:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ANVI - THE STORY OF ANVIL
ANVI - THE STORY OF ANVIL
Bespreking door: Olivier - Geplaatst op: 2011-10-03
DOCUMENTAIRE
Anvil: The Story Of Anvil gaat van start met getuigenissen van leden van enkele van de meest vooraanstaande rockbands allertijden zoals Guns N' Roses, Metallica en Slayer. Ze steken allemaal de loftrompet over één groep die hen inspireerde en mee aan de wieg van de speedmetal stond in het begin van de jaren 80, namelijk het Canadese Anvil. Oude archiefbeelden van een concert in Japan in de jaren 80 tonen ons de groepsleden terwijl ze het podium delen met andere grote opkomende namen zoals The Scorpions, Whitesnake en Bon Jovi. Net zoals hun tijdsgenoten leken ze af te stevenen op een grote internationale doorbraak, maar om één of andere mysterieuze reden vond die helaas nooit plaats en verdween de groep in de obscuriteit. De documentaire van Sacha Gervasi - zelf ooit roadie bij de groep in hun beginjaren en altijd een superfan gebleven - schetst een intiem beeld van de ongelukkige voorgeschiedenis van de groep en de regisseur herenigt zich dertig jaar later opnieuw met de twee eeuwige tieners in hun allerlaatste poging om alsnog een doorbraak te forceren.


Leadzanger en gitarist Steve "Lips" Kudlow en drummer Robb Reiner maken al samen muziek sinds hun veertiende. Ondertussen zijn beide heren de kaap van 50 jaar gepasseerd en knopen ze de eindjes aan elkaar met jobs als chauffeur voor een cateringbedrijf en arbeider in de bouwsector. Ze hebben hun droom om hun groep Anvil groot te zien worden nooit opgegeven tegen het advies van hun familieleden en geliefden in die er nog weinig in geloofden na al die vruchteloze jaren. Maak kennis met deze twee gepassioneerde rockers die het niet doen voor het geld, maar uit liefde voor de muziek en een handvol trouwe fans. Tot op dit punt is de toekomst van Anvil nog steeds twijfelachtig, maar dan krijgen ze totaal onverwacht een voorstel van een vrouwelijke fan uit Oost-Europa die een heuse Oost-Europese concerttournee voor de groep op poten heeft gezet. De naïeve Steve ziet hierin de ultieme kans om naam en faam te maken met Anvil en samen gaan ze de uitdaging aan.

 
Deze documentaire is het inspirerende en ontroerende relaas over de onverwoestbare vriendschap tussen twee mensen en hun blinde toewijding om samen een ultiem doel te bereiken. Steve en Robb hebben twee aanvullende, maar totaal verschillende persoonlijkheden; Steve is de levendige, impulsieve, extraverte leadzanger die gemakkelijk emotionele uitbarstingen heeft om vervolgens vanuit het diepste van zijn hart zijn excuses aan te bieden; Robb is een rationele, eerder in zichzelf gekeerde persoon die moeilijker zijn emoties kan ventileren. De melodramatische spijtbetuigingen van Steve aan het adres van zijn makker resulteren in enkele van de meest intense en mooiste scènes uit de film. Ook de steeds ongemakkelijker wordende reacties van Robb zorgen voor meerdere komische hoogtepunten. Vervolgens loopt zowat alles fout wat er fout kan lopen tijdens hun Oost-Europese tournee wat de kijker meermaals tot dijenkletsend lachen zal bewegen. Al deze tragikomische momenten worden met veel respect voor de groep vastgelegd door Sacha Gervasi die een eindeloze bewondering heeft voor Steve en Robb en er geenszins een freakshow van maakt. Op het einde van de documentaire zit er een fantastische scène waarin de groep dertig jaar na haar eerste passage opnieuw te gast is op een groot rockfestival in Japan, ditmaal indoor. Ze moeten echter als openingsact op het podium verschijnen en de schrik om opnieuw voor een handvol mensen te moeten optreden is van hun gezichten af te lezen. Wat daarop volgt is één van de grootste kippenvelmomenten die geen enkele liefhebber van rockmuziek onberoerd zal laten.

BEELD EN GELUID
De gebruikte beelden in de documentaire zijn afkomstig van verschillende bronnen - oude archiefbeelden, grainy video-opnames en hedendaagse camcordertechnologie - en zouden dus makkelijk onderhevig kunnen zijn aan allerlei optische problemen. Het tegendeel is echter waar, want we krijgen een voortreffelijke beeldtransfer in anamorfisch 1.78:1-widescreenformaat. De concertbeelden zijn fenomenaal en de meer intieme scènes worden met veel zorg en detail weergegeven. Regisseur Sacha Gervasi gaat hoogstwaarschijnlijk geen potten breken op het vlak van creatieve beeldvoering, maar om één of andere reden staat zijn camera wel steeds op de juiste plek en op het juiste moment opgesteld wat vele memorabele beelden oplevert.

 
Voorts valt er ook op auditief vlak weinig te klagen over de aanwezige Dolby Digital 5.1-geluidstrack. De dialogen worden te allen tijde kristalhelder gereproduceerd en de muziek van Anvil weergalmt op zeer energieke en bombastische wijze door onze speakers. De audiovisuele totaalbehandeling voelt aan als een ultieme ode aan de groep, waarbij de uitstekende technische specificaties benadrukken hoe Sacha Gervasi dertig jaar geleden een superfan werd van Anvil.

EXTRA'S
De interessantste bonusfeature op dit schijfje is zonder twijfel het audiocommentaar met Sacha Gervasi, Steve "Lips" Kudlow en Robb Reiner dat is opgenomen in Londen op de vooravond van de wereldpremière van de documentaire. De passie van hun commentaar druipt eraf en ze blijven immer bescheiden in hun observaties en opmerkingen. Ze discussiëren oprecht over de impact van de film op hun levens - zowel professioneel als privé - en geven nog wat leuke achtergrondinformatie over zaken die in de film weinig of niet aan bod komen. Hun dankbaarheid aan hun trouwe fanbase is permanent voelbaar, zeker nu ze hun lang geanticipeerde doorbraak lijken te bereiken. Een tweede interessante extra is de halfuur durend interview met Lars Ulrich van Metallica die zijn fascinatie voor Anvil niet onder stoelen of banken steekt en hun pioniersrol in de rockgeschiedenis op zeer treffende wijze weet te beargumenteren. Voorts hebben we de featurette Where Are They Now? (3 min.) waarin twee oorspronkelijke leden van de groep aan het woord komen die allebei een andere levensweg zijn ingeslagen. In This Feels Good (12 min.) overlopen Steve en Robb zelf hun carrière aan de hand van enkele vragen en krijgen we een hoop leuke anekdotes te horen. Er staan ook nog drie Deleted Scenes (13 min.) op het schijfje die ons alweer een unieke en soms triestige kijk bieden op de dagelijkse levens van Steve en Robb. Regisseur Sacha Gervasi heeft de tijd van zijn leven wanneer hij tijdens een liveoptreden het podium opklimt om achter de drums plaats te nemen om het nummer "School Love" ten beste te geven in de featurette Sacha Gervasi Rocks with Anvil (4 min.).

CONCLUSIE
Anvil: The Story Of Anvil is een hartverwarmend eerbetoon aan twee vijftigjarige rockers die altijd in hun droom zijn blijven geloven. Als kijker leef je elke milliseconde mee met Steve en Robb in hun nimmer tanende enthousiasme om hun langverwachte en oververdiende internationale doorbraak te bewerkstelligen. Of hen dit na meer dan dertig jaar vruchteloos proberen is gelukt zien jullie in deze anderhalf uur durende documentaire van topniveau. Liefhebbers van dit soort betere rockdocumentaires moeten zeker ook Lemmy, Metal: A Headbanger's Journey en Some Kind Of Monster op zijn minst eens huren.



cover




Studio: Universal

Regie: Sacha Gervasi
Met: Steve Lips Kudlow, Robb Reiner, Sacha Gervasi, Glenn Gyorffy, Lars Ulrich, Lemmy, Slash, Tom Araya, Scott Ian

Film:
8,5/10

Extra's:
7,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
U.K.

Jaar:
2008

Leeftijd:
15

Speelduur:
80 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582603262


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Stereo 2.0


Ondertitels:
Engels voor slechthorenden
Extra's:
• Audio Commentary with Sacha Gervasi, Robb Reiner and Steve "Lips" Kudlow
• Audio Commentary with Sacha Gervasi, Rebecca Yeldham and Andrew Dickler
• Sacha Gervasi rocks with Anvil
• Interview with Lars Ulrich
• Where are they now?
• This feels good
• Deleted Scenes

Andere recente releases van deze maatschappij