:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> THIRTEEN DAYS
THIRTEEN DAYS
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2002-03-28
FILM
Oktober 1962. Tijdens een verkenningsvlucht boven Cuba fotografeert een Amerikaans U2-spionagevliegtuig toevallig een site waarop de Sovjets kernkoppen voor lange afstand aan het installeren zijn. Alhoewel de Russische minister voor buitenlandse zaken, Gromyko, doet alsof zijn neus bloedt, worden president Kennedy (Bruce Greenwood) en zijn broer Bobby (Steven Culp) voor enkele moeilijke keuzes gesteld. Zijn militaire adviseurs willen een onmiddellijke luchtaanval gelasten, nog voor de raketten operationeel zijn. Feitelijk is bij hen de mislukte invasie van de Varkensbaai een jaar eerder nog niet verteerd, en willen ze maar wat graag aansturen op een krachtmeting met de USSR. Tenmidden van al het tumult bevindt zich Kenny O'Donnell (Kevin Costner), politiek adviseur en vertrouweling van Kennedy, die probeert de vreemde ommezwaai in de Sovjetpolitiek te verklaren. Het verstoorde machtsevenwicht - operationele raketten zouden binnen de vijf minuten Amerika grotendeels kunnen ontvolken - zorgt ervoor dat het minste vonkje de situatie kan doen ontbranden, want de tegenpartij kan en zal geen enkele provocatie onbeantwoord laten. O'Donnell kan Kennedy ervan overtuigen om in plaats van een massale luchtaanval op Cuba een zeeblokkade op te leggen. Een moeilijke evenwichtsoefening, want de Amerikanen moeten veel van hun trots inslikken wanneer hun verkenningsvliegtuigen worden beschoten, en ze niet mogen reageren om de zaak niet op de spits te drijven. De ambassadeur bij de VN, Adlai Stevenson (Michael Fairman) krijgt de ondankbare taak om op politiek gebied alle bondgenoten van de VS op één lijn te krijgen. Voor de kust van Cuba spelen enkele schepen van de Sovjetmarine intussen een dodelijk kat-en-muisspelletje met de Amerikaanse mariniers die de blokkade trachten na te doen leven. Intussen is ook het verontrustend nieuws door enkele overijverige journalisten uitgelekt in de publieke opinie, en de Amerikanen slaan aan het hamsteren. De enige uitweg voor de patstelling te doorbreken is een schimmig onderhandelingsspel met topspionnen van beide grootmachten. En de klok tikt verder, want Kennedy kan de voorstanders van een hard militair ingrijpen niet eeuwig tegenhouden.


Thirteen Days is zeker geen evidente film voor wie niet al te beslagen is in Amerikaanse politiek. Zelfs de Amerikanen zelf hebben tekst en uitleg nodig, want in de bijzonder talrijke cast wordt middels ondertitels voortdurend verklaard welke historische personages er allemaal de revue passeren. Tegelijkertijd is dit ook de kracht van de film: Thirteen Days is een lang maar redelijk accuraat document, uiteraard niet gevrijwaard van de nodige dosis Amerikaans onvoorwaardelijk patriottisme, maar redelijk goed gestoffeerd. Afgaande op de bijgeleverde documentaire (zie extra's) heeft men sommige dialogen zo letterlijk mogelijk naar de werkelijkheid trachten in te voegen. Het is regisseur Roger Donaldson gelukt om dit bijzonder ingewikkeld politiek kluwen visueel goed voor te stellen, en er nog een artistiek gezien aardige prent over af te leveren ook, met bijzonder geslaagd camerawerk, flitsende montages, een subtiel spel van zwart-wit en kleurenbeelden, en naast de haast onvermijdelijke ellenlange politieke discussies ook ruimte voor enkele knappe actiescènes. Kevin Costner, toch vaak onderschat, en meer afgewogen op zijn privéleven dan op zijn acteertalent, is goed gecast als een onzekere, twijfelende adviseur - en als er iets is dat adviseurs van een wereldleider nu niet mogen doen, is het twijfelen.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1 beeldformaat is scherp en duidelijk, met af en toe een klein beetje ruis. De layer change zit ergens in het begin van de film op een redelijk ongelukkig moment. Enige echte tekortkoming is dat er op ongeveer een half uur van het einde één zware masteringfout in de disc zit - vermoedelijk twee beeldbestanden op de disc die niet netjes aan elkaar gelinkt zijn, waardoor het even lijkt alsof er een tweede layer change in het beeld zit, wat uiteraard nonsens is. Niets onoverkomelijks, maar het had toch niet mogen gebeuren. De kleuren zien er bij momenten wat flauw uit, en er zit hier en daar een klein beetje aliasing in het beeld. De Dolby Digital 5.1-geluidstrack is van zeer goede kwaliteit, en vooral enkele scènes met ontplooiingen van militair machtsvertoon gaan gepaard met enkele ruimtelijk bijzonder fraai afgewerkte scènes; enkele van de overvliegende U2's deed ons de rillingen krijgen.


EXTRA'S
RCV is er eindelijk werk van aan het maken om hun extra's meer onder de aandacht te brengen, en bij deze release is dat bijzonder goed geslaagd. Wat deze release speciaal maakt, is de zogenaamde "interactiviteit" van de extra's. Concreet betekent dat dat deze extra's op twee manieren gerangschikt staan: naast een sequentiële opsomming kan je de extra's ook raadplegen in het hoofdstukkenmenu, parallel met de ontwikkelingen in de film. Het is niet echt seamless branching of een enhanced viewing mode, maar voor educatieve en filmtechnische redenen is dit weer eens een fris idee. Bovendien is het merendeel van de extra's Nederlands ondertiteld, met als notoire uitzondering de commentaartrack van regisseur Roger Donaldson, wat een spijtig gebrek is. De extra's zijn misschien kwantitatief geen echte topper, maar kwalitatief alleszins wel, en het bijzondere is dat er zowel aandacht werd geschonken aan extra's die rechtstreeks betrekking hebben op de film, als aan extra's die het historisch kader uitdiepen, en dit in perfect evenwicht met elkaar. Een grote bijdrage wordt hierbij geleverd door de 49 minuten durende documentaire "The Roots Of The Cuban Missile Crisis", die in feite weinig tot niets met de film te maken heeft, maar wel een zeer mooie historische duiding biedt voor wie onvoldoende bekend is met de historiek van de Cuba-crisis. Een tweede documentaire van 11 minuten, "Bringing history to the silver screen", is dan weer meer een traditioneel kijkje achter de schermen. Nog meer historische duiding bij dit waargebeurd verhaal krijgen we in een reeks artikels en biografieën van de voornaamste protagonisten, zoals John en Bobby Kennedy en Kenneth O'Donnell. Contrasterend daarmee krijgen we van cast en crew wat filmografische informatie. Ook de visuele effecten worden nog eens nader bekeken in een multi angle-clip, waarin een scène waarin een spionagevliegtuig een turbulente vlucht boven vijandig Cuba maakt, laag voor laag wordt uitgebeend. Tenslotten bevinden er zich bij de extra's nog een achttal verwijderde scènes, samen goed voor 11 minuten aan beeldmateriaal, en een trailer. De op de hoes vermelde tijdsduur (145 min) is foutief, waarschijnlijk is de PAL-speedup niet meegerekend.


CONCLUSIE
Thirteen Days is een aangename meevaller, visueel boeiend gebracht en zeker geen saaie geschiedenisles. De zorgvuldig uitgekozen en zeer gevarieerde extra's stijgen door de goede historische duiding boven de middelmaat uit. Wie politieke thrillers als JFK en Nixon lust, zal met deze film zeker tevreden zijn.


cover




Studio: RCV

Regie: Roger Donaldson
Met: Kevin Costner, Bruce Greenwood, Lucinda Jenney, Steven Culp, Michael Fairman, Kevin Conway

Film:
8/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Politiek thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
12

Speelduur:
140 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045201678


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar door regisseur
Roger Donaldson,
• Artikels,
• Biografieën,
• Documentaire "The Roots Of
The Cuban Missile Crisis",
• Documentaire "Bringing history
to the silver screen",
• Multi-angle clip visuele effecten,
• 8 verwijderde scènes,
• Cast en crew informatie,
• Trailer,
• Extra's zijn op te roepen als lijst
of naast de hoofdstukselectie

Andere recente releases van deze maatschappij