:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> THREE DAYS OF THE CONDOR
THREE DAYS OF THE CONDOR (BLU-RAY)
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2009-09-27
De bespreking van de film zelf is overgenomen van een eerdere dvd-review. Beeld, geluid en extra's van deze Blu-ray zijn wel opnieuw onder de loep genomen.

FILM

Zoals wel meer films uit het midden van de jaren zeventig weeft Three Days Of The Condor een web van intriges waarin een sectie van de Amerikaanse overheid een malafide rol speelt. Ditmaal is de CIA de boeman. De organisatie heeft zijn zinnen gezet op Joseph Turner, codenaam Condor, de enige overlevende van een moordpartij in een CIA-departement dat speurt naar spionageteksten in boekvertalingen. Wie Turners collega's in koelen bloede neerschoot is niet duidelijk. Hun motieven evenmin. Enkel dat de moordenaars hun job willen afmaken. En dat Turner dus opgejaagd wild is. We hebben als kijker wel vermoedens over wie van de nevenpersonages een rol speelt in het complot, maar twijfel domineert. Wie is te vertrouwen en wie niet? Paranoia nestelt zich bijgevolg niet enkel in het hoofd van de 'Condor', maar ook in dat van de kijker.

Three Days Of The Condor was de vierde samenwerking tussen regisseur Sydney Pollack en acteur Robert Redford en wellicht – samen met Jeremiah Johnson – degene die de tand des tijds het beste heeft doorstaan. Het thema van verraad, vertrouwen en politieke wandaden reflecteert niet enkel het klimaat van het post-Nixontijdperk, maar zindert ook na in de huidige politieke wereld. Diverse controversiële punten die de film aanhaalt – Amerikaanse inmenging in het Midden-Oosten, geheime secties binnen de veiligheidsdiensten, een onzekere persvrijheid – domineren ook nu nog de kranten en nieuwsuitzendingen. Het geeft Three Days Of The Condor een tijdloos karakter dat ook de huidige generatie filmliefhebbers vast zal appreciëren.

Naast de politieke boodschap is Three Days Of The Condor in de eerste plaats echter een uitstekende thriller. De toon wordt meteen gezet in een klassiek geworden openingssequentie waarin Redfords collega's worden neergekogeld terwijl hij broodjes gaat halen. De zorgvuldige opbouw van spanning, de klinische wijze waarop de slachtpartij gefilmd wordt en de afwezigheid van muziek op de soundtrack – enkel het monotone geratel van een matrixprinter is hoorbaar – zijn een subliem voorbeeld van hoe je een publiek vanaf de eerste seconde aan de beeldbuis gekluisterd kan houden. De sequentie is ook een nadeel, aangezien de rest van de prent niet aan het eerste kwartier kan tippen, maar toch blijft de film boeien dankzij een opeenvolging van dramatisch interessante setpieces en onverwachte twists.

Joseph Turners transformatie van een in zijn saaie werk vastgeroeste naïeveling tot paranoïde actieheld is minder succesvol. De overgang gebeurt zo bruusk dat men een sprong in het diepe moet nemen opdat de geloofwaardigheid niet zou worden aangetast. Eenmaal die hindernis genomen, belonen Redfords uitstekende acteerspel en Pollacks ingenieuze regie je echter voor het geschonken vertrouwen. Een tweede sprong in het diepe is nodig om een seksscène halverwege de prent te aanvaarden. Ditmaal ben je daar echter minder toe bereid: de term stockholmsyndroom was nog niet uitgevonden toen Three Days Of The Condor in productie ging en toch gooit de gegijzelde Faye Dunaway zich zonder boe of ba in de armen van Redford. Het is de reden bij uitstek waarom Three Days Of The Condor niet uitgroeit tot een bona fide klassieker, ondanks goed acteerspel van Dunaway.

Wel een plaats in de best of- lijstjes – van beste slechterik in dit geval – verdient Max Von Sydow. Oorspronkelijk wilde regisseur Pollack een Italiaan als de antagonist Joubert, maar wie de Scandinaviër hier bezig ziet, kan de cineast geen ongelijk geven omdat hij van mening veranderde. Met onderkoelde dreiging drukt hij zijn stempel op de paranoïde sfeer die de film doorkruist. Hij is een intelligente moordenaar die werk en privéleven perfect gescheiden kan houden en daardoor dodelijk efficiënt is. Zo cruciaal is zijn rol dat het twijfelachtig is of Three Days Of The Condor door de mazen der tijd zou zijn geglipt mocht een andere acteur in de huid van Joubert gekropen zijn.

In vergelijking met paranoïde meesterwerken als All The President's Men, The Conversation – en in minder mate The Parallax View en Klute – schiet Three Days Of The Condor in elk department net dat beetje tekort. De regie is net iets te veilig, de acteerprestaties net niet memorabel genoeg, het script net niet waterdicht. Maar middelmatig in de jaren zeventig betekent nog steeds een half dozijn trapjes boven de thrillers van de laatste jaren en dus valt Three Days Of The Condor zeker aan te raden. Niet het minst omwille van het bijzonder cynische en pessimistische einde dat na al die jaren niet enkel treffend is, maar ook met de dag dichter bij de realiteit komt.

BEELD EN GELUID
Three Days Of The Condor ziet er in één woord uitstekend uit op Blu-ray. Zeker in vergelijking met de dvd-editie is dit een stevige sprong voorwaarts inzake scherpte en contrast. Het beeld oogt bijzonder helder en geeft de kleuren levendiger weer dan ooit tevoren. Vuiltjes en printbeschadigingen zijn occasioneel aanwezig, maar de hoeveelheid grain valt enorm mee voor een productie van deze leeftijd. De duistere scènes halen niet verwonderlijk een minder niveau dan de dagscènes, maar blijven niettemin probleemloos overeind op Blu-ray. De soundtrack bestaat uit een DTS-HD-spoor dat er prima in slaagt een mysterieuze sfeer te creëren door de achterste boxen niet voor bombast maar voor atmosfeer te gebruiken. De focus blijft natuurlijk wel liggen op de dialogen die helder uit de voorste speakers schallen.

EXTRA'S
Het merendeel van de extra's vonden we ook al terug op de dvd-release. Dit geldt voor More About The Condor (25 min.) dat met ster en regisseur terugblikt op de prent en voor Something About Sydney Pollack (60 min.), waarin de cineast gevolgd wordt in de periode voorafgaand aan wat zijn laatste film zou blijken te zijn. Ook een Trailer voor Three Days of the Condor zagen we al op de dvd. Nieuw op Blu-ray zijn een Audiocommentaar door de betreurde Sydney Pollack en een aflevering van de Franse tv-reeks CIA Secret Wars (48 min.). Liefhebbers kunnen ook de BD-Live-functie gebruiken. In de mooi vormgegeven bBu-rayhoes bevindt zich daarnaast een (Engelstalig) Infoboekje.

CONCLUSIE
Three Days Of The Condor is een uitstekende paranoïde thriller die een spannend scenario combineert met prima regie en dito vertolkingen. Dat de film net niet kan opboksen tegen grotere klassiekers uit het genre doet echter niets af aan de kwaliteit die Sydney Pollack, cast en crew afleveren. De beeldkwaliteit is een grote verbetering t.o.v. eerdere digitale edities van de film, terwijl ook de audiotrack niet teleurstelt. De extra's doen dat evenmin: de bonussectie is aardig gevuld met inzichtelijk materiaal.


cover



Studio: Universal

Regie: Sydney Pollack
Met: Robert Redford, Faye Dunaway, Cliff Robertson, Max Von Sydow, John Houseman

Film:
7,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Politiek thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1975

Leeftijd:
12

Speelduur:
115 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582720051


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Soaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Japans, Turks
Extra's:
• Audiocommentaar
• Documentaire over Sydney Pollack
• CIA-documentaire
• Retrospectieve documentaire
• Trailer
• BD-Live

Andere recente releases van deze maatschappij