie had, kreeg hij van de VRT carte blanche om een eigen programma te maken, waarin hij door split-screentechnieken de kans kreeg om zijn verschillende personages tegen elkaar uit te spelen. Het programma, Typisch Chris, kende veel succes, wat ook de nieuwe commerciële zender VT4 opviel. VT4 kocht Van den Durpel weg bij de VRT, en sinds 1998 maakt hij voor die zender jaarlijks een reeks shows die erg in het verlengde liggen van Typisch Chris, maar wellicht om juridische redenen een andere naam - Chris En Co - meekreeg.

Een overstap naar een commerciële zender is meestal voor Vlaamse komieken de doodsteek. Wat Gaston Berghmans en Leo Martin allemaal voor VTM hebben - nu ja - gepresteerd, is te zielig voor woorden aan vuil te maken, en ook Urbanus heeft voor diezelfde zender zijn broek dieper laten zakken dan iemand voor mogelijk hield - zeker voor iemand als Urbain, die voor niets beschaamd is - en zo zijn eigen carrière in no time door de plee gespoeld. Ofwel is Chris Van den Durpel spaarzamer omgesprongen met zijn talent, ofwel knijpt VT4 gewoon minder haar eigen succesnummers uit dan VTM, wat ons ten zeerste zou verbazen, gezien het gehalte aan reality-prut dat uit de onderste darmen van Nossegem wordt uitgestoten. Chris Van den Durpel heeft echter altijd zijn eigen creatieve touwtjes stevig in handen gehouden, en dat heeft hem geen windeieren gelegd. De personages die hij voor de VRT heeft gecreëerd, zijn zijn intellectueel eigendom gebleven, en zo had hij op VT4 al een basis om op voort te bouwen. De vele heruitzendingen even niet meegerekend beperkt Van den Durpel zijn nieuwe shows altijd strikt tot tien per jaar - hetgeen uiteraard makkelijk te verantwoorden is gezien de vele uren voorbereidingstijd die hij nodig heeft om maar één sketch te spelen; in een persiflage op de VRT-kwis Herexamen zet hij bijvoorbeeld zeven typetjes tegelijk neer.



Bij VT4 is het aantal typetjes dat Van den Durpel imiteert, exponentieel toegenomen. Hierbij zoekt hij voortdurend naar een goed evenwicht tussen originele personages en imitaties van bekende Vlamingen, die meestal niet al te flatterend worden neergezet. Niet al zijn originele typetjes vinden we evenwel even grappig. Jimmy B. is een one trick pony, waarbij de jeannetten-clichés vol verwijfde grappen ronduit dom zijn. Ook de flauwe Limburgse rapper MC Joel en bokser Firmin Crets hebben maar een beperkt spectrum. Soms werkt zo'n ééndimensionale aanpak echter wel: via de ziekelijke nerd Filip Mars - die altijd moet krabben omdat hij algerisch is, en er komt vocht uit, weet U wel? - weet Van den Durpel zowat ieder Vlaams spelprogramma aan de schandpaal te nagelen. Ronny King is een composiet van alle mogelijke Vlaamse one hit wonders in het genre van het échte levenslied, en weet sympathie op te wekken omdat hij zo'n ongelofelijke loser is. Op zijn best zijn de typetjes van Van den Durpel echter briljant en veelzijdig. Sylvain Van Genechten is een kranig oudje die in de Tweede Wereldoorlog zijn benen is kwijtgeraakt, en zijn oude dag slijt door op alles en iedereen te kankeren, maar die vooral zich zorgen maakt wanneer zijn eten op tafel komt. Met enkele zeer simpele gegevens - Sylvain gaat naar de supermarkt met zijn vaste verpleegster Bernadette en gedraagt er zich als een klein kind - kan Van den Durpel lustig grappen spuien die soms over het randje zijn - hij heeft het immers niet zelf gezegd, het was die adorable old rascal Sylvain. Toch blijft de humor van niveau en speelt vaak in op de actualiteit, en er gaat geen tendens voorbij - of het nu trampolinespringende grieten zijn, of oerdomme SMS-telefoonspelletjes of één van Van den Durpels alter ego's pikt er op in. Ook zijn andere "eigen" typetjes zijn vaak archetypische amalgamen: Kevin van Stay Steady is een pretentieuze duikelnicht die zijn verlopen succes in een boysband tot de laatste frank tracht uit te melken. Gerard Mommaerts, de leerkracht uit Rumst, is een vuile profiteur die altijd zijn leerlingen laat opdraaien voor zijn inkomsten in bijberoep, waar meer dan eens een illegaal reukje aan vasthangt. En Commissaris Huygebaert is de ideale uitlaatklep voor alles wat er verkeerd gaat bij de politie, die tegelijkertijd ook nog eens belachelijk slechte opsporingsprogramma's presenteert.

Het allerbeste typetje van Van den Durpel - dat de laatste tijd in de shows meer en meer op de voorgrond treedt - is echter Eddy Truyens, "Snelle Eddy" voor de vrienden. Eddy is een beroepsmarginaal uit Hoboken, die leeft van diverse uitkeringen, het veel breder laat hangen dan hij zich kan permitteren, en zich door zijn groot bakkes toch altijd zó in de miserie werkt. Samen met zijn marina-achtige vriendin Kelly (meesterlijk gespeeld door actrice Nele Goossens) duikt hij meer dan eens op in een televisieprogramma van een concurrerende zender, of komen ze weer eens samen in aanraking met het gerecht nadat ze weer een plannetje hebben uitgedokterd waar ze geheid nooit langer dan vijf minuten over hebben nagedacht. De vele situaties waarin Eddy belandt - rijlessen geven aan zijn neefje, in een chique restaurant gaan eten met Marlène de Wouters, het aan de stok krijgen met Hollanders op café, zouden op zich al genoeg zijn om de show mee te vullen. Eddy is zonder discussie zijn meest extreme creatie, en via hem mag Chris Van den Durpel als met een mitrailleur vuile praat op ons afvuren zonder grenzen. Wij voelen dan ook een wrede sympathie voor deze onbegrepen volksfilosoof uit Antwerpen, die meer dan eens met zijn diepere inzichten over de belangrijke dingen des levens, zoals bier, vrouwen en auto's, onze perceptie verrijkt. Én hij heeft ons gezegd dat we een toek op ons bakkes zouden krijgen als we dat niet in deze bespreking vermeldden.

Eigen typetjes zouden iets te vaak tot verveling leiden, en daarom houdt Van den Durpel zich ook bezig met een myriade aan imitaties. Paul Schampers - zijn tweelingsbroer was overigens één van de weinigen die absoluut niet kon lachen met de manier waarop hij in zijn hemd werd gezet - was nog maar een voorbode van een golf van persiflages, die niet allemaal even sympathiek zijn, maar zonder uitzondering allemaal zeer goed ingestudeerd, of Van den Durpel ze nu éénmalig opvoert, zoals Ben Crabbé of Nic Balthazar, of ze meerdere keren laat opdraven, zoals Herman Brusselmans, Jean-Pierre Van Rossem, Mimi Smith of zijn voortreffelijke imitatie van de lichtjes debiele Prins Laurent. Met een pruik en wat schmink kan je natuurlijk veel doen, maar de gelijkenis en vooral de onhebbelijke karaktertrekjes zijn soms overweldigend goed. Een enkele keer is de overeenkomst zo griezelig echt - bijvoorbeeld bij Bassie de Clown - dat we moeite hebben om de echte van de valse te onderscheiden.



Van den Durpel heeft zijn show in de jaren laten mee-evolueren. Hij stelt zichzelf voortdurend in vraag, herwerkt bepaalde onderdelen van zijn programma, voert nieuwe rubrieken in en schaft andere af (zo is Schampers tegenwoordig op pensioen), maakt de ene keer weer persiflages van reclamespots en films met zijn typetjes in de hoofdrol, en neemt de andere keer weer op voor een live-publiek - we hebben zelf het genoegen gehad de man éénmaal in het echt aan het werk te zien. VT4 weet bovendien dat ze met Van den Durpel de kip met gouden eieren in huis hebben, en wanneer hij programma's begint te parodiëren, blijven ook de produkties van de eigen zender niet gespaard, maar creatief wordt hem geen strobreed in de weg gelegd; en zo hoort het ook. En om het plaatje helemaal compleet te maken: de man heeft nog zangtalent ook, en wendt dat ook nog eens aan om zijn reeks schitterende parodieën uit te breiden, daarbij variërend van Arno Hintjes tot La Esterella.

Over naar deze dvd-set nu. We krijgen hier vier discs voorgeschoteld met compilaties van de 7 jaar Chris en Co. De 8 uur kijkplezier die op de flaptekst wordt beloofd, is daarbij wel lichtelijk overdreven. Er werd een mooie selectie gemaakt van de beste -ongekipte!- sketches, maar toch gaat er een deel van de running jokes verloren doordat bepaalde gelijkaardige sketches het slechts éénmaal hebben gehaald op de dvd-compilatie. Zo serveert Irma Mars, moeder van Filip, haar gasten steevast de meest onappetijtelijk uitziende gerechten (beginnend met pateekes en eindigend met varkenspoten en lever), maar zien we hiervan maar een filmpje of twee. Sylvain Van Genechten wordt in de rol van Hannibal the Cannibal geduwd in de Silence Of The Lambs-persiflage, maar zijn briljante Pulp Fiction-parodie ("Now in Holland they do pindasaus on the fries but that looks a bit like diarree") heeft de compilatie niet gehaald. Andere sketches die we in deze compilatie missen zijn onder meer Sylvain Van Genechten die naar een oudstrijders-bijeenkomst gaat en er aan tafel uit volle borst roept dat er ook goeie Duitsers waren, meer strapatsen van Gerard Mommaerts, Marlène de Wouters die Bassie de Clown gaat interviewen, op cruise met Kevin en zijn familie, het triootje Witse-Huygebaert-Van In, Ingrid de Putter aan de coke, Kevin op de boekenbeurs, de Filip Mars-versies van Bohemian Rhapsody en Paradise By The Dashboard Light en natuurlijk véél, véél meer capriolen van Eddy: van een etentje bij Marlene de Wouters tot saboteren van flitspalen. Mijnheer Van den Durpel, als U dit ooit mocht lezen: laat box twee maar komen! Please! Wij zullen de verkoopscijfers van uw eerste box met deze lovende bespreking alvast een duwtje in de rug trachten te geven.


AFLEVERINGEN
Speciaal op verzoek van één van onze lezers een opsomming van alle in deze compilatie gebruikte sketches. Alle door Chris Van den Durpel gespeelde typetjes staan in vet.:

Disc 1:
1. Café Knock Out (7:07)
Paul Schampers maakt alweer een indringende diepte-reportage voor zijn programma, waarin hij het portret schets van bokser Firmin Crets, die zijn bokshandschoenen aan de haak heeft gehangen en een café is begonnen. Alleen hebben de vele motten op zijn smoel hem geen goed gedaan.

2. Bernadette's Selectie (4:08)
Eenzame bejaarde Sylvain Van Genechten snakt naar een beetje aandacht, een verzorgende hand, maar vooral naar een verpleegster die hem op tijd zijn eten brengt...

3. Herexamen 1 (10:10)
In het klasje van Anja Daems neemt de klas van Paul Schampers, Berten Maillot en Firmin Crets het op tegen Ronny King, Sylvain Van Genechten en Jean-Pierre Van Rossem.

4. De Verstekeling (9:05)
Een oude neger zendt zijn kleinzoon (Robert Mosuse) naar Europa als verstekeling om een medicijn te halen tegen zijn hoest. De kleinzoon komt in het autootje van de brave, hulpvaardige Kamiel Spiessens terecht.

5. Boysband Stay Steady (6:21)
Paul Schampers duikt in de wereld van de boysbands, en ontmoet zo de arrogante Kevin van Stay Steady.

6. Sylvain Shopping (4:10)
Niks is rustgevenders voor een bejaarde en zijn verpleegster om eens te gaan winkelen? Behalve dan als die bejaarde Sylvain Van Genechten is.

7. Lekker Thuis (6:53)
Mimi Smith en Piet Huysentruyt maken provencaalse kip klaar - nee, niet Mimi! - maar proberen elkaar in de keuken zeer subtiel te verwonden.

8. Pastoor Bulkens (6:08)
Wanneer Paul Schampers een reportage wilt maken over pastoor Bulkens, ligt die vastgebonden achter in zijn tuin, en is hij vervangen door een bedrieger, die Paul misdienaartje laat spelen.

9. Ronny King In Olen (6:03)
Is dit de grote kans op een doorbraak voor Ronny King? Hij mag in elk geval optreden bij Van den Ven in Olen, tenminste, als de boysband Boysband er om de één of andere manier niet mocht geraken.

10. Blind Date 1 (9:07)
Mireille Donckers mag in het programma van Ingeborg op stap met één van de drie bemiddelijke aanbidders. Alhoewel: de spoeling is nogal dun, want ze heeft de keuze uit Filip Mars, Ronny King of Snelle Eddy.

11. Windkracht 10 (7:23)
Paul Schampers maakt een reportage over het 40ste Search and Rescue, en de olijke grappenmaker Berten Maillot die er als intern werkt, heeft weer zin om enkele graptsjes uit te halen met de veelgeplaagde reporter.

12. Kabouter Flop (8:17)
In de melkherberg van Kabouter Flop (Ronny King) was het weer een bewogen dag. Terwijl Kabouter Flik (Jimmy B.) en Kabouter Klop (Firmin Crets) trachten te genieten van een glaasje flopmelk, duikt plots een nieuwe kabouter op die beweert de eigenaar van de herberg geworden te zijn: Kabouter God (Jean-Pierre Van Rossem), die de o zo gemoedelijke melkherberg wil omvormen tot een "hoerenkast met Filippijnse kabouterwijven". Zal kabouter Champetterdepetterdepet (Commissaris Huyghebaert) orde op zaken kunnen stellen?

13. Spiessens Overstroming (5:59)
De woning van Kamiel Spiessens is overstroomd, en hij probeert een beroep te doen op het rampenfonds.

14. Blokken (6:45)
En we sluiten disc 1 af met een gezellig spelletje blokken met de neurotische presentator Ben Crabbé, en als kandidaten Kamiel Spiessens en Snelle Eddy.



Disc 2:
1. Met Andere Woorden (4:59)
Carl Huybrechts probeert Kamiel Spiessens zo ver te krijgen dat hij Jaak Van Assche er tussen neemt. De grap komt echter als een boemerang in het gezicht van eerstgenoemde.

2. Big Brother Is Kul (4:17)
Of dat vindt doch Irma Mars, die verontwaardigd is dat haar zoon Filip niet geselecteerd is omwille van zijn alegrie.

3. De Mol (Jezus) (3:26)
Jezus en zijn volgelingen hebben vele goede werken gedaan. Helaas is één van hen een Judas. Eén van hen is... De Mol!

4. Met Laurent Naar De Zoo (5:58)
Prins Laurent brengt een bezoek aan de Olmense zoo, maar is eerder geïnteresseerd in andere wonderen der natuur dan de aanwezige beestjes.

5. VTM-Weer (2:23)
Ene Ilse en weerman Eddy De Mey overlopen het weerbericht. Aardrijkskunde is 's mans sterkste vak niet...

6. Baycatch (3:53)
Iedereen kan weer met gerust gemoed over het strand van Knokke razen nu Firmin Crets de rangen van het reddersprogramma Baycatch vervoegd heeft. Of niet?

7. Jan Smak (4:14)
Wat als je als jonge kunstenares je werk eens wil voorleggen aan een echte expert, zeg maar: een kunstpaus? Dan is Jan Hoet de geknipte persoon om uw werk tot op de grond af te breken.

8. Hapsburger (1:39)
Ronny King figureert in een reclamespot van Hapsburgers, geregisseerd door Stijn Conincx. Na Ronny's zoveelste flater besluit regisseur dan maar uit pure armoede zélf in de spot te spelen.

9. Blind Date (3:34)
Onderdeel van het programma Man Bijt Hond, waarin twee Bekende Vlamingen een uur lang gedwongen worden om met elkaar te praten. Of de combinatie Herman Brusselmans versus Mimi Smith zo'n goeie keuze was, betwijfelen we.

10. Werners Original (0:45)
Sylvain Van Genechten figureert in een reclamespot voor snoep met een zeer weledelgeboren naam, en kan zijn kleinkind uiteraard niet aan zijn caramellen laten zitten.

11. Top Form (4:02)
Firmin Crets presenteert met een jonge deerne die klaarblijkelijk haar leven moe is, een nieuw ergonomisch turntoestel.

12. Merdolie (0:56)
Nog een reclamespot met Sylvain Van Genechten, voor olijfolie. En tegen Italianen.

13. Kevin Bij TBF (4:54)
Kevin probeert zijn geluk tijdens een screentest bij muziekzender TBF - The Boys Factory - omdat hij ook wil bewijzen dat hij iets anders niet kan dan niet zingen...

14. Mission Impossible (0:19)
Tenzij Ronny King er iets aan kan doen.

15. Sergio Bib (2:37)
Sergio Quisquater neemt voor één dag de job van een bedeesde bibliothecaresse over, en brengt in het oord der stilte al direct "ambiance".

16. Bij De Dokter (4:33)
Firmin Crets laat zich een volledige check-up aanpraten, want hij wil weer de boksring instappen. Zijn fysiek laat echter te wensen over.

17. Rijles Met Neefje (2:45)
Snelle Eddy gaat zijn neefje leren rijden, en probeert hem ook enkele levenslessen bij te brengen. Zoals een intrinsieke haat voor supporters van Club Brugge.

18. Now Or Never (5:02)
Irma Mars ergert zich weer eens aan de obsessie van haar zoon Filip voor het TV-programma Now Or Never, en vormt het spel om tot een huismakerversie.

19. Proximus (0:39)
Ronny King, Firmin Crets, Sylvain Van Genechten, Kamiel Spiessens en Snelle Eddy maken een schitterende persiflage op de reclamespot van mobiele operator Proximus

20. Maurice (1:05)
Chocolatier Mijnheer Maurice (Ronny King) wil iedereen per sé eens van zijn repen laten proeven

21. De Vlieg (0:31)
Firmin Crets gaat met doorslaggevende argumenten een irritante vlieg een lesje leren.

22. Café Met Hollanders (3:34)
Snelle Eddy zoekt en vindt ruzie met Nederlanders op café. Zijn lijfspreuk, "Als ik ne lul wil zien, gaan ik wel naar't WC!", indachtig.

23. Sinterrossem (4:39)
Hét ultieme nachtmerrie-scenario! Sinterklaas staat voor de deur, maar het blijkt Jean-Pierre Van Rossem te zijn, die naast wat weinig stichtelijke lectuur voor de kinderen ook een monopolyspel bij heeft, waarmee hij eens gaat aantonen hoe ze hun miserabele spaarcentjes danzij zijn econometrisch systeem kunnen vertienvoudigen...

24. Parkeerboete (0:37)
Jan Hoet probeert zich uit een parkeerticket te lullen.

25. Laurent Met Hond (1:00)
Prins Laurent houdt uiteraard van hondjes, maar hij zou er soms een beetje beter op mogen letten...

26. Filmfan (3:38)
De gestresseerde René wordt nog méér gestresseerd wanneer op Canvas de film voor de meerwaardezoeker wordt ingeleid door Nic Balthasar.

27. Economie (4:27)
Gerard Mommaerts staat weer voor de klas, en het onderwerp is economie. Als praktisch voorbeeld haalt hij de grond van zijn vrouw Myriam aan waarop dringend fruit moet geplukt worden door illegale gastarbeiders.

28. Brusselmans Groet (1:54)
De eigenzinnige interpretatie van het enfant terrible van de Vlaamse literatuur, Herman Brusselmans van het werk van Paul Van Ostayen.



Disc 3:
1. Laurent Bejaardentehuis (4:56)
Prins Laurent laat zich weer eens van zijn joviaalste kant zien wanneer hij een bende oude van dagen komt opzoeken in het bejaardentehuis. Hij heeft echter een kleine hidden agenda...

2. When Harry Met Jimmy (0:30)
Jimmy B. en judoka Harry Van Barneveld doen de orgasme-scène uit When Harry Met Sally nog eens over.

3. Kamiels Friends (3:23)
Kamiel Spiessens speelt weer voor de internethelpdesk kamiellosthetop@vt4.be. Hij helpt een koppel uit de nood dat naar Friends wil kijken in overdubde versie.

4. Huygebaert Volkstelling (1:56)
Commissaris Huyghebaert waarschuwt de kijker dat er valse volkstelling-formulieren in omloop zijn.

5. Kevins Fanreis (4:04)
Tieneridool Kevin organiseert een fanvlucht. Allez, hij leecht mee op een fanvlucht van een andere tienergroep.

6. Brusselmans - Sigaret (0:37)
Enkele filosofische overpeinzingen van Herman Brusselmans...

7. Sylvain - Hannibal (1:21)
Clarice daalde af in de kelder, en stond daar oog in oog met de gevreesde menseneter Hannibal Van Genechten, die haar vroeg of het eten nog niet "geried" was.

8. Big Brother's Voice (5:00)
Johan Meersmans is de stem achter Big Brother, en werd geselecteerd voor zijn apart stemtimbre...

9. Oudercontact (3:58)
Als ouder van je kind op het oudercontact van Gerard Mommaerts komen is nog een veel grotere beproeving dan voor de kinderen zelf.

10. Firmin - De Spijker (1:46)
Firmin Crets hangt een fotolijstje aan de muur.

11. Eddy - Temptation Island 1 (5:09)
Eddy en Kelly zijn als kandidaten op Temptation Island verzeild geraakt. Eddy's succes bij de vrouwen bestaat echter alleen maar in zijn verbeelding.

12. Hoet - Autoverkoper (0:48)
Een auto verkopen aan Jan Hoet, dàt is pas de kunst.

13. Eddy - Temptation Island 2 (3:00)
Hoe zou het verblijf op Temptation Island de relatie tussen Eddy en Kelly beïnvloed hebben? En waarom staat Eddy vol rooie boebelkes?

14. Laurent Spreekt - Koning (0:38)
Is er nog nood aan het koningshuis? Prins Laurent heeft hier - net zoals over alles - een mening over.

15. Taxi Roger 1 (1:58)
Taxichauffeur Roger is zowat de onbeleefdste die je als klant kan ontmoeten. En of je je valiezen terugkrijgt, is nog maar de vraag.

16. Hoet En Vrouw (0:31)
Jan Hoet betwist dat een bepaald "kunstwerk" van zijn hand is.

17. Taxi Roger 2 (2:20)
Roger maakt racistische opmerkingen tegen een Chinese klant; de Belgen onder zijn kalandizie worden gewoon uitgescholden.

18. De Familie Kevin (5:44)
Hét hoogtepunt van de gehele reeks. Kevin speelt de hoofdrol in een door Beemsterkaas en Duvel zwaar gesponsorde realitysoap over hemzelf en zijn familie. Elke gelijkenis met die ándere dikkenekken-docusoap - U weet wel over wie we het hebben - is louter toeval.

19. Kamiel Scherpenheuvel 1 (5:59)
Kamiel Spiessens gaat op bedevaart naar Scherpenheuvel, maar geraakt niet verder dan de streek waar Stille Waters werd opgenomen.

20. Eddy Goed Verzekerd 1 (2:22)
Snelle Eddy en zijn mottige maat zitten weer op zwart zaad, en hebben weer een plannetje uitgedokterd om de verzekering te lichten...

21. Herman Verkoudheid (0:35)
Het leven van schrijver Herman Brusselmans loopt niet over rozen als hij verkouden is...

22. Eddy Goed Verzekerd 2 (3:04)
... maar Snelle Eddy zou volgende keer beter de kleine lettertjes in het contract óók lezen..

23. Firmin Startkabels 1 (0:45)
Wil uw wagen niet starten? Firmin Crets komt U uit de nood redden...

24. Spiessens Bankkaart (3:52)
In kamiellosthetop@vt4.be geeft Kamiel Spiessens bijzondere tips aan de gebruikers van bankkaarten om deze extra te beveiligen.

25. Thuis: Antiquair (4:24)
Een aflevering van deze populaire TV1-soap, waarin Van den Durpel vijf rollen voor zijn rekening neemt. De gelijkenis met het origineel zal waarschijnlijk weer niets te wensen overlaten, maar de scène komt iets minder goed uit de verf voor kijkers zoals wij die niet naar brol zoals Thuis kijken.

26. Firmin Startkabels 2 (0:25)
... maar de goede wil van Firmin Crets kent toch ook zijn grenzen...

27. Eddy - wateroverlast (0:38)
Snelle Eddy moet dringend een sanitaire stop maken, en is op zoek naar een geschikte lokatie.

28. Mommaerts - Communie (5:37)
Gerard Mommaerts is fysiek niet in staat om les te geven, en speelt voor zijn leerlingen dan maar een videoreportage af over de plechtige communie van zijn zoon Benny.

29. Firmin Startkabels 3 (0:21)
... en als de wagen terug start is Firmin Crets er vandoor.

30. Laurent Spreekt: Pesten (0:49)
Prins Laurent blikt terug op zijn schooltijd, en hoe hij door zijn klasgenoten gepest werd.

31. Schampers Zeilvideo (6:00)
Meesterlijke persiflage op het prestigieuze egotripper-project Samen Onder Zeil waarin Paul Schampers en zijn vrouw Pascale het breed laten hangen en een luxueuze zeilcruise ondernemen. Op zee is het echter altijd handig om Berten Maillot in de buurt te hebben.

32. Gay PS (3:58)
Jimmy B. maakt reclame voor een speciaal GPS-systeem voor homoseksuelen.

33. Zonder Handen - Spiessens (1:08)
Kamiel Spiessens mag samen met een sokpop een uitzending van Man Bijt Hond afsluiten.



Disc 4:
1. Idool 2003 - Eddy En Kelly (4:00)
Eddy steunt zijn vriendin Kelly wanneer die deel wil nemen aan de preselecties van Idool 2003. Het oordeel van de jury, waaronder Nina De Man is echter vernietigend.

2. 10 jaar Schampers - Scrambling (1:21)
Paul Schampers blikt terug op zijn carrière, waarin hij enkele mensen toch een tweede keer voor de camera kan doen passeren, alhoewel ze na de eerste uitzending hun gezicht niet meer in het openbaar durfden tonen.

3. De Roze Loper - La Esterella (7:30)
Jimmy B. interviewt voor het mediaprogramma De Roze Loper de Antwerpse diva La Esterella, die ondanks haar leeftijd nog wel een elixirke lust.

4. Staat-ie Nog Aan - Vrachtwagen (0:40)
Pervers lachband-homevideo-programma, waarin de vader van de familie Sterkx een onzachte ontmoeting heeft met een vrachtwagen.

5. Huyghebaantjer (6:50)
Commissaris Huyghebaert moet een moord oplossen, en krijgt daarbij assistentie van de Nederlandse rechercheur De Cock met C.O.C.K.

6. Snelle Eddy - Rood Licht (0:21)
Eddy daagt aan een rood licht een blonde deerne uit tot een race.

7. De Bevalling (6:28)
De sensatiebeluste regisseur Johan en zijn crew willen per sé een bevalling filmen voor een reality-soap, maar moeten eerst de concurrentie van de andere zenders zien uit te schakelen.

8. Eduard De Rijcke (8:57)
Enkele jonge deernes worden in een reality-soap wijsgemaakt dat ze met Eduard De Rijcke, een miljonair gaan trouwen. De rijke jonkman in kwestie is echter niemand minder dan Snelle Eddy, die medewerking aan een programma vol schoon vrouwelijk volk wel ziet zitten.

9. Staat-ie Nog Aan - BBQ 1 (0:46)
Pervers lachband-homevideo-programma, waarin de vader van de familie Sterkx iets te veel brandalcohol gebruikt op de barbecue...

10. Staat-ie Nog Aan - BBQ 2 (1:14)
Desondanks het kleine ongelukje gaat de barbecue door, alleen zal Puckie de hond het geweten hebben dat vader Sterkx heeft gebarbecuet.

11. Chesterfield - Munt (0:56)
Oewelcome in de oewondere oewereld van goochelaar Daniel Chesterfield, die een zéér moeilijke goocheltruc met een muntstuk uitvoert.

12. Schampers - Volgelingen 1 (2:57)
Paul Schampers leidt een nieuwe generatie reporters op, en leert hen vandaag manipulatieve montagetechnieken.

13. Dierenvertier II (2:17)
Een nieuw programma met tips voor de dierenvrienden onder ons, waarin we een zeer deskundige en welbespraakte uitleg krijgen van Firmin Crets.

14. Trampoline Eddy 2 - trouw (0:28)
Eén of andere verlichte geest op Kanaal Twee had een tijdje geleden in een moment van waanzin (altijd dus) het idee gelanceerd om de kijkcijfers op te krikken door laat op de avond enkele jongedames op een trampoline te laten springen in hun zwemkleding. Ook Snelle Eddy vindt dit een interessant programma.

15. Schampers - Volgelingen 2 (2:07)
De nieuwe generatie journalisten krijgen een keiharde training van hun leermeester Paul Schampers, die zich heeft laten inspireren door de film The Sound Of Music.

16. Trampoline Brusselmans Asbak (0:28)
Nog meer trampoline-plezier, ditmaal met Herman Brusselmans.

17. Witse - Nieuwe Partner 1 (2:57)
Commissaris Witse moet de baan op met een nieuwe collega, een Britt Michiels uit Flikken-lookalike.

18. Was je zo maar getrouwd (0:46)
Dirk en Rita hebben een romantische maar ietwat gevaarlijke lokatie uitgezocht voor hun trouwvideo, die ook weer op een pervers homevideo-format is terecht gekomen.

19. Witse - Nieuwe Partner 2 (1:16)
Commissaris Witse onderzoekt de zaak voort, en maakt intussen de rekening op van het scala van Vlaamse politieseries...

20. Beautiful Sylvain (1:52)
Wat heeft Sylvain Van Genechten te zoeken in een kliniek voor plastische chirurgie?

21. De Nieuwe Mama 1 (2:39)
Luc en Anita Willaert doen mee aan het programma De Nieuwe Mama, en ruilen de echtgenotes voor die in een ander gezin...

22. Mr. Crets Kijkt In De Pot (1:18)
Firmin Crets leert ons wat je met je handen mag eten en wat niet.

23. De Nieuwe Mama 2 (2:56)
... Luc ziet zijn nieuwe familie helemaal zitten, maar voor Anita wordt het een traumatische ervaring...

24. Chesterfield - Sigaret (1:05)
Weer een ongelofelijk spannende truc van Daniel Chesterfield, die ditmaal het gevaar tart met een brandende sigaret.

25. De Nieuwe Mama 3 (2:28)
... en vooraleer de families weer herenigd worden staat er voor Anita nog een bezoekje aan moeke op het kerkhof op het programma.

26. Toeters & Bellen - Kevin 1 (0:44)
Kevin presenteert een telefoonspelletje waarbij de kijkers een vogel moeten zoeken die een anagram van KIETPAR is...

27. Witse - Koffie-automaat (3:20)
In plaats van op zoek te gaan naar vermiste kinderen, filosofeert Commissaris Witse over het feit dat machines geen koffie kunnen zetten.

28. Toeters & Bellen - Kevin 2 (0:27)
... maar er kijkt blijkbaar niemand naar Kevins programma...

29. Mr. Crets Kijkt In De Pot (0:44)
Met Firmin Crets koken we spaghetti.

30. Toeters & Bellen - Kevin 3 (0:35)
... en er kijkt nog altijd niemand niemand naar Kevins programma...

31. Toeters & Bellen - Kevin 4 (0:17)
... en Kevin heeft eindelijk door dat er niemand kijkt.

32. De Wellnesskliniek - Aflevering 1 (3:07)
Plastisch chirurg Jef Hoeyberghs lapt weer eens alle deontologische regels van zijn beroep aan zijn laars, en dat is stof voor alweer een boeiende reality-soap.

33. Brusselmans - Laptop (1:28)
Schrijver Herman Brusselmans is met zijn tijd meegegaan: de oude schrijfmachine is ingeruild voor een laptop.

34. Wiel Van Kamiel 1 (3:56)
Rechtstreeks vanuit zijn eigen schuur: het nieuwe glamourspelletje Het Wiel Van Kamiel met uw presentator, Kamiel Spiessens. Firmin Crets is kandidaat.

35. Schampers - Generiek (1:35)
Paul Schampers wil zijn reporters een nieuwe openingsgeneriek laten maken, die teamgeest uitstraalt. En de reporters beginnen te doen waar ze goed in zijn: plagiëren dat het klettert.

36. Wiel Van Kamiel 2 (1:14)
Welke prijs zam Firmin Crets in de finale van Kamiel Spiessens' kwis in de wacht slepen?

37. Cyriel - Veel Veranderd 1 (3:10)
Bob De Moor maakt een indringend portret van de oudste nog levende flandrien, Cyriel Vervaecke, die als bevoorrechte getuige ons een inzicht verschaft in wat er in de wereld van het wielrennen allemaal veranderd is doorheen de jaren.

38. Commissaris - Drugs (0:29)
Commissaris Huyghebaert heeft een nieuwe drugshond in dienst.

39. Cyriel - Veel veranderd 2 (3:36)
Cyriel Vervaecke haalt nog enkele herinneringen op aan zijn glorietijd.

40. Eddy - Flairtest (4:13)
Kelly merkt dat er een "keitoffe relatietest" in de Flair staat, waarmee ze het erotische gehalte van haar relatie met Eddy kan meten.

41. Mr. Crets Kijkt In De Pot (0:55)
Vandaag maakt Firmin tonijn met pruimen. Nee, dat is geen drukfout!

42. Kevin: Song For Guy (1:35)
Kevin brengt een ode aan de pas verongelukte premier Guy Verhofstadt.



BEELD EN GELUID
De filmpjes staan op deze disc gerangschikt per één of twee seizoenen. Het originele beeldformaat werd telkens behouden, wat betekent dat de eerste drie discs uitgevoerd zijn in 1.33:1 en de vierde in anamorfisch 1.78:1. Aangezien de discs niet tot op de rand gevuld zijn, krijgen we een redelijk goede compressie voorgeschoteld, alhoewel er een paar kleine foutjes inzitten, zoals wat ghosting op de extra videoclips op disc 2, en wat karteling in de cafémeubelen in de scène Café Met Hollanders. Over het algemeen is dit een redelijk nette transfer, zonder vuil en met zeer weinig grain, die de kwaliteit van de TV-uitzending niet overtreft, maar ook niet teniet doet. Voor het geluid werd er vreemd genoeg gekozen voor een ongecomprimeerde stero-PCM-track, die weliswaar erg goed klinkt, maar meer ruimte inneemt, ruimte die had kunnen ingenomen worden door nog meer geinige filmpjes.

EXTRA'S
Uniformiteit is het sleutelwoord bij deze vier disc-uitgave. De menu's zijn voorzien van korte filmfragmentjes en stemmen van typetjes allerlei manen ons aan om "op het knopsje" te drukken. Vreemd genoeg zijn niet alle getoonde fragmenten in de menuschermen ook daadwerkelijk aanwezig op de dvd: zo zit er in het hoofdmenu van disc 2 een stukje van Commissaris Huyghebaert dat zeker niet op de dvd terug te vinden is. Alle discs bevatten een play all-functie, maar in plaats van dat de verschillende filmpjes in chapters zijn opgedeeld, staan ze er als aparte titels op, wat zorgt voor een alles behalve vlotte overgang tussen de scènes.

Disc 1 bevat de videoclips van het nummer Alleen van Ronny King (4:05), Isj't Eten Nog Niet Gereed? van Sylvain Van Genechten (2:31) en 3:30 minuten aan bloopers. Disc 2 bevat de videoclips van het nummer Leef van Ronny King en Filip Mars (3:22), MC Joel In Da House starring MC Joel en de Kortessem-Beringen Connection (4:15) en 10:36 minuten aan bloopers. Disc 3 bevat de videoclips van het nummer Au Supermarché van Arno Hintjens (3:09), Gratis Buskruit van MC Joel (4:02) en 8:31 minuten aan bloopers. Disc 4 bevat de videoclips van het nummer Rijbewijs van MC Joel (3:44), Peter On The Rocks van Peter Evrard (4:57) en 2:44 minuten aan bloopers.



CONCLUSIE
Het Beste Uit Chris En Co is een mooie staalkaart van een buitengewoon getalenteerde en veelzijdige performer - misschien wel de beste van het ogenblik - waarbij we als enige noemenswaardige gebrek kunnen aanstippen dat onze honger na het bekijken van deze vier discs nog niet is gestild. De dvd's komen in een mooie uitklapbare box met daarin een mooi digipack verwerkt. Van den Durpel rules!



cover



Studio: Universal

Regie: Ludo Cox, David Ottenburgh
Met: Eddy Truyens, Kamiel Spiessens, Paul Schampers, Firmin Crets, Ronny King, Prins Laurent, Herman Brusselmans, Jan Hoet, Sylvain Van Genechten, Filip Mars, Jimmy B., Kevin van Stay Steady, La Esterella, Gerard Mommaerts

Film:
8,5/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1998-2004

Leeftijd:
AL

Speelduur:
365 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582404296


Beeldformaat:
1.33:1 & 1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Vlaams PCM Stereo

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Geanimeerde menu's,
• 8 videoclips,
• Bloopers

Andere recente releases van deze maatschappij