ONG BAK 2
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2010-08-11
FILM
Thailand, 1431. Tijdens de heerschappij van koning Naresuan voert de op macht beluste Rachasana (Sarunyu Wongkrachang) een bloedige strijd voor de heerschappij over het hele koninkrijk. Zijn angstaanjagende krijgers doden uiteindelijk ook generaal Sidhadeco (Santisuk Promsiri) en diens echtgenote. Hun zoon Tien (Tony Jaa) ziet de moord gebeuren, maar kan in de jungle vluchten. Als genadeloze slavenhandelaars hem ontdekken, hem willen martelen en aan een dodelijk beest willen offeren, wordt hij door de wijze aanvoerder Chernang (Sorapong Chatree) bevrijd. Die voedt hem op. Onder zijn bescherming verstrijken de jaren en Tien leert door harde training naast de krijgskunst ook de Khon, de kunst van de Siamese maskerdans. Daardoor revolutioneert hij zijn techniek en is hij klaar voor een genadeloze wraakneming op de moordenaars van zijn familie...
We zullen met de deur in huis vallen: na het erg leuke eerste deel waren we toch wel ontgoocheld door de opvolger. Ong Bak was zeker geen grote cinema, maar de “fun factor” was er overduidelijk, deze keer is er tot onze spijt een pak minder fun te beleven. Het flinterdunne verhaal balanceert vaak tussen erg verwarrende en redelijk oninteressante fragmenten, waardoor de verveling soms toeslaat en dat is geen goed teken voor een film die afklokt op nog geen 95 minuten. In vergelijking met het eerste deel zijn er meer soorten martial arts te zien. Naast de logische muay thai duikt nu geregeld ook kung fu op. Wat de sets en de fotografie betreft scoort Ong Bak 2 wel geregeld een pak beter dan de eerste film.
Bij Ong Bak 2 was de regie in handen van hoofdrolspeler Tony Jaa en regisseur Panna Rittikrai die ons eerder (deels) wist te charmeren met The Bodyguard (voor alle duidelijkheid niet de shitfilm met Whitney Houston, de gelijknamige pornofilm van Rocco Siffredi of de baggerfilm met Til Schweiger die in de geciviliseerde wereld beter bekend is als Body Armour) en Born To Fight, twee verstand-op-nul-actiefilms die u wel een kans mag geven. Rittikrai maakte inmiddels ook Ong Bak 3, een echt vervolg op deze Ong Bak 2. We vermelden expliciet dat het hier om een echt vervolg gaat gezien Ong Bak 2 niets te maken heeft met de eerste Ong Bak film. Dat is uiteraard redelijk logisch gezien de eerste film zich in het heden afspeelt en de hier besproken film in 1431. Volgens sommige bronnen zou Ong Bak 3 de laatste film zijn van Tony Jaa, de acteur/regisseur zou de filmwereld beu zijn en kiezen voor een bestaan in een klooster.
BEELD EN GELUID
Zowel de beeld- als de geluidskwaliteit zijn goed. Termen als uitmuntend of referentiemateriaal kunnen we niet uit de kast halen voor deze release, maar we zijn zonder meer tevreden. Hier en daar mocht het beeld een ietsje scherper zijn en geregeld kon de Thaise Dolby Digital 5.1-track wat meer punch gebruiken.
EXTRA'S
De extra's zijn gebundeld op het tweede schijfje: de B-roll-featurette (25 minuten) biedt ons een blik achter de schermen, de tv-special (21 minuten, met hoofdzakelijk interviews) deed ons eens goed lachen, want men had het over Ong Bak 2 als een “mijlpaal in de geschiedenis”. We sluiten de eerder matige extra's af met 25 minuten interviews, de originele en de Duitse trailer en een aantal filmclips (dik 4 minuten)
CONCLUSIE
De plot en het acteerwerk zijn bij momenten tenenkrommend slecht, gelukkig kan Ong Bak 2 deels worden recht gehouden door een aantal goed gechoreografeerde gevechten. Desondanks kunnen we niet zeggen dat we al branden van verlangen om deel 3 in onze dvd- of Blu-rayspeler te stoppen.
Studio:
Splendid
Regie:
Panna Rittikrai, Tony Jaa
Met:
Tony Jaa, Sarunyu Wongkrachang, Sorapong Chatree, Santisuk Promsiri
Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL
Geluid:
Thais Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Ondertitels:
Nederlands, Duits
Extra's:
• Film clips
• Interviews,
• B-roll,
• TV-special